km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
Egy nap, amikor minden a nőkről, a nőknek szól

Egy nap, amikor minden a nőkről, a nőknek szól

1917 óta március 8-a a nemzetközi nőnap, mely a nők iránti tisztelet, megbecsülés kifejezésének napja. Városunk több híres szombathelyi nővel is büszkélkedhet. Ilyen például Gazdag Erzsi, Ambrózy Teréz, Márkus Emília vagy Donászy Magda. A virágboltok forgalma már a hét elejétől megugrott, a csúcs szombaton várható.

Egész héten nagy volt a forgalom az egyik kertészetben. Több cég is nagy tételben veszi ilyenkor a virágot hölgy alkalmazottai számára.


Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője elárulta, hogy náluk a kolléganőiknek mindig vesznek virágot a férfiak. A Sárvári Járási Hivatal hölgy munkatársait idén is, mint minden évben, jelképes ajándékkal lepik meg, és nagy szeretettel adják át nekik, egy kis bonbon kíséretében. 


Édesanyjának, anyósának vagy párjának szinte mindenki kedveskedik valamivel ezen a napon. 


Bő a választék a tavaszi virágokból. Kedveltek az egynyáriak és a hagymások, amik később a kertet is díszíthetik. Nőnapkor a legkeresettebb mégis a rózsa.


Nagy Attila, a Parti Kertészet tulajdonosa elmondta, hogy a legkelendőbb a vörös rózsa, amit a kedvesünknek, szerelmünknek, feleségünknek viszünk. Ezután következnek az orchideák a tartósságuk miatt, utána az egyéb cserepes növények, a kis kankalinok, cserepes rózsák más-más színekben.


A nőnap kezdetben a nők egyenjogúságát, szabad munkavállalását zászlajára tűző kezdeményezés volt, mára a szeretet és a tisztelet kifejezése a legfőbb célja.
 

címkék
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.