km/óra
  2022.08.10., szerda  •  Lőrinc napja
Eladó a 31 éve raktárban pihenő Lenin-szobor

Eladó a 31 éve raktárban pihenő Lenin-szobor

Eladó a Lenin-szobor. Az önkormányzat egyfordulós pályázatot hirdetett az alkotás értékesítésére, amely már 31 éve a SZOVA raktárában pihen. A bronz szobor 10 millió forint plusz ÁFÁ-ért vihető. Kisfaludi Stróbl Zsigmond műve a szocialista eszme megtestesítőjeként 25 évig a Március 15. téren állt.

 

A SZOVA Jászai Mari utcai raktárában, fektetve tárolják Vlagyimir Iljics Lenin 3 méter magas bronz szobrát, más, idejétmúlt alkotások társaságában. A szebb napokat is látott szobrot, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, kétszeres Kossuth-díjas művész munkáját 1965. november 7-én, a nagy októberi szocialista forradalom 48. évfordulóján avatták fel a Március 15. téren. Az SZTV stábja Katona Attila történésszel járt a raktárban, aki kérésükre felidézte a szoborállítás pillanatait. A leleplezésnél Komócsin Zoltán, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja mondott ünnepi beszédet.


"Ez a szobor Magyarország legnyugatibb területén felállított Lenin-szobor, és nem titkolt célja az, hogy a nyugatról érkező turisták szembesülhessenek a város gazdagodásával, újjáépítésével. Be kell vallani, hogy a 60-as évek volt Szombathely harmadik aranykora. Erről politikai okokból nem szeretünk beszélni, de így van. Az épületek sokaságát, a városkép átalakítását illetően. Ennek a szobornak politikai propaganda funkciója is volt a nyugatiak számára" – fogalmazott a történész.


A Lenin-szobrok állítása igazi magyar sajátosságként 1957-tól jött divatba a vidéki városokban, így jelent meg a Kádár-korszak ideológiája a köztereken. Szombathelyen a Március 15. tér nem volt a legmegfelelőbb környezet a szobor számára.


Lenin konzervatív módon, nagykabátban jelenik meg - másfélszeres embernagyságban. Jobb keze a teste mellett, ballal a kabátját fogja. A téren a szobor körül szervezték az úttörőavatásokat éveken át. 1989-90-ben a változás szele elsőként a szimbólumokat sodorta el, több mint 30 Lenin-szobrot távolítottak el az országban, 1990. március 30-án a szombathelyit is leemelték a talapzatról. Azóta a városgazdálkodás raktárában pihen. Legtöbbjüknek ez lett a sorsa, ahelyett, hogy szoborparkba vagy múzeumba került volna. A történész szerint ez azt jelzi, hogy még nem igazán tudunk a múltunkkal megbékélni.


Katona Attila elmondta, lehetne már a mondat végére olyan értelemben pontot tenni, hogy az ideiglenes tárolás, amit Szombathelyen pl. a SZOVA végez, megszűnjön. Dönteni kellene a szobrok további sorsáról. Az egyik lehetőség, hogy kidoboltatik, és aki akarja, kellő összegért elvigye, a másik, hogy azokban az intézményekben van helye, amelyek a múltról szólnak a jelennek.


A Lenin-szoborra pályázó vevők augusztus 11-én,12 óráig juttathatják el ajánlatukat a Polgármesteri Hivatalba.

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
Savaria Fórum 31. évfolyam 27.szám - 2022.07.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A Molnak köszönhetően újraindulhat a Barátság vezeték
A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
Forgalomkorlátozás Szombathelyen 2022. augusztus 20-án
Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából tartandó rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében az alábbi időpontban és helyen forgalomkorlátozás lesz.
A lakók már felkészültek, elindult a „zsákos hulladékgyűjtés”
Folytatódik a szombathelyi hulladékgazdálkodás zöldítése és környezetbarátabbá tétele, jelent meg a hír a SZOVA hivatalos Facebook-oldalán.
Suzuki oldalába tekert egy idős kerékpáros a temetőnél
Kedden délelőtt a Jáki úti temető felől kerékpározó asszony jobbra nézett, de az autó balról érkezett. A biciklisnek nagy szerencséje volt, hogy a személyautót vezető asszony balra húzta a kormányt, de így is ütköztek, írja a 112press.hu.
Folytatódnak az útfelújítások
A Derkovits-lakótelepen és Oladon kezdődtek meg a munkálatok.