km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Egy halálos áldozata van az alsó-ausztriai vonatbalestnek

Egy halálos áldozata van az alsó-ausztriai vonatbalestnek

Egy halálos áldozat, három súlyos, kilenc könnyű sérült: ezek a lesújtó adatok a hétfőn kora este a burgenlandi Münchendorf közelében történt vonatbaleset után. A Raaberbahn vasúttársaság egyik szerelvénye kisiklott, két vagon leszakadt és a mezőgazdasági területre borult Bécs közelében. Kedden reggel a vonatközlekedés helyreállítása teljes gőzerővel folyt, olvasható a Kronen Zeitung osztrák lap internetes oldalán.

 

Mint írják, Stefan Loidl rendőrségi szóvivő szerint a mozdonyvezető és 56 utas tartózkodott a vonaton, amely Deutschkreutzból a bécsi főpályaudvarra tartott. A baleset Münchendorf közelében történt. Hogy mi okozta, és miért siklott ki a vonat, azt jelenleg is vizsgálják. 


A mentőszolgálatokat hétfőn 18 óra 30 perc körül riasztották, nagy erőkkel vonultak a helyszínre, négy mentőhelikopter is bevetésen volt. A segítőket szörnyű látvány fogadta: a vonat kisiklott, két vagon a szomszédos mezőgazdasági területre borult. A felsővezeték is leszakadt. 


Egy áldozat a vonat alá szorult, rajta már nem tudtak segíteni. A mozdonyvezető is beszorult a roncsba, őt egy hidraulikus mentőberendezéssel szabadították ki. Összesen tizenkét ember sérült meg: hárman súlyosan, kilencen pedig könnyebben. A balesetet sérülés nélkül átvészelő utasokat az alsó-ausztriai vöröskereszt münchendorfi segélyközpontjába szállították.


Speciális daru kérése


A baleset okának kivizsgálása még hétfő este megkezdődött, a vonat mentése érdekében megtették a szükséges intézkedéseket. A kerületi tűzoltó-parancsnokság tájékoztatása szerint erre a célra egy speciális darut hívtak segítségül. A daru kedd reggel már a helyszínen volt. A baleset utáni munkálatok folyamatban voltak.


Súlyos károk a vasúti infrastruktúrában


Kezdetben nem lehetett megbecsülni, hogy a vonalon végzett munkálatok mennyi ideig tartanak majd. Az ÖBB szerint "súlyos károk keletkeztek a vasúti infrastruktúrában". Az Achau - Wampersdorf szakaszon egyelőre nem lehet utazni - tette hozzá az ÖBB. Az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

 

A GySEV oldalán ez olvasható:

 

"Tájékoztatjuk tisztelt utasainkat, hogy az ÖBB szolgáltatási területén történt baleset miatt az Ebenfurth és Wien Hauptbahnhof között közlekedő vonatokat elterelik Gramatneusiedl állomás felé. A vonatok megállnak Wampersdorf állomáson is onnan Ebreichsdorf irányába vonatpótló autóbuszok közlekednek. Az Ebreichsdorf állomásról Deutschkreutz irányába utazók számára szintén vonatpótló autóbuszok állnak rendelkezésre Wampersdorf állomásig.


Az okozott kellemetlenségek miatt megértésüket kérjük!"

 

Fotó: Krone Zeitung
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak