km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak

Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak

Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.

 

Az M1 riportere választási eredményekről kérdezte először a polgármestert, megemlítve, hogy az előválasztás is izgalmasan alakult a városban. Idézte Ungár Péter nyilatkozatát, hogy az amúgy ellenzéki Derkovits-lakótelepen is veszített szavazatokat a baloldal. Van önnek ebben felelőssége, tette fel a kérdést, a riporter. Nemény András azt válaszolta, az eredményekből kell levonni következtetéseket. Úgy fogalmazott, „a 2018-as eredményekhez képest: ennek alapján jobban szerepeltünk. Az akkori eredmények alapján egyetlen egy önkormányzati választókerületet sem nyertünk volna meg, most többet is. Éppen a Derkovitsot Czeglédy meg is nyerte. A tanulság az, hogy a lakótelepi körzetekben veszítettünk szavazókat, a klasszikus jobboldalinak számító kertvárosi részeken viszont nyertünk szavazókat. Szombathely az a megyei jogú város, ahol a Fidesz 2018-hoz képest nem tudott több szavazatot hozni, sőt, talán kevesebbet is kapott.”


Hervadó szegfű, új virág 


A polgármestert az MSZP megújulásáról is kérdezték. Nemény András azt mondta, Tóth Bertalan az ellenzéki oldalon egyedüliként bejelentette, hogy nem indul újra, az mindenképpen dicsérendő. Elhervadt a szegfű, de milyen lehet az új virág, kérdezte a műsorvezető. A szociáldemokrata értékeknek helyük van Magyarországon, nagyon sok ember képviselete csak így látható el, fogalmazott polgármester. Hogyan lehet másképp politizálni, hangzott a kérdés. A kihívások is mások,  mint 10-20 éve, felelte Nemény András,  „városi polgármestereként azt látom, a jövő kihívása a munkaerő lesz, mivel a városban működő cégeknek az automatizáció miatt kevesebb dolgozóra lesz szükségük, erre kell megfelelő válaszokat keresnünk és adnunk”.


Kollaboráns-e a parlamentben az alakuló ülésen résztvevő MSZP, kérdezte a riporter Nemény Andrást. Senkivel nem kollaborálunk, a választók arra szavaznak, hogy a képviselő a parlamentben a  legjobb tudása szerint dolgozzon, hangzott a válasz. „Ugyanez vonatkozik az önkormányzatokra is. A márciusi közgyűlésről kivonult a Fidesz-frakció, ami nagyon rosszul vette ki magát a szombathelyiek szemében.”  A polgármester azt is elmondta  a kérdés kapcsán, hogy más pozícióban van az MSZP-n belül, ő az önkormányzatokra koncentrál. „Szombathelyen egy nagyobb szövetség tagja vagyok, nem pártozunk, megpróbáljuk a maximumot kihozni a lehetőségekből.”


A Kossuth Rádióban a Pannon Városok együttműködésről kérdezték elsőként, konkrétan azt, hogy a kormánypárti, ellenzéki települések együttműködése fontos lesz-e a jövőben. „Az önkormányzatok szövetségben mindig erősebbek”, felelte a polgármester, „ez kulturális, gazdasági együttműködés, a jól bevált gyakorlatokat át tudjuk adni egymásnak. De van más jó példa is, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, ebben időnként tudunk eredményeket elérni. Mindannyian tisztában vagyunk az önkormányzatok helyzetével, és nem szeretnénk, hogy rólunk kívülről döntsenek. Ehhez viszont meg kell fogalmazni, hogy mit szeretnénk, hogy azt képviselni tudjuk, akár a kormánnyal szemben is. Volt erre példa, a pécsi polgármesterrel együtt kezdeményeztünk, hogy a kormánnyal egységesen tárgyaljunk az önkormányzatokat érintő nehézségekről, energiaárak emelkedéséről, iparűzési adó elvonásáról. Szombathelyi polgármesterként nem lehetek elégedett, de a közösséget nézve történtek előrelépések.”


Kormányzat, önkormányzatok


 A választások mellett azt kérdezte a riporter Nemény Andrástól, hogy Czeglédy Csaba tényleg mindent el tud intézni Szombathelyen? Nem, de jó az érdekérvényesítő képessége, és a szociális terület kérdéseibe keményen beleállt mindig is, hangzott a felelet.  A műsorvezető felvetette, hogy szükség lenne valódi ellenzékre, erre Nemény András az alábbiakat mondta: „Én elsősorban polgármester vagyok, és a fókuszomban Szombathely van. Ott az látszik, inkább konzervatív város, ezért mindig nagy teret adtam szimbolikus nemzeti kérdéseknek, civilek most éppen Nemzeti Összetartozás Emlékműre gyűjtenek, amibe a város beszállt. Én is szeretem a város, az ország történelmét, hagyományait, ezeket meg kell tartani, sőt, a rendszerváltás előtti időszak egyik nagy hibája, hogy a múltunk nagy része nem került bele a köztudatba.”


Honnan jöhet a megújulás az ellenzéki oldalon, érdeklődött a riporter, új arcokra van szükség? Például önre? Vállalna feladatot országos politikában?


A polgármester azt válaszolta: „Olyan értelemben igen, hogy segítem az önkormányzatokat az országos politikában. Kíváncsi vagyok, hogy a kormány egy ekkora felhatalmazással mit kezd a helyhatóságokkal. Itt lenne az ideje a konszolidációnak, amelynek során a települések és a kormányzat segítik egymást. Nehéz időszakon vagyunk túl a járvánnyal, helyben az együttműködés nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Most háborús időszak van, nehéz gazdasági helyzet jön – egymásra vagyunk utalva a kormányzattal, a polgárok pedig nem tudják, hogy mi honnét jön, kinek mi a feladata. Ha kormány jobban bízna az önkormányzatokban, az az ő megítélését is javítaná. Ha viszont nem ez úton járunk, akkor világossá kell tenni az emberek számra, hogy mit veszítenek azzal, hogy ha az önkormányzatoktól felülről elveszik a levegőt.” 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.