km/óra
  2021.09.23., csütörtök  •  Tekla napja
Eladó a 31 éve raktárban pihenő Lenin-szobor

Eladó a 31 éve raktárban pihenő Lenin-szobor

Eladó a Lenin-szobor. Az önkormányzat egyfordulós pályázatot hirdetett az alkotás értékesítésére, amely már 31 éve a SZOVA raktárában pihen. A bronz szobor 10 millió forint plusz ÁFÁ-ért vihető. Kisfaludi Stróbl Zsigmond műve a szocialista eszme megtestesítőjeként 25 évig a Március 15. téren állt.

 

A SZOVA Jászai Mari utcai raktárában, fektetve tárolják Vlagyimir Iljics Lenin 3 méter magas bronz szobrát, más, idejétmúlt alkotások társaságában. A szebb napokat is látott szobrot, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, kétszeres Kossuth-díjas művész munkáját 1965. november 7-én, a nagy októberi szocialista forradalom 48. évfordulóján avatták fel a Március 15. téren. Az SZTV stábja Katona Attila történésszel járt a raktárban, aki kérésükre felidézte a szoborállítás pillanatait. A leleplezésnél Komócsin Zoltán, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja mondott ünnepi beszédet.


"Ez a szobor Magyarország legnyugatibb területén felállított Lenin-szobor, és nem titkolt célja az, hogy a nyugatról érkező turisták szembesülhessenek a város gazdagodásával, újjáépítésével. Be kell vallani, hogy a 60-as évek volt Szombathely harmadik aranykora. Erről politikai okokból nem szeretünk beszélni, de így van. Az épületek sokaságát, a városkép átalakítását illetően. Ennek a szobornak politikai propaganda funkciója is volt a nyugatiak számára" – fogalmazott a történész.


A Lenin-szobrok állítása igazi magyar sajátosságként 1957-tól jött divatba a vidéki városokban, így jelent meg a Kádár-korszak ideológiája a köztereken. Szombathelyen a Március 15. tér nem volt a legmegfelelőbb környezet a szobor számára.


Lenin konzervatív módon, nagykabátban jelenik meg - másfélszeres embernagyságban. Jobb keze a teste mellett, ballal a kabátját fogja. A téren a szobor körül szervezték az úttörőavatásokat éveken át. 1989-90-ben a változás szele elsőként a szimbólumokat sodorta el, több mint 30 Lenin-szobrot távolítottak el az országban, 1990. március 30-án a szombathelyit is leemelték a talapzatról. Azóta a városgazdálkodás raktárában pihen. Legtöbbjüknek ez lett a sorsa, ahelyett, hogy szoborparkba vagy múzeumba került volna. A történész szerint ez azt jelzi, hogy még nem igazán tudunk a múltunkkal megbékélni.


Katona Attila elmondta, lehetne már a mondat végére olyan értelemben pontot tenni, hogy az ideiglenes tárolás, amit Szombathelyen pl. a SZOVA végez, megszűnjön. Dönteni kellene a szobrok további sorsáról. Az egyik lehetőség, hogy kidoboltatik, és aki akarja, kellő összegért elvigye, a másik, hogy azokban az intézményekben van helye, amelyek a múltról szólnak a jelennek.


A Lenin-szoborra pályázó vevők augusztus 11-én,12 óráig juttathatják el ajánlatukat a Polgármesteri Hivatalba.

 

 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
Megyei labdarúgás: gólgazdag mérkőzések a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa 3. fordulójában
Ebben a fordulóban is voltak első osztályú búcsúzók, a Torony KSK pedig egyedüli harmadosztályú csapatként lesz ott a negyedik körben.
legfrissebbek
ENSZ-főtitkár: ocsmányság a vakcinák egyenlőtlen elosztása
„Ocsmányságnak” nevezte António Guterres ENSZ-főtitkár a vakcinák egyenlőtlen elosztását a világban, miközben a szegényebb országok vezetői az úgynevezett vakcinanacionalizmus és az oltóanyagok gazdag országok általi felhalmozása ellen emeltek hangot az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán.
Megéri kulturális fővárosnak lenni
Talán a legjobb dolog, amit az Európai Unió tehet egy önkormányzattal, ha a településnek Európa kulturális fővárosa címet ad. Hogy miért, azt nagyon jól szemlélteti az első magyarországi kinevezett város, Pécs esete, ahol a nagy fejlődés és a reflektorfény ellenére közel sem sikerült egy zökkenőmentes projektet megvalósítani.
Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben
Egyre népszerűbb az e-kárbejelentő, már 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást.
Az aluljáró fantom-Kula bácsija: valaki időnként fekáliával keni le a falat
Ismét rongálás történt a Thököly utcai aluljáróban. Valaki - már nem először - fekáliával szennyezte be a falat. A takarítást a szombathelyi önkéntes tűzoltók végezték el.
Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten 
A balesetet feltételezések szerint időjárási körülmények okozhatták.