km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Igazi klasszistól tanulhattak a küzdősportok szerelmesei

Igazi klasszistól tanulhattak a küzdősportok szerelmesei

Borics Ádám igazi inspirációként, példaképként szolgálhat mindenki számára.

 

Vasárnap délelőtt Szombathelyre látogatott Borics Ádám profi MMA-harcos, az amerikai Stanford MMA sportegyesület versenyzője. Az egri születésű kiválóság az Agrobio Classic Kick-box Club meghívására látogatott a vasi megyeszékhelyre, hogy előbb egy szemináriumot tartson az érdeklődőknek, majd azt követően egy kötetlen beszélgetés során meséljen magáról, a küzdősportok világáról. Természetesen közös kép készítésére is volt lehetőség, amivel kivétel nélkül éltek is a résztvevők.

 

Nem sokkal 10 óra után már szépen gyülekeztek a szemináriumra jelentkezők, majd feleségével együtt a "főhős" is megérkezett. Fél 11-kor aztán kezdetét vette a közös edzés, természetesen alapos bemelegítéssel, nyújtással.  A folytatásban aztán felkerültek a kesztyűk, sípcsontvédők is, amik a technikai gyakorlás elengedhetetlen kellékei. Elsőként az ütéseken, különféle ütéskombinációkon volt a hangsúly, Borics Ádám pedig folyamatosan jótanácsokkal segítette jelenlévőket. Az eseményen egészen kicsik is képviseltették magukat, akik számára minden bizonnyal meghatározó élmény volt a foglalkozás, de mindenki árgus szemekkel figyelte a gyakorlatok bemutatását és csak úgy itták Borics Ádám szavait. Az ütések után már következhettek a rúgások, majd ezeknek ötvözése, a pólokon pedig az idő előrahaladtával több volt a vizes, mint a száraz felület. A résztvevők fáradhatatlanul, óriási elánnal edzettek, érezhetően feldobta őket a nem mindennapi tréning. 

 

A több, mint egy órás szeminárium után pedig következhetett a már említett, jó hangulatú beszélgetés. Borics Ádámhoz sok-sok kérdés érkezett, ő pedig igyekezett a tapasztalatait átadni, hasznos tanácsokat adni azoknak, akik ezzel komolyabban szeretne foglalkozni. Mesélt az amerikai világról, arról, hogy két menedzser hogyan karolta fel, és segítette őt odakint, és hogy ez mennyiben különbözik az európai léttől. A jövőbeni tervekről is szó esett, a profi MMA-harcos elmondta, a távolabbi jövőt mindenképpen itthon képzeli el, Magyarországon szeretné átadni a növendékeknek a pályafutása alatt szerzett tudást, tapasztalatokat.

 

A kötetlen társalgás után nem maradhattak el a közös fotók, gratulációk sem, ezt követően pedig mi is beszélgettünk a "Kölyök" becenévre hallgató klasszissal. Ha már becenév, ennek eredetéről is kérdeztük.

 

-Tulajdonképpen ez az évek során rámragadt, de nincs is ezzel semmi gond. Mondhatni, most is kölyökképű vagyok, ez korábban pedig még jobban jellemző volt rám, így valamilyen szinten kézenfekvő ez a becenév - fogalmazott Borics.

 

A klasszisban már egészen kiskora óta érlelődött a küzdősportolás gondolata, az első Thai-box-edzésére azonban középiskolásként ment el, ám, ahogy fogalmazott, innen bizony nem volt visszaút.

 

-Valahogy éreztem, ez az, amit én szeretnék csinálni, és ebben tudnék kiteljesedni. Rengeteg Youtube-videót néztem, ami ebben csak megerősített, különösen az fogott meg, hogy milyen fantasztikus érzés lehet bevonulni a nagyon tömeg előtt. Egerben születtem, ám Sirok községben nőttem fel, ott pedig igazából nem volt arra lehetőség, hogy ezzel komolyabban foglalkozzak - 16 évesen, Egerben már más volt a helyzet, ott mentem el az első edzésre, ezután pedig szerelem volt első látásra, és tudtam, hogy megérkeztem oda, ahová szerettem volna.

 

Borics Ádám úgy fogalmazott, nagyon sok mindenben megváltoztatta az elmúlt pár év, rengeteget formálódott a személyisége, ezt pedig ugyanolyan fontosnak tartja, mint eredményeit.

 

- Megtanultam értékelni azt, ami van, és hogy bizony mindenért meg kell dolgozni. Ebben bizonyosan közrejátszhatott az is, hogy az amerikai küzdősportolók tulajdonképpen beleszülettek ezekbe a körülményekbe, számukra természetesek az ottani feltételek, míg én felnőtt fejjel kerültem ki oda. Rengeteget edzek, sokkal többet, mint az ottaniak, hálás vagyok a sorsnak, hogy már idáig is rengeteg minden megadatott nekem, és ezt maximálisan igyekszem is megbecsülni. Úgy gondolom, hogy nem csupán az a fontos, amit elérünk, hanem az út, amit végigjárunk addig. Ezen kívül pedig még inkább felerősödött bennem az, hogy mennyire szeretem Magyarországot, és az itthoni "energiákat".

 

A "Kölyök" augusztus 20-án talán élete mérkőzésére készült volna Jay Jay Wilson ellen, hogy ő legyen az Bellator első számú kihívója, ám, mivel ellenfele nem tudta hozni a súlyát, így a címmérkőzés elmaradt.

 

- Őszintén szólva, persze, csalódott voltam, viszont ezeken a dolgokon próbálok hamar túllépni. Úgy gondolom, mindig a következő feladatra kell koncentrálni, nem szabad ezen sokáig búslakodni, mert az nem vezet semmi jóra. 

 

Borics Ádám végezetül azt üzente a jövő generációjának, hogy tegyenek meg mindent a siker érdekében, alázattal, kitartással dolgozzanak, hiszen talán nem véletlen, hogy neki is nagyon fontos pillanatban érkeztek segítő kezek, akik végül lehetőséget biztosítottak számára, hogy az álom ne csak álom maradjon. 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

 

 

-

 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.