km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Egy halálos áldozata van az alsó-ausztriai vonatbalestnek

Egy halálos áldozata van az alsó-ausztriai vonatbalestnek

Egy halálos áldozat, három súlyos, kilenc könnyű sérült: ezek a lesújtó adatok a hétfőn kora este a burgenlandi Münchendorf közelében történt vonatbaleset után. A Raaberbahn vasúttársaság egyik szerelvénye kisiklott, két vagon leszakadt és a mezőgazdasági területre borult Bécs közelében. Kedden reggel a vonatközlekedés helyreállítása teljes gőzerővel folyt, olvasható a Kronen Zeitung osztrák lap internetes oldalán.

 

Mint írják, Stefan Loidl rendőrségi szóvivő szerint a mozdonyvezető és 56 utas tartózkodott a vonaton, amely Deutschkreutzból a bécsi főpályaudvarra tartott. A baleset Münchendorf közelében történt. Hogy mi okozta, és miért siklott ki a vonat, azt jelenleg is vizsgálják. 


A mentőszolgálatokat hétfőn 18 óra 30 perc körül riasztották, nagy erőkkel vonultak a helyszínre, négy mentőhelikopter is bevetésen volt. A segítőket szörnyű látvány fogadta: a vonat kisiklott, két vagon a szomszédos mezőgazdasági területre borult. A felsővezeték is leszakadt. 


Egy áldozat a vonat alá szorult, rajta már nem tudtak segíteni. A mozdonyvezető is beszorult a roncsba, őt egy hidraulikus mentőberendezéssel szabadították ki. Összesen tizenkét ember sérült meg: hárman súlyosan, kilencen pedig könnyebben. A balesetet sérülés nélkül átvészelő utasokat az alsó-ausztriai vöröskereszt münchendorfi segélyközpontjába szállították.


Speciális daru kérése


A baleset okának kivizsgálása még hétfő este megkezdődött, a vonat mentése érdekében megtették a szükséges intézkedéseket. A kerületi tűzoltó-parancsnokság tájékoztatása szerint erre a célra egy speciális darut hívtak segítségül. A daru kedd reggel már a helyszínen volt. A baleset utáni munkálatok folyamatban voltak.


Súlyos károk a vasúti infrastruktúrában


Kezdetben nem lehetett megbecsülni, hogy a vonalon végzett munkálatok mennyi ideig tartanak majd. Az ÖBB szerint "súlyos károk keletkeztek a vasúti infrastruktúrában". Az Achau - Wampersdorf szakaszon egyelőre nem lehet utazni - tette hozzá az ÖBB. Az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

 

A GySEV oldalán ez olvasható:

 

"Tájékoztatjuk tisztelt utasainkat, hogy az ÖBB szolgáltatási területén történt baleset miatt az Ebenfurth és Wien Hauptbahnhof között közlekedő vonatokat elterelik Gramatneusiedl állomás felé. A vonatok megállnak Wampersdorf állomáson is onnan Ebreichsdorf irányába vonatpótló autóbuszok közlekednek. Az Ebreichsdorf állomásról Deutschkreutz irányába utazók számára szintén vonatpótló autóbuszok állnak rendelkezésre Wampersdorf állomásig.


Az okozott kellemetlenségek miatt megértésüket kérjük!"

 

Fotó: Krone Zeitung
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
legfrissebbek
Graffitis vandálkodott a Fő téren - az adventi bódékat és a kirakatokat sem kímélte
Szeretnénk megérteni a firkák értelmét és hogy mennyivel több ez annál, mint amikor egy kutya a vizeletével megjelöli a fát? (Azon kívül, hogy tartósabb.) Talán valaki segít elmagyarázni.Festékszóróval érkezett a Fő térre egy ismeretlen. Szombaton reggel fedezték fel, hogy több helyen is otthagyta az aláírását, azaz tagelte a falakat, kirakatokat - írja a 112press.
Gólzáporos Haladás-győzelem
Teljesen megérdemelten nyerte meg a vasárnap délutáni bajnokit a Haladás a Kozármisleny ellen: a zöld-fehérek parádés támadójátékkal rukkoltak elő, és meg sem álltak hat találatig, igaz, közben kaptak négyet... A végeredmény: Haladás-Kozármisleny 6-4
Jótékonysági disznóvágást tartottak
Idén öt, 120-130 kg körüli sertést dolgoztak fel, a korábbi évekhez hasonlóan idén is városi támogatásból - olvasható Szombathely város honlapján.
Meghalt Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó
Hetvenkét éves korában meghalt Csapó Gábor olimpiai világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, aki 272-szer játszott a válogatottban – írja az MTI. Csapót november elején szállították kórházba, és helyezték lélegeztőgépre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett.
Peugeot kanyarodott Chrysler elé– ketten kerültek kórházba
Szombat este két autó ütközött a Vásárcsarnok közelében. Ketten kórházba kerültek - írja a 112press.