km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Elengedi a város a teraszdíjat

Elengedi a város a teraszdíjat

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese a vendéglátóipar. Az egészségügyi intézkedések miatt tavaly tavasszal csak korlátozták a nyitvatartásukat, novembertől viszont kizárólag elvitelre dolgozhatnak. Azok az éttermek, amelyek nem tudtak kellő gyorsasággal erre az üzemmódra átállni, vagy lehúzhatták a rolót, vagy erősen meg kellett húzni a nadrágszíjat. Egy biztos: mostanra a nyitás elhúzódó bizonytalansága, és a bevételeket jócskán meghaladó kiadások felőrölték a tartalékokat. A szektor szombathelyi képviselői közül többen személyesen a polgármestertől, rajta keresztül az önkormányzattól kértek segítséget.

 

Legalább 30-40 vendéglátós jelezte felém, hogy sürgős mentőövre van szükség – mondta el lapunknak dr. Nemény András polgármester. –  Az ágazat képviselőivel egyeztető megbeszélést tartottunk. Elmondták a problémáikat, mi pedig a város lehetőségeit ismertettük. Abban maradtunk, hogy az önkormányzat most leginkább a teraszdíjak egész évre szóló elengedésével tud segíteni. Szorosabbra fűzzük az együttműködést például a rendszeres kommunikációval, és közösen szervezünk programokat, akár színpadot bérelünk, ahol a fellépők közönség- és vendégcsalogatók lesznek. Közös marketingtevékenységet is kialakítunk, hogy minél többen vásároljanak náluk, azaz nálunk a városban. Szombathely nagyon nehéz helyzetben van a központi elvonások miatt.

 

A teraszdíjak elengedésére úgy tekintünk, mint befektetésre a jövőbe. Bár a mostani helyzetben minden forint számít, mégis arra kell gondolnunk, hogy ez a támogatás nem csak a tulajdonosokat, hanem a szakácsokat, pincéreket, kisegítő személyzetet és a beszállítókat, sőt családjaikat is segíti. Tehát nagy csoportról van szó, akikre szükség van, mert ez a szektor az egyik lelke Szombathelynek. A városi médiafelületeken külön reklámkampányt folytatunk a helyi vállalkozók segítésére. Addig is kérek mindenkit, hogy étel- és italrendelésével segítse a nehéz helyzetben lévő éttermeket, kávézókat, cukrászdákat. Ha nekik segítünk, Szombathelynek segítünk!

 

Marton Zsolt, a belvárosi Pasta Casa tulajdonos séfje is részt vett a polgármesterrel folyatott egyeztetésen.

 

– Nagyon szép gesztus, és valódi segítség, amit most az ágazatunk kap a várostól. Nehezen éljük meg azt, hogy míg a bevásárló központokban, élelmiszerboltokban tömegek vásárolhatnak, mi nem nyithatunk ki, pedig már tavaly bebizonyosodott, hogy tartható lenne az éttermekben a védőtávolság. A szektorban főleg a kisegítő személyzetre igaz, hogy sokaknak hónapokig nem volt, vagy nincs munkája. Mi például nagyobb gárdával dolgozunk, mint az gazdaságilag indokolt lenne. Vétek lenne azonban a kiváló szakembereinket elengedni. A nyitás engedélyezése után egészen biztosan a munkaerőhiány lesz a következő probléma. A vendéglátásban munka nélkül maradtak egy része más területeken keresett magának megélhetést, nem biztos, hogy ők vissza akarnak majd térni. Nem beszélve arról, hogy Ausztria elszívó hatása is újra érződni fog. Mi most egy úgynevezett vendéglátós menüvel segítjük kollégákat, ami azt jelenti, hogy az ágazat nehéz helyzetbe került, munka- és bevétel nélkül maradt társainknak, akár családjaiknak ingyen ételt biztosítunk. Még sosem volt talán annyira fontos a szolidaritás és az összefogás, mint most  – mondta el lapunknak Marton Zsolt.

 

Nyitva! Ez a felirat áll az egyik belvárosi kávézó ablakán. Elvitelre lehet egyelőre kávét és forró innivalót vásárolni. Ezek árából azonban nem lehet kitermelni a fennmaradás költségeit. Tulajdonosa, Beke Ramón, régóta a vendéglátásban dolgozik.

 

– Mi is nagy gondban vagyunk. Egy étteremnek is nehéz kigazdálkodni a költségeket, nemhogy egy kávézónak. A bérek és járulékok egy részét az állam fedezi, de a többit nekünk kell belerakni. Szomorú, hogy nem tudunk tervezni, nem tudjuk, hosszabbítják-e, s ha igen, meddig a korlátozásokat. Szinte a végstádiumban vagyunk. Nagyon várjuk már a nyitást. Nekünk üzemi étkezdéink is vannak, amelyek ugyan nyitva lehetnek, de ott is jelentős a visszaesés, hiszen a vállalatok szellemi dolgozóinak nagy része home office-ból, tehát otthonról látja el a feladatát. Munkatársainkat átcsoportosítottuk, így a nyugdíjasaink kivételével nagyjából mindenkit meg tudtunk tartani. Ez fontos, hiszen szakmailag nagyon jó kollégáink vannak. Tudjuk, hogy a város is nagyon nehéz anyagi helyzetben van, éppen ezért hálásak vagyunk a teraszdíj elengedéséért – fogalmazott Beke Ramón.

 

A kormány a napokban döntött arról, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Szombathelyen ez mindössze két vendéglátóhelyet érint, a teraszdíjak elengedése viszont minden egységnek könnyebbséget jelenthet.

Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.