km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
Életelixír a sportházban Kovács Jánoséktól

Életelixír a sportházban Kovács Jánoséktól

„A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” (Kodály Zoltán, 1882-1967) Ugyanezt érezhettük, akik ott lehettünk a Savaria Szimfonikus Zenekar legutóbbi hangversenyén.

 

A szükség nagy úr, tartja a közismert mondás, és mi mást is tehetne az ember, mint alkalmazkodik a kényszerűségből megváltoz(tat)ott körülményekhez. Ha zárva a Bartók Terem, akkor irány az AGORA Művelődési és Sportház, hogy ott élvezhessük a Savaria Szimfonikus Zenekar soron következő bérletes koncertjét! A múlt pénteken Kovács János (1951) volt a vendég dirigens, Borbély László (1984) a meghívott zongoraművész. A fentebbi Kodály-idézet maradéktalanul megvalósult általuk és a velük összefonódott, egységbe forrt szimfonikusok jóvoltából.


Bartók Béla (1881-1945) III. E-dúr zongoraversenyének – már nagybetegen komponálta ’45 nyarán New York-ban, s nem is ő fejezte be – a szólistája volt a Junior Prima Díjas Borbély László. A második tételben még fölcsillan a gyógyulás reménye (a leukémiából). Bartók 1945. szeptember 26-án elhunyt. A szenvedélytől izzó Borbély László egy Bartók-vélekedést is felidéztetett bennünk: „A végtelenséggel véges lény nem fog megküzdeni sohasem.”


Ritkán hallott mű is fölcsendült: Veress Sándor (1907-1992; zeneszerző, zenepedagógus, zongoraművész) Bartók Béla emlékére írt kompozíciója. Bocsánatos „bűn”, ha valaki eddig nem hallott volna Veress Sándorról. Jóllehet Kossuth-díjat kapott 1949-ben, de nem vette át, mert kint maradt feleségével – a koncepciós perek (legfőképpen a Rajk-per) miatt – Itáliában. /Egyébiránt a Talpalatnyi föld (1948) című film zenéje az ő nevéhez köthető./ Utóbb rendesen agyon is hallgatták munkásságát idehaza. Jóllehet úgynevezett kapcsot képezett Kodály/Bartók és Ligeti György/Kurtág György között. Az előbbi kettőnek a tanítványa volt, az utóbbiak az ő növendékeiként „cseperedtek” a budapesti Zeneakadémián. A most hallott Threnos (jelentése: ókori görög gyászdal, siratóének) című műve torokszorítóan idézi meg a géniusz Bartókot, s szólalt meg lélekig maróan.


Két angyali Haydn-szimfónia „ölelte át” (kezdet és vég) a Bartók–Veress remekeket. Kovács János Kossuth-díjas karmester – aki Európa szinte valamennyi országában letette névjegyét – ösztönző energiával, sugárzó derűvel, empátiával lélegzett együtt zenekarral, szólistával. A közönséggel. Miközben azt is sugallta: a zeneszerzők szándékának a közvetítése mindennél előrébb való. Az esten kapott életelixírért legelsőként őt illeti dicséret s köszönet.  

 

Szenkovits Péter 

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban