km/óra
  2020.11.28., szombat  •  Stefánia napja
Egyeztetés Szombathelyről: hétfőn Budapesten találkozik Nemény András Hende Csabával

Egyeztetés Szombathelyről: hétfőn Budapesten találkozik Nemény András Hende Csabával

Pár nap után elcsitult az a politikai vihar, ami Hende Csaba országgyűlési képviselő és Nemény András polgármester találkozója és levélváltása körül támadt a közelmúltban. A felek hétfőn Budapesten tárgyalóasztalhoz ülnek – erről már korábban megegyeztek.

Az elmúlt héten már lezajlott egy találkozó: a Budapesten tárgyaló polgármester a Modern Városok Programról egyeztetett, ezen ott volt Hende Csaba is.  


–  Az elkallódott levél miatt már a közgyűlésen elnézést kértem – utalt a levélváltás ügyére Nemény András, hozzátéve, hogy jobbnak látta volna, ha két szombathelyi politikus Szombathelyen tárgyal a város ügyeiről. –  Ami pedig a múlt hétfői egyeztetést illeti: a Modern Városok Program újragondolásáról beszéltünk a területért felelős helyettes államtitkár asszonnyal. Arra voltunk kíváncsiak, hogy tudunk-e változtatni az elfogadott programon. A Gothard-kastélyra szánt 2 milliárd forintot szeretnénk másra fordítani, mivel csak a felújításra 3 milliárd volt a legolcsóbb ajánlat. Azt a választ kaptuk, hogy tudunk, ehhez kormánydöntésre van szükség. A találkozón részt vett Hende Csaba is, aki támogatta az elképzeléseinket. Alacsonypadlós elektromos buszokat szeretnénk beszerezni, az északi iparterületet fejlesztenénk, továbbá a közlekedési koncepcióban is szereplő, balesetveszélyes csomópontokon, mint például a Gagarin utca és Bartók Béla körút, illetve a Nárai utca és Brenner Tóbiás körút kereszteződése, építenénk körforgalmat ebből a pénzből. Hende Csabával már korábban megegyeztünk abban, hogy  február 10-én, Budapesten az ő irodájában találkozunk. 


Hende Csaba érdeklődésünkre elmondta, hogy a gratulációt követően a választások éjszakáján és később is felajánlotta az együttműködést a győzteseknek. Jelezte, hogy idén január elején érkezett meg hozzá a polgármester levele, arra a következő munkanap válaszolt, és meginvitálta Nemény Andrást a parlamenti irodájába. Ezt nem kapta kézhez a városvezető, a képviselő egy Facebook-posztban tette közzé, hogy ő bizony elküldte neki  – végül a polgármester a múlt héten válaszolt Hende Csabának. 


–  A múlt hétfői találkozón végül bocsánatot kértek tőlem az okozott kellemetlenségért, én pedig megbocsátottam – mondta a képviselő, majd rátért az egyeztetés értékelésére:


– A Modern Városok Program Szombathelyt érintő fejlesztéseiről 2015 novemberében Puskás Tivadar és Orbán Viktor kötöttek írásos megállapodást, amelyet a kormány határozatban megerősített. Számos fejlesztés már megvalósult, a legtöbb pedig folyamatban van. Az önkormányzati választásokra tekintettel mód van a megállapodás módosítására, erre a kormány nyitott. Természetesen választ kell majd adni a városvezetésnek arra a kérdésre is: mi történjék az igen értékes kastéllyal, és milyen forrást kívánnak erre fordítani? Az elektromos autóbuszok beszerzését teljes mértékben támogatom, hiszen városunk levegőminőségének javítása egészségünk egyik kulcskérdése. Ugyanígy támogatom az iparterület fejlesztését is. Már az önkormányzati választások után, novemberben adott a kormány 5 milliárd 70 millió forint támogatást a szombathelyi iparfejlesztésre. Erre tekintettel vette meg a kedvezményezett Schaeffler-csoport több mint 2 milliárd forintért az említett iparterületen fekvő telket. Olyan modern gyárat épít erre majd, amely várhatóan évi 1-2 milliárd plusz adóbevételt jelent városunk számára.
 

Kérdésünkre, hogy a politikai nézetkülönbségek ellenére tudnak-e majd együtt dolgozni Nemény Andrással, Hende Csaba az alábbiakat válaszolta:


– Bármely kérdést kész vagyok bárhol, bármikor megvitatni Nemény Andrással Szombathely érdekében. Mindazon ügyekben megadom a törvényes keretek közt adható maximális segítséget, amelyben polgármester kéri a segítségemet. A választók tavaly október 13-án együttműködésre ítéltek mindkettőnket. Most abban kell egymással versenyeznünk, ki mit tud tenni, ki tud többet tenni Szombathelyért.

Savaria Fórum 29. évfolyam 43. szám - 2020.11.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Telefonos info-vonalat indít a Markusovszky kórház a betegek hozzátartozóinak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
A Markusovszky kórház proszektúrája betelt, külső telephelyek bevonásával oldják meg a halottak tárolását
A nyugat.hu számolt be egy olvasójuk levele nyomán arról, hogy megtelt a szombathelyi Markusovszky kórház proszektúrája. Kérdéseiket elküldték a kórháznak, ma a 24.hu-nak elismerték, hogy valóban így van.
Új helyére került a város adventi koszorúja
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Kásler: az egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást
A magyar egészségügy bírni fogja a rá nehezedő történelmi nyomást, a politikai hangulatkeltések ellenére most a szakembereink elhivatottsága és teljesítménye a záloga a sikeres járványkezelésnek - írta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton a Facebook-oldalán.
Zúzmara, napfény, kék égbolt: lélegzetelállító fotók készültek a Kendig-csúcson
Zúzmarába öltözött a táj a Kőszeg-hegységben, a Kendig-csúcson, írja a Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebbok-oldal, amelyre egy káprázatos képsorozat is felkerült.
Szlávik: a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot
A koronavírus elleni vakcinák megjelenése után a lehető leggyorsabban kell beoltani a lakosságot, amihez célszerű oltópontokat felállítani - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
Jövő héten ismét bajnoki mérkőzést játszik a Falco
Több mint egy hónap után lépnek újra pályára a sárga-feketék.
Már a karácsonyra készülnek a Mesebolt Bábszínházban
Az online térbe hívja óvodás nézőit a Mesebolt Bábszínház. A járványhelyzet miatt a társulat valamennyi előadása elmarad december 10-ig, de a műhelymunka nem állt meg. A Téli képek című sorozat első darabja már elkészült, ezt videóra rögzítették, és egy zárt linken eljuttatják a bérletet vásárolt intézményekhez, így a gyerekek az óvodában vagy akár otthon is megnézhetik.