km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Egy elfeledett zseni nyomában– koszorúzás és kiállításmegnyitó Koncz János születésnapjának ünnepén

Egy elfeledett zseni nyomában– koszorúzás és kiállításmegnyitó Koncz János születésnapjának ünnepén

Koncz János hegedűművész 128 éve született Szombathelyen. Hagyományosan ehhez az évfordulóhoz kapcsolódva országos hegedűversenyre kerül sor: a csütörtöki megnyitó napján koszorút helyeztek el a művész szobránál, és kiállítás is nyílt a Bartók Béla Zeneiskolában.

Koncz János hegedűművész 1894. november 26-án született Szombathelyen, a város pedig 46 esztendeje, 1976 óta rendez a zenész tiszteletére háromévente hegedűversenyt. Az eseményhez kapcsolódóan a XVII. Országos Koncz János Hegedűverseny megnyitója előtt ünnepélyes keretek között koszorúzták meg a versenyt szervező és helyet adó intézményben, a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában Koncz János mellszobrát, Schaár Erzsébet alkotását. 

Délután Dr. Gál József "a mi Janink" című könyvét mutatta be, egyben és a művész életét összefoglaló kiállítást nyitotta meg Horváth Imre karnagy. A megnyitón Simon Bulcsú, Rácné Szőke Beáta tanárnő tanítványa, a Bartók Béla Zeneiskola növendéke hegedült, Kreisler – Koncz János egyik kedvelt zeneszerzője –  Siciliano című művét adta elő, zongorán kísérte Vlasitsné Kardos Éva. 

Dr. Gál József helytörténész könyve – melyet korábban, a zene világnapján is bemutattak a Berzsenyi Dániel Könyvtárban – hiánypótló: Koncz János világhírű hegedűművészről ugyanis nem tudunk eleget, bár Szombathelyen (zsák)utca, Sárváron a zeneiskola viseli a nevét, valamint róla nevezték el a 3 évente megrendezésre kerülő országos versenyt. Gál József a '60-as években költözött Szombathelyre, s természetes érdeklődéssel fordult új lakóhelye múltja, különös tekintettel a benne valaha élt személyek felé – így került látókörébe Koncz János hegedűmúvész.

A szerző hangsúlyozta, nem zenetörténeti kötetet írt, hanem "embertörténetet": egy zseniális művész tragikusan rövid életútja tárul elénk a lapokról, aki Szombathelyről indult útjára, hogy meghódítsa Olaszország, Ausztria nagyszínpadait. A korabeli lapok tanusága szerint szerették a kritikusok – a kötet nagy része e kritikákat adja közre –, áradozott róla a sajtó, ám a betegség, amit egy időre legyőzött, erősebbnek bizonyult: bár a következő esztendőre negyven olaszországi és tizenöt németországi koncertre kötött szerződést, karácsony táján ismét rosszul lett. Életének 43. évében, 1937. január 16-án halt meg Budapesten. A Farkasréti temetőben, a főváros által adományozott díszsírhelyre temették. Elhanyagolt sírjából 1986-ban exhumálták. Feleségével, Keömley Bianka énekesnővel közös sírban nyugszanak a Jáki úti temetőben. 

Horváth Imre hangsúlyozta, Dr. Gál József könyvének egyik fő értéke, hogy sok korabeli fotográfiát tartalmaz, egy-kettőt ezekből kivetítettek a megnyitón, segítségükkel felidézve Koncz János szuggesztív tekintetét, Kiskar utcai lakóházát, láthattuk a művész anyakönyvi kivonatát is, valamint régi képeket társasági és baráti eseményekről, melyeken feltűnt a hegedűművész is.  
A beszélgetés egyben a Bartók Béle Zeneiskola aulájában berendezett, Koncz János életének fő eseményeit bemutató kiállítás megnyitója is volt.

TP

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.