km/óra
  2023.06.02., péntek  •  Kármen, Anita napja
Sárga Zebra
Dr. Nemény András: együtt vigyáztunk Szombathelyre

Dr. Nemény András: együtt vigyáztunk Szombathelyre

A szombathelyi önkormányzat közösségi oldalán nemrég megjelent egy hosszú bejegyzés a koronavírus első hullámával kapcsolatos városi védelmi intézkedésekről. Nem cipekedő nagyik, maszkok, szociális támogatások és költségvetési átcsoportosítások – a több mint fél éves Covid-helyzet kapcsán megkérdeztük dr. Nemény András polgármestert az új városatyák eddigi legnehezebb próbatételéről.

 

Tényleg sikerült eddig vigyázni a városra?

 

Amikor az első hullám idején az önkormányzatok hozhatták a döntéseket, akkor száz százalékosan. Annak ellenére is, hogy az osztrák határ közelsége miatt extra kockázattal kellett megbirkóznunk, amit jelenleg is tapasztalunk. Tavasszal összesen három koronavírusos volt Szombathelyen, sajnos most más a helyzet. Ez köszönhető annak, hogy az iskolakezdés előtt, amikor igazán ügyelni kellett volna, akkor a kormány nem figyelt megfelelő módon az emberekre.

 

Most milyen a napi együttműködés Szombathely és a kormányzat között?

 

Az operatív törzzsel általában nincs kapcsolatunk, a kormányhivatalt vezető kormánymegbízott úrral jó viszonyt ápolunk – ha kérdezem, kapok válaszokat a pandémiával kapcsolatban, de automatikusan nem tájékoztat minket. Mindennek utána kell járni, de van egy saját, Védekezést Segítő Tanácsunk, aminek a kórház vezetése is a tagja, és ott vannak a háziorvosok is, akiktől kapunk adatokat.

 

Arról is, hogy jelenleg konkrétan hány fertőzött van a városban?

 

Sajnos erről is csak komoly utánajárások árán kapunk híreket. Az utolsó adatunk 100 fő volt, most nyilvánvalóan több van.

 

Milyen stratégiát követtek a járványintézkedéseikkel?

 

Leginkább azt, hogy nagyon gyorsan, operatívan és átgondoltan tudjunk fellépni. Mindig egy lépéssel előre gondolkodtunk. Amikor a vírus szétterjedni látszott januárban Kínából, már akkor valós veszélyként kezdtünk el felkészülni arra, hogy Európát is eléri a koronavírus. Felmértük, hogy az egészségügyi és szociális területeken milyen védőfelszerelésekre lesz szükség, és honnan lehet őket beszerezni. Az országban elsőként, már a februári közgyűlésen, 50 millió forintot elkülönítettünk a védekezésre. Mikor még javában zajlott a maszk-vita, elkezdtünk legyártatni elég maszkot a szombathelyieknek és az egészségügynek. Amikor igazán nyakunkon volt a pandémia, gondoskodtunk az idős emberek támogatásáról, segítettük a munkahelyüket elvesztőket és időben előkészítettük a bölcsődei és óvodai ügyeletet. Sokszor visszaláttuk a döntéseinket a kormány és más városok lépéseiben is.

 

Ha Covid-ügyben történt egy nagyobb fejlemény, videóval jelentkezett be. A lakosok megnyugtatása volt a célja?

 

Igen, a valós információk eljuttatása volt a legfontosabb célom, hogy ne csak álhírek keringjenek körbe, amik sajnos megkerülhetetlenek egy ilyen bizonytalan helyzetben. Azért választottuk a sok videóüzenetet és az online fogadóórákat, mert ha mindent elmondunk, amit tudunk, attól mindenki nyugodtabb tud maradni, és mi hitelesek vagyunk.

 

Az új ciklus egyéves évfordulójára készült kisfilmben arról beszélt, hogy a városvezetés nagy terveit kicsit meg kellett változtatni a járvány miatt. A “kicsit” a jó kifejezés?

 

Az a kicsit az eddig eltelt időszaknak szólt. Mi optimisták vagyunk, de csak most számítunk majd igazán negatív gazdasági hatásokra, az iparűzési adóbevételek visszaesésére, meg hát a kormányzati elvonások visszaütésére, tehát még várhatnak ránk nagy kihívások, ami miatt minden tervünk csúszhat. Egyébként ez az ország minden településére igaz. Ha az állam támogatná az önkormányzatait – ahogy ezt szerte a világban teszik most mások – a forrásmegvonás helyett, akkor sokkal jobban lehetne mérsékelni a koronavírus gazdasági hatásait.

 

Polgármesterként hogyan látja, a járványnak van tanulsága a jövő szombathelyi önkormányzatai számára?

 

Maga az önkormányzat az, amelyik egy ilyen helyzetben gyorsan és hatékonyan tud lépni. Miközben az állami bürokrácia lassú, addig mi a saját bőrünkön érezzük és ismerjük a helyi kihívásokat, közvetlenül találkozunk az itteni emberekkel és a cégekkel, illetve a problémákkal. A tanulság az, hogy az önkormányzatoknak – nemcsak nálunk – még nagyobb önállóságot és erősítéseket kellene kapnia az elvonások helyett.Cs.A.

Borítókép: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
Savaria Fórum 32. évfolyam 19. szám - 2023.05.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: drámai végjáték után bajnok a Haladás, a Király SE az ezüstérmes, a harmadik helyet a Répcelak szerezte meg
A Szarvaskend és a Rábapaty is idegenbeli sikerrel zárta a szezont, a Vasvár, a Celldömölk, valamint a Szentgotthárd pedig hazai környezetben diadalmaskodott.
Relax az arborétumban: ÖkoPlusz Fesztivál másodszor
Második alkalommal rendezték meg a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában és a Kámoni Fiókkönyvtárban az ÖkoPlusz Fesztivált: a pénteken kezdődő fesztivál kiemelt napján, szombaton látogattunk ki az arborétumba – a környezettudatosság, a testi-lelki egészség köré épülő programok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a növénykert harmonikus környezetében.
Megyei II. osztály, északi csoport: bajnok lett az Újperint, döntetlennel zárult a Lukácsháza-Gencsapáti rangadó, zsinórban harmadszor nyert a Kemenesalja
A Szeleste a mérkőzést keretbe foglalva győzte le a Bozsokot, de az Uraiújfalu, a Sé, valamint a Spari is hazai környezetben gyűjtötte be a három bajnoki pontot.
Kosárlabda: az aranycsata ötödik mérkőzésén is hazai győzelem született, zsinórban negyedszer bajnok a Falco!
A szombathelyiek végig koncentráltan, magabiztosan, magas színvonalon kosárlabdázva 84-68-ra verték az Albát, így 2008, 2019, 2021 és 2022 után újabb bajnoki címet ünnepelhetnek.
Nem látta a szemből érkező Volvót a Suzuki vezetője
Pillanatnyi figyelmetlenség vezetett balesethez Szombathelyen. Az okozó nem tudja megmagyarázni magának sem, hogy mi történt az ütközés előtti másodpercben - írja a 112press.
legfrissebbek
Folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása
Menetrend szerint folytatódik a Szent Márton utcai csomópont teljes körű felújítása. A gázművek június 5. hétfőtől várhatóan június 20-ig a Vörösmarty utca északi végén található gázvezeték rekonstrukcióját végzik.
Szállodakomplexum épül Balatonfüreden 22,5 milliárd forintból
Balatonfüreden 22,5 milliárd forint értékű beruházással szállodakomplexum épül a belvárosban, a Le Méridien resort a tervek szerint 2025 tavaszától fogadja a vendégeket - közölte Szepesi Richárd projektalapító sajtótájékoztatón pénteken Balatonfüreden.
Három autó ütközött össze Szombathely és Ják között
Egy balra kanyarodni szándékozó jármű vezetője erősen fékezett, emiatt a mögötte érkezőknek is bele kellett taposnia a fékbe. Először a sorban harmadik autónak koccant egy jármű, amibe ezután belehajtott egy másik - írja a 112press.
Újabb gyermekmentőmellényeket helyeztek ki a Balatonnál a vízimentők
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) három új állványt helyezett ki balatoni strandokon és egy kikötőben, ahonnan a gyerekek ingyenesen vehetnek kölcsön mentőmellényeket a strandoláshoz - tájékoztatta a VMSZ pénteken az MTI-t.
Gyerekeket kényszerített szexuális cselekményekre egy 43 éves férfi
"Intézetis" kisfiúkat csalt otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal és pénzzel honorálta szexuális igényeinek kielégítését a gyanú szerint a 43 éves férfi, akit a Pest vármegyei rendőrök fogtak el az Érdi Rendőrkapitányság munkatársainak segítségével.