km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
Egy oltatlan polgár milliós költséget jelent az államnak

Egy oltatlan polgár milliós költséget jelent az államnak

A szlovák pénzügyminisztérium elemzőinek számításai szerint egy oltatlan személy társadalmi költsége átlagosan 4384 euró.

 

A szakemberek arra jutottak a Magyarországgal szomszédos országban, hogy az a személy, aki nem veszi fel az oltást, jelentős anyagi terhet ró az államra, hiszen ha egy fertőzött kiesik a munkából, akkor táppénzre kerül, ehhez adódnak az esetleges kórházi kezelések vagy akár elhalálozásának költségei, és így tovább. Ebből az jött ki, hogy egy fertőzött személy átlagosan 4384 euróba (másfél millió forintba) kerül  – olvasható az Új Szó oldalán. 

 

A cikk szerint a konkrét összeg változhat, hiszen egy fiatal, egészséges szervezet másképp reagál a fertőzésre, ebből kiindulva egy 20 év körül állampolgárnál csak 190 euró (68 ezer forint) a költség, míg egy 80 évesnél akár 15 466 euró (5,5 millió forint) is lehet.

 

Az elemzők mindenre gondoltak, azt is számításba vették, hogy a vakcinák sem adnak teljes védelmet, ezért úgy kalkuláltak, hogy egy beoltott személynek, egy esetleges újrafertőződés esetén, csak 10 százalék eséllyel kell táppénzre mennie. Mint írták, összességében egy beoltott személy jóval kevesebbe kerül a társadalomnak, mint egy oltatlan, aki összehasonlíthatatlanul nagyobb eséllyel fertőződik meg.

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak