km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Igazi klasszistól tanulhattak a küzdősportok szerelmesei

Igazi klasszistól tanulhattak a küzdősportok szerelmesei

Borics Ádám igazi inspirációként, példaképként szolgálhat mindenki számára.

 

Vasárnap délelőtt Szombathelyre látogatott Borics Ádám profi MMA-harcos, az amerikai Stanford MMA sportegyesület versenyzője. Az egri születésű kiválóság az Agrobio Classic Kick-box Club meghívására látogatott a vasi megyeszékhelyre, hogy előbb egy szemináriumot tartson az érdeklődőknek, majd azt követően egy kötetlen beszélgetés során meséljen magáról, a küzdősportok világáról. Természetesen közös kép készítésére is volt lehetőség, amivel kivétel nélkül éltek is a résztvevők.

 

Nem sokkal 10 óra után már szépen gyülekeztek a szemináriumra jelentkezők, majd feleségével együtt a "főhős" is megérkezett. Fél 11-kor aztán kezdetét vette a közös edzés, természetesen alapos bemelegítéssel, nyújtással.  A folytatásban aztán felkerültek a kesztyűk, sípcsontvédők is, amik a technikai gyakorlás elengedhetetlen kellékei. Elsőként az ütéseken, különféle ütéskombinációkon volt a hangsúly, Borics Ádám pedig folyamatosan jótanácsokkal segítette jelenlévőket. Az eseményen egészen kicsik is képviseltették magukat, akik számára minden bizonnyal meghatározó élmény volt a foglalkozás, de mindenki árgus szemekkel figyelte a gyakorlatok bemutatását és csak úgy itták Borics Ádám szavait. Az ütések után már következhettek a rúgások, majd ezeknek ötvözése, a pólokon pedig az idő előrahaladtával több volt a vizes, mint a száraz felület. A résztvevők fáradhatatlanul, óriási elánnal edzettek, érezhetően feldobta őket a nem mindennapi tréning. 

 

A több, mint egy órás szeminárium után pedig következhetett a már említett, jó hangulatú beszélgetés. Borics Ádámhoz sok-sok kérdés érkezett, ő pedig igyekezett a tapasztalatait átadni, hasznos tanácsokat adni azoknak, akik ezzel komolyabban szeretne foglalkozni. Mesélt az amerikai világról, arról, hogy két menedzser hogyan karolta fel, és segítette őt odakint, és hogy ez mennyiben különbözik az európai léttől. A jövőbeni tervekről is szó esett, a profi MMA-harcos elmondta, a távolabbi jövőt mindenképpen itthon képzeli el, Magyarországon szeretné átadni a növendékeknek a pályafutása alatt szerzett tudást, tapasztalatokat.

 

A kötetlen társalgás után nem maradhattak el a közös fotók, gratulációk sem, ezt követően pedig mi is beszélgettünk a "Kölyök" becenévre hallgató klasszissal. Ha már becenév, ennek eredetéről is kérdeztük.

 

-Tulajdonképpen ez az évek során rámragadt, de nincs is ezzel semmi gond. Mondhatni, most is kölyökképű vagyok, ez korábban pedig még jobban jellemző volt rám, így valamilyen szinten kézenfekvő ez a becenév - fogalmazott Borics.

 

A klasszisban már egészen kiskora óta érlelődött a küzdősportolás gondolata, az első Thai-box-edzésére azonban középiskolásként ment el, ám, ahogy fogalmazott, innen bizony nem volt visszaút.

 

-Valahogy éreztem, ez az, amit én szeretnék csinálni, és ebben tudnék kiteljesedni. Rengeteg Youtube-videót néztem, ami ebben csak megerősített, különösen az fogott meg, hogy milyen fantasztikus érzés lehet bevonulni a nagyon tömeg előtt. Egerben születtem, ám Sirok községben nőttem fel, ott pedig igazából nem volt arra lehetőség, hogy ezzel komolyabban foglalkozzak - 16 évesen, Egerben már más volt a helyzet, ott mentem el az első edzésre, ezután pedig szerelem volt első látásra, és tudtam, hogy megérkeztem oda, ahová szerettem volna.

 

Borics Ádám úgy fogalmazott, nagyon sok mindenben megváltoztatta az elmúlt pár év, rengeteget formálódott a személyisége, ezt pedig ugyanolyan fontosnak tartja, mint eredményeit.

 

- Megtanultam értékelni azt, ami van, és hogy bizony mindenért meg kell dolgozni. Ebben bizonyosan közrejátszhatott az is, hogy az amerikai küzdősportolók tulajdonképpen beleszülettek ezekbe a körülményekbe, számukra természetesek az ottani feltételek, míg én felnőtt fejjel kerültem ki oda. Rengeteget edzek, sokkal többet, mint az ottaniak, hálás vagyok a sorsnak, hogy már idáig is rengeteg minden megadatott nekem, és ezt maximálisan igyekszem is megbecsülni. Úgy gondolom, hogy nem csupán az a fontos, amit elérünk, hanem az út, amit végigjárunk addig. Ezen kívül pedig még inkább felerősödött bennem az, hogy mennyire szeretem Magyarországot, és az itthoni "energiákat".

 

A "Kölyök" augusztus 20-án talán élete mérkőzésére készült volna Jay Jay Wilson ellen, hogy ő legyen az Bellator első számú kihívója, ám, mivel ellenfele nem tudta hozni a súlyát, így a címmérkőzés elmaradt.

 

- Őszintén szólva, persze, csalódott voltam, viszont ezeken a dolgokon próbálok hamar túllépni. Úgy gondolom, mindig a következő feladatra kell koncentrálni, nem szabad ezen sokáig búslakodni, mert az nem vezet semmi jóra. 

 

Borics Ádám végezetül azt üzente a jövő generációjának, hogy tegyenek meg mindent a siker érdekében, alázattal, kitartással dolgozzanak, hiszen talán nem véletlen, hogy neki is nagyon fontos pillanatban érkeztek segítő kezek, akik végül lehetőséget biztosítottak számára, hogy az álom ne csak álom maradjon. 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

 

 

-

 

 

 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.