km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Életöröm – akvarelleken: Kiss Katalin tárlata a Berzsenyi Könyvtárban

Életöröm – akvarelleken: Kiss Katalin tárlata a Berzsenyi Könyvtárban

Kiss Katalin csodaszép akvarelljeiből nyílt kiállítás a Berzsenyi Dániel Könytárban. A matematika-rajz szakos pedagógus a természet ezerszínűségét tükrözteti saját „prizmáján” keresztül.

Szalainé Bodor Edit, a könyvtár igazgató-helyettese köszöntötte a csütörtöki tárlatnyitó népes közönségét. Egyebek között arról szólt, hogy intézményük mindig is igyekezett teret adni képzőművészek bemutatkozásának. Jelenleg három tárlat is látható egyidejüleg a könyvtárban.

A kiállítást az alkotó kollégája, művészeti és filozófiai eszmetársa, Bőczén Lászlóné nyitotta meg. Kodály Zoltánt is idézte: „Csonka ember az, és üres az élete – bármely gazdag külsőleg –, ha nincs érzéke a művészetekhez. A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” S mindez magától értetődően szintúgy vonatkozik a festészetre. A boldogságot ekként definiálta: „A boldogság nem az, hogy megkapjuk azt, amit akarunk, hanem az, hogy évezzük azt, amink van!”

Az eseményen Horváth Liliána hegedűn működött közre.

Kiss Katalin művész-tanár ekként vallott: „Rabul ejtett az akvarell technika, a vízben oldódó pigmentek áramlása, ahogy szinte önálló életre kelnek a papíron. Ez izgalmas számomra. Csodálatosan feltölt, kikapcsol. Általa kiszakadhatok a hétköznapok monotonitásából, a rohanó világ zajából. Minden festményemhez tartozik egy élmény, hangulat, melyet szeretnék a nézőknek közvetíteni. Szeretném a képeimen keresztül átadni azt az életörömöt, amit a természetben érzek.”

Az akvarellek július 27-ig tekinthetők meg a könyvtár első emeleti hírlapolvasójában.

 

Szenkovits P.

Fotó: Berzsenyi Dániel Könyvtár

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.
Párizs 2024: legfeljebb kétperces tartalmakat tölthetnek fel a sportolók az oldalaikra
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elkészítette a közösségi médiában megjeleníthető posztokra vonatkozó előírásait az idei párizsi játékokon szereplő sportolók számára.