km/óra
  2022.01.24., hétfő  •  Timót napja
Egészségesen a négy fal között is - Tanácsok Halmai Dóritól

Egészségesen a négy fal között is - Tanácsok Halmai Dóritól

Halmai Dórit a legtöbben úgy ismerik, mint aki mindig mozgásban van, s erre buzdít, tanít, oktat mindenkit. Kíváncsiak voltunk, a mostani helyzetet hogyan viseli, s egyben mit tanácsol, mi hogyan viseljük el.

 

–    Fenekestül felfordult minden körülöttünk is. Persze próbáljuk tartani vendégeinkkel is a kapcsolatot, videókat, online edzésterveket készítek nekik, hogy mozgásra bírjam őket az otthonukban is. Emellett próbálom mindig lefoglalni magam valami aktuális tevékenységgel. Most épp a szekrényekben rendszerezem a ruhákat, a könyveket, végre van időm ABC-rendbe szedni őket.  Próbálunk arra is időt szakítani, hogy minden nap el tudjunk menni sétálni legalább egy negyedórát, olyan helyen, ahol más nem jár. Visszük a kutyust, Lizit is. 


–    Legelőször nagy fertőtlenítést végeztetek, képeket is látni erről a neten.


–    Nagyon fontos számunkra, hogy ha majd kinyithatunk, teljesen fertőtlenített stúdióba várhassuk a vendégeinket. Sok helyen olvasni, hogy ez a vírus megtapad tárgyakon is, ezért ipari fertőtlenítőkkel védekezünk ellene. A plafontól a földig mindent kitakarítottunk, a gépeket is lemostuk. 


–    Párod is a médiában dolgozik, gondolom, naprakészek vagytok a járvány terjedésével kapcsolatban. Egyetértesz azokkal, akik azt mondják, hogy minél erősebb az immunrendszerünk, annál jobban ellenállunk a betegségnek, akár a koronavírusnak is? 


–    Ezt az egészet komolyan kell venni, mégis azt gondolom, hogy aki erős immunrendszerrel kerül ilyen helyzetbe, annak sokkal jobb esélye van arra, hogy a betegséget leküzdje. Ezért is mondom, és tartom fontosnak, hogy legalább egy keveset, de mozogjunk otthon. Igyunk meg egy jó kis gyömbérteát, együnk gyümölcsöt, zöldséget, fogyasszunk vitaminokat. 


–    Mit gondolsz azokról, akik sokat posztolnak? Te megosztod a mindennapjaidat, beszélsz arról, hogyan telnek a napok. Szülinapi online videót is készítettél, tornáztál….


–    Azt gondolom, jó pozitív dolgokat olvasni, hiszen rengetegen csak a negatív híreket osztják meg. Én ebben is tudatos vagyok, napjában egyszer nézek rá a hírekre, hogy tájékozott legyek. Azt is megválasztom, melyik hírportálról szerzem az információt. Tudatosan kell szűrni és szelektálni. Jók a retró fotó-kihívások, edzésvideók. Azt tapasztalom, hogy örömmel veszik az emberek. Írják, hogy köszönik, egy kis vidámságot loptam a napjukba. Volt már olyan levél is, amelyben azt írták, megcsinálták a gyakorlatsort, és elküldték a testnevelőtanárnak, hogy ez volt az otthoni testióra.


–    Mennyire tudunk mentálisan és fizikálisan felkészülni a bezártságra, amiről nem is tudjuk, meddig fog tartani?  

 

–    Én azt csinálom, hogy tervet írok magamnak. Erre a hétre is elkészítettem. Azt is leírom, hogy mit fogok főzni a héten, vagy mik azok a dolgok, amiket meg szeretnék csinálni. Nekem az erkélytakarítás lesz a következő éppen, ha már egy kicsit jobb idő lesz. Átültetem újra a virágokat, minden napon felkészülök arra, hogy mit is fogok megcsinálni, szerintem ezt csak így lehet átvészelni. Úgy nem lehet nekimenni egy napnak, hogy nem is tudom, hogy ma mit kezdjek magammal. 


–    Főzés? Kenyérsütés, sütisütés, mindenki palacsintát süt. Lehet, hogy el fogunk hízni?


–    A főzés rendkívül jó időtöltés. Elmondtam a vendégeimnek, hogy most hiába tartjuk ugyanazt az étrendet, amit eddig tartottunk. Óhatatlan, hogy fel fog rájuk szaladni egy-két kiló, hiszen ez annak tudható be, hogy nem megyünk dolgozni nap mint nap. Én sem teszem meg a napi tíz kilométeremet. De nem kell kétségbeesni, ha kicsit hízunk, majd leadjuk. Fontos, hogy tudjuk kordában tartani. Például lehet egészséges nasikat készíteni. Egyik este filmnézéshez édesburgonyából és cukkiniből készítettem rágcsát. Olivaolajjal lespricceltem, megszórtam fűszerekkel, és már kész is volt az egészséges snack chips. Sütőpapíron sütöttem meg, isteni volt. 

kapcsolódó cikkek
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés támogatására ajánlott fel Oroszy Csaba, Szombathelyen élő képzőművész egy 8 darabos, nagy értékű festményből álló sorozatot, melyet Szombathely önkormányzata árverésre bocsájt.
kapcsolódó cikkek
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés támogatására ajánlott fel Oroszy Csaba, Szombathelyen élő képzőművész egy 8 darabos, nagy értékű festményből álló sorozatot, melyet Szombathely önkormányzata árverésre bocsájt.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
Savaria Fórum 31. évfolyam 2. szám - 2022.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Koronavírus: duplájára hízott a leggazdagabbak vagyona
A világ tíz leggazdagabb embere köszöni szépen, a pandémia alatt megduplázta vagyonát – írja a Guardian.
ENSZ: évek alatt gyógyulhat meg a munkaerőpiac
A koronavírus-válság továbbra is világszerte súlyos hatással van a munkahelyekre – közölte az ENSZ, arra figyelmeztetve, hogy évekig tarthat, amíg a munkaerőpiac újra eléri a járvány előtti szintet.
Alma és szalma – a szerbek karácsonya 
Milos Konakov már több éve a szombathelyi kosárlabda meghatározó alakja, az idei szezontól pedig immáron vezetőedzőként irányítja a Falcót. A szerbiai születésű szakember is felelevenítette, hogy miként szokták tölteni az ünnepeket és milyen hagyományok kapcsolódnak a karácsonyhoz déli szomszédainknál.
Mentőhelikopter érkezett a 84-es főúton történt balesethez
Lövöldözés a magyar-osztrák határon (frissítve)
Súlyos incidens történt a magyar határon: hétfőn egy furgon áttört egy ellenőrzőponton a burgenlandi Eberau (Monyorókerék) határátkelőnél. A járművet a katonák meg tudták állítani, az emberkereskedő viszont elmenekült, s menekülés közben azonnal tüzet nyitott a katonákra, olvasható a krone.at-n.
legfrissebbek
Futsal: vereséget szenvedett a Berettyóújfalutól a Haladás
A szombathelyiek hiába küzdöttek, a vendégek a hajrában eldöntötték a három pont sorsát.
Vizsgálóbizottságról döntött az izraeli kormány a korrupt tengeralattjáró-beszerzések felderítésére
A létrehozandó bizottság azt vizsgálja meg, miként támogatták 2009 és 2016 között a ThyssenKrupp három tengeralattjárójának a megvételét, miközben a hadvezetés az akkori helyzetben nem akart újabb tengeralattjárókat. 
Ferenc pápa imanapot hirdetett meg a békéért Ukrajnában 
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal követi a növekvő feszültséget, amely "újabb csapást mérhet a békére Ukrajnában, és megkérdőjelezheti a biztonságot az európai kontinensen, még szélesebb következményekkel". 
Kásler: újra kell szervezni a budapesti sürgősségi ellátást a Szent Imre kórházban történt tűzeset miatt
Egy fiatal nő súlyos égési sérülések miatt vesztette életét. Hozzátette: a helyszínre hét mentőegység érkezett, két férfit és egy nőt füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára vittek.
Befagyhat a Balaton a jövő heti hidegben
A havas tájakon -15 foknál is csípősebb lehet a hideg.