km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Elindult a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóinak gyorstesztelése is

Elindult a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóinak gyorstesztelése is

A területi közigazgatásban dolgozókkal folytatódik a célzott csoportos tesztelés - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

 

György István közölte: azokat kezdik tesztelni, akik a kormányhivatalokban, járási hivatalokban közvetlenül találkoznak az ügyfelekkel. Hozzátette: a tesztelést nemcsak a kormányablakokban dolgozók vehetik igénybe, hanem azok is, akik munkájukból adódóan, például a fogyasztóvédelmi, gyámhivatali ügyintézés miatt találkoznak az ügyfelekkel.


Hangsúlyozta: a tesztelés továbbra is önkéntes és ingyenes. Felidézte: a kormányhivatalokban, járási hivatalokban az ügyfelek, és ügyintézők védelmében már bevezették az előzetes időpontfoglalást, plexilapokat szereltek fel az ügyféltérben és kötelező a maszkviselés. Úgy vélte, ezek alapján "érdekes tapasztalatokat fog adni" a csoportos tesztelés. Jelezte: a kormány meghosszabbította a lejárt okmányok érvényességét, hogy minél kevesebb személyes ügyintézésre legyen szükség, és kérték, az ügyfelek vegyék igénybe az elektronikus ügyintézést.


Az államtitkár felidézte: az operatív törzs javaslatára a kormány a járvány terjedésének csökkentése, az intézményi dolgozók, gyermekek, ellátottak egészségének védelme, valamint a biztonságos intézményi működés érdekében célzott csoportos tesztelést rendelt el bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, szociális és egyészségügyi intézményekben.


Mint mondta, a kéthetes tesztelési folyamatban egyetemi hallgatók, kormányhivatali dolgozók és más szervezetek képviselői vettek részt. A tesztelésben 1077 mintavevő csapat dolgozott, egy egység két mintavevőből, egy adminisztrátorból és egy gépkocsivezetőből állt. A tesztelésben 1624 egyetemi hallgató vett részt, ez 812 mintavevő csapatot jelent. Emellett 265 olyan csapat állt fel, amelyet a kormányhivatalok szerveztek védőnőkből, egészségügyi végzettségűekből - tette hozzá. Az államtitkár megköszönte a tesztelésben résztvevők munkáját.


Mint mondta, a tesztelés két héttel ezelőtt indult, annak eredményeiről már beszámoltak, az államtitkár most a második kör eredményeit ismertette. Megjegyezte: az első körben is elmondták, hogy nagyobb részvételre számított az operatív törzs, mert az érintett szakmacsoportokban mindenkinek biztosították a tesztelés lehetőségét, így a 70 százalékos részvétel relatíve alacsonynak minősíthető.


A múltheti tesztelés eredményeiről szólva elmondta: a bölcsődékben 8873 tesztet végeztek, 117 eredmény lett pozitív, ami 1,32 százalék. Az óvodákban 39 840 tesztet végeztek, 697 volt pozitív, ami 1,75 százalék. Az iskolákban 83 400 tesztet végeztek, 1542 lett pozitív, ami 1,91 százalékot jelent. A szakképző intézményekben 1,14 százalék volt a pozitivitás.


Az államtitkár elmondta: az egészségügyi és szociális intézmények maguk végezték, saját ütemezésben a tesztelést, ezen a héten nagyobb aktivitással végezték a teszteket, és 20 735 tesztet csináltak.


György István elmondta: a tesztelés második hetében 186 143 tesztet végeztek, szemben az első hét 181 506 tesztjével, azaz összesen a két hét alatt 367 649 tesztet végeztek. Hozzátette: a részvételi arány 63,33 százalék volt.


Összességében a pozitív eredmények aránya az első héten 2,44 százalék volt, a múlt héten pedig 1,98 százalék.


Az államtitkár hangsúlyozta: az elmúlt két hétben az antigén gyorstesztekkel felmérték a bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális és egészségügyi intézményekben dolgozók átfertőzöttségét, két alkalommal szűrték ki a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében. Elmondta: a szociális otthonok és egészségügyi intézmények maguk szervezik a teszteket, a kormányhivatalok még ezen a héten is biztosítják az ehhez szükséges teszteket. (MTI)

 

Fotó: MTI

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.