km/óra
  2021.10.23., szombat  •  Gyöngyi napja
Elhunyt Csonka Ernő festőművész

Elhunyt Csonka Ernő festőművész

Elhunyt a szombathelyi születésű Csonka Ernő, festőművész. Az alkotó idén április 9-én töltötte be 100. életévét.

Csonka Ernő festőművész 1921. április 9-én Szombathelyen született. Már 1934-ben az Országos Tehetségkutató kiállítás I. díját nyerte el. 1939-ben érettségizett a Szent Norbert Premontrei Rendi Gimnáziumban. 1945-ben került szovjet hadifogságba. 1947-es szabadulása után dekoratőrként, reklámgrafikusként dolgozott földműves szövetkezeteknél, a Nagyszálló Nemzeti Vállalatnál és a szombathelyi moziüzemnél. 


1948 óta szerepel kollektív és egyéni kiállításokon. Főleg akvarell és olaj technikával dolgozott. Elsősorban tájképfestőnek tartják, de pályája során változatos témákhoz nyúlt, szívesen festett például szakrális jeleneteket. 
 


A százesztendős Csonka Ernő festőművészt májusban látogattuk meg. A vele készült interjúnk itt olvasható.  Ebben az alábbiakat mondta:

 

„Gyerekkorom óta hívő vagyok. Meglehet, hogy nem teljes értékű. De igyekeztem mindig a Jóisten közelében maradni. Próbáltam az összeköttetést fönntartani vele, aki elég szigorú gyeplőben tartotta az életemet, ami meglehetősen változatos volt… Az életem fő vonala azt tükrözi, hogy a teremtő Úristen rendezi az ember sorsát. S számon kérhet mindent, ami történt velem… Nem mindennapi események részese lehettem… A Jóisten segítségével mégis csak sikerült hazajutnom a hadifogságból 1947-ben… Az élet azt mutatja meg, arra bizonyíték, hogy minden rossznak van jó oldala is. Csak észre kell venni. Meg kell érezni, hogy az Úristen, mint teremtő nagyság, mindig jelen van. Nyitva kell tartani az embernek a szemét. És rájön: semmi se véletlen. Mindennek oka van. S ha az ember nyitott szemmel jár, fölfigyel dolgokra. Nem lehet nem észrevenni, hogy valóban nincs véletlen, amikor ez vagy az megtörténik… Az Úristen a mérce, és nem az ember. Sem a tér, sem az idő… A végtelenség, ahol figyelmen kívül kell hagyni az időt…  És az ember rájön arra, hogy az egykor a saját szemszögéből – esetleg tévesen, hibásan – megítélt események az idők során a helyükre kerülnek… A halandónál sokkal-sokkal hatalmasabb erők mozognak az univerzumban, amelyek meghaladják a képességeinek a határait… Ez így van jól.”

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 38. szám - 2021.10.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter győzött Vas megyében
Már javában tart az előválasztás második fordulós szavazatainak összesítése.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
legfrissebbek
50 éves idén a Napraforgó Bölcsőde
50. születésnapja alkalmából jubileumi ünnepséget és családi napot tartott csütörtökön a Napraforgó Bölcsőde. Tökfaragás és közös éneklés is szerepelt a programok között. A folyamatosan újuló intézmény a személyiség fejlesztésére és a hagyományokra épít.
Elindult a Békemenet, délután Orbán Viktor beszél az egybegyűltekhez
Elindult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet a Műegyetemtől szombat délután.
Együttműködés a fogvatartottak visszailleszkedésének érdekében
Együttműködési megállapodást írtak alá nemrégiben a Szombathelyi Egyházmegye, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportja és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet vezetői. Céljuk, hogy közösen segítsék a szabaduló fogvatartottak visszailleszkedését a társadalomba. Komoly problémát jelent ugyanis, hogy többségük kapcsolati hálója sérül a börtönévek alatt, a család elfordul tőlük, sok esetben adósság is terheli őket, és így szinte törvényszerűen csúsznak vissza a bűnözői életmódba.
31 nehéz tehergépjárművet és autóbuszt ellenőriztek a rendőrök Vas megyében
Fokozott közlekedésrendészeti ellenőrzést tartottak a Vas megyei rendőrök is az elmúlt héten, melynek során ezúttal elsősorban az autóbuszokat és a tehergépkocsikat ellenőrizték, közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.
Hermanos siker: Európa-bajnok kertépítők
Szombathelyen végzett kertépítők lettek szakmájuk legjobbjai az idei Euroskills Európa-bajnokságon, melyet szeptember végén az ausztriai Grazban rendeztek. A megmérettetésen 31 ország 400 fiatal tehetsége mutathatta meg, hogyan dolgozik. A Herman Ottó Technikum volt diákjai, Bokor Péter és Hutter Péter az EB-aranyérem mellett a legjobb magyar versenyző díjat is elhozták.