km/óra
  2021.01.27., szerda  •  Angelika napja
Egészségesen a négy fal között is - Tanácsok Halmai Dóritól

Egészségesen a négy fal között is - Tanácsok Halmai Dóritól

Halmai Dórit a legtöbben úgy ismerik, mint aki mindig mozgásban van, s erre buzdít, tanít, oktat mindenkit. Kíváncsiak voltunk, a mostani helyzetet hogyan viseli, s egyben mit tanácsol, mi hogyan viseljük el.

 

–    Fenekestül felfordult minden körülöttünk is. Persze próbáljuk tartani vendégeinkkel is a kapcsolatot, videókat, online edzésterveket készítek nekik, hogy mozgásra bírjam őket az otthonukban is. Emellett próbálom mindig lefoglalni magam valami aktuális tevékenységgel. Most épp a szekrényekben rendszerezem a ruhákat, a könyveket, végre van időm ABC-rendbe szedni őket.  Próbálunk arra is időt szakítani, hogy minden nap el tudjunk menni sétálni legalább egy negyedórát, olyan helyen, ahol más nem jár. Visszük a kutyust, Lizit is. 


–    Legelőször nagy fertőtlenítést végeztetek, képeket is látni erről a neten.


–    Nagyon fontos számunkra, hogy ha majd kinyithatunk, teljesen fertőtlenített stúdióba várhassuk a vendégeinket. Sok helyen olvasni, hogy ez a vírus megtapad tárgyakon is, ezért ipari fertőtlenítőkkel védekezünk ellene. A plafontól a földig mindent kitakarítottunk, a gépeket is lemostuk. 


–    Párod is a médiában dolgozik, gondolom, naprakészek vagytok a járvány terjedésével kapcsolatban. Egyetértesz azokkal, akik azt mondják, hogy minél erősebb az immunrendszerünk, annál jobban ellenállunk a betegségnek, akár a koronavírusnak is? 


–    Ezt az egészet komolyan kell venni, mégis azt gondolom, hogy aki erős immunrendszerrel kerül ilyen helyzetbe, annak sokkal jobb esélye van arra, hogy a betegséget leküzdje. Ezért is mondom, és tartom fontosnak, hogy legalább egy keveset, de mozogjunk otthon. Igyunk meg egy jó kis gyömbérteát, együnk gyümölcsöt, zöldséget, fogyasszunk vitaminokat. 


–    Mit gondolsz azokról, akik sokat posztolnak? Te megosztod a mindennapjaidat, beszélsz arról, hogyan telnek a napok. Szülinapi online videót is készítettél, tornáztál….


–    Azt gondolom, jó pozitív dolgokat olvasni, hiszen rengetegen csak a negatív híreket osztják meg. Én ebben is tudatos vagyok, napjában egyszer nézek rá a hírekre, hogy tájékozott legyek. Azt is megválasztom, melyik hírportálról szerzem az információt. Tudatosan kell szűrni és szelektálni. Jók a retró fotó-kihívások, edzésvideók. Azt tapasztalom, hogy örömmel veszik az emberek. Írják, hogy köszönik, egy kis vidámságot loptam a napjukba. Volt már olyan levél is, amelyben azt írták, megcsinálták a gyakorlatsort, és elküldték a testnevelőtanárnak, hogy ez volt az otthoni testióra.


–    Mennyire tudunk mentálisan és fizikálisan felkészülni a bezártságra, amiről nem is tudjuk, meddig fog tartani?  

 

–    Én azt csinálom, hogy tervet írok magamnak. Erre a hétre is elkészítettem. Azt is leírom, hogy mit fogok főzni a héten, vagy mik azok a dolgok, amiket meg szeretnék csinálni. Nekem az erkélytakarítás lesz a következő éppen, ha már egy kicsit jobb idő lesz. Átültetem újra a virágokat, minden napon felkészülök arra, hogy mit is fogok megcsinálni, szerintem ezt csak így lehet átvészelni. Úgy nem lehet nekimenni egy napnak, hogy nem is tudom, hogy ma mit kezdjek magammal. 


–    Főzés? Kenyérsütés, sütisütés, mindenki palacsintát süt. Lehet, hogy el fogunk hízni?


–    A főzés rendkívül jó időtöltés. Elmondtam a vendégeimnek, hogy most hiába tartjuk ugyanazt az étrendet, amit eddig tartottunk. Óhatatlan, hogy fel fog rájuk szaladni egy-két kiló, hiszen ez annak tudható be, hogy nem megyünk dolgozni nap mint nap. Én sem teszem meg a napi tíz kilométeremet. De nem kell kétségbeesni, ha kicsit hízunk, majd leadjuk. Fontos, hogy tudjuk kordában tartani. Például lehet egészséges nasikat készíteni. Egyik este filmnézéshez édesburgonyából és cukkiniből készítettem rágcsát. Olivaolajjal lespricceltem, megszórtam fűszerekkel, és már kész is volt az egészséges snack chips. Sütőpapíron sütöttem meg, isteni volt. 

kapcsolódó cikkek
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés támogatására ajánlott fel Oroszy Csaba, Szombathelyen élő képzőművész egy 8 darabos, nagy értékű festményből álló sorozatot, melyet Szombathely önkormányzata árverésre bocsájt.
kapcsolódó cikkek
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
Festményeket bocsátott árverésre Oroszy Csaba képzőművész, a befolyt összeg a kórház intenzív osztályáé lesz
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés támogatására ajánlott fel Oroszy Csaba, Szombathelyen élő képzőművész egy 8 darabos, nagy értékű festményből álló sorozatot, melyet Szombathely önkormányzata árverésre bocsájt.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.