km/óra
  2021.09.23., csütörtök  •  Tekla napja
Dr. Nemény András: az újraindítás legalább akkora feladat lesz, mint a védekezés

Dr. Nemény András: az újraindítás legalább akkora feladat lesz, mint a védekezés

Majdnem két hónap után enyhültek a járványban hozott kormányzati szabályok vidéken. Szombathely polgármesterét, dr. Nemény Andrást kértük arra, összegezze az időszak tapasztalatait.  –    Túl vagyunk a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszán, hogyan vonná meg ennek a két hónapnak a mérlegét?


–    A járvány egészségügyi, szociális és gazdasági válsághelyzetet hozott – az első területen az országos és helyi intézkedések hatékonynak bizonyultak. Külön öröm, hogy Vas megye és Szombathely a legkevésbé fertőzött, aki meg is betegedett, az mind külföldi kapcsolattal rendelkezett. Onnét kezdve, hogy a határokat lezárták, nagyon jól vizsgáztak a város polgárai. A megbetegedések alacsony száma annak is köszönhető, hogy hamar meghoztuk a korlátozó szabályokat. A fertőzés kezdeti, intenzív szakaszában nálunk kiürültek az utcák, az emberek otthon maradtak, így a vírus nem tudott „berobbanni”. 


–    Ezzel félig meg is válaszolta, hogy minek köszönhetőek a jó szombathelyi adatok.


–    Sok összetevője van: a gyors biztonsági intézkedések, az orvosi rendelők, szociális intézmények fertőtlenítése, a maszkok osztása mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy nálunk nem keletkeztek gócpontok. Magyarországra sok esetben Ausztriából érkezett a vírus, így az osztrák gyakorlatból sok mindent át tudtunk venni.


–    Hogyan fogadták a polgárok a meglehetősen szigorú intézkedéseket?


–    Valóban az átlagosnál szigorúbb szabályokat léptettünk életbe, és sokat sokáig fenn is tartottunk. Úgy éreztem, felesleges kockázat, ha a 18 év alattiak a hétvégéken nagyobb csoportokban találkoznak. Tudom, hogy nem mindenki szerette az elmúlt időszakban a polgármestert, de a többség pozitívan fogadta, hogy felelősen döntöttünk, amikor a közösség érdekeit tartottunk szem előtt. Átérezték, hogy csak együttműködve lehet átvészelni a kritikus időszakot. Mi ugyanígy álltunk a kormány döntéseihez, elfogadtuk és végrehajtottuk azokat. Külön öröm, hogy Szombathelyen nem volt halálos áldozat eddig, ez volt az egyik kitűzött célunk, hogy ne veszítsünk el senkit. Amit tudok még az eddig tesztelési adatokból, az is nagyon biztató: nem találtak a szűrés során koronavírus-fertőzöttet. Valami tehát jól sikerült a védekezésben.


–    Ami után következik az újraindítás.


–    Ez is nagy kihívás lesz, hiszen életben kell tartani embereket, akik elveszítették munkahelyüket, mindenüket. Nekik kell segítenünk – és azt gondolom, ebben a kormánynak is lenne dolga, ami leginkább az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítását és az összeg emelését jelentené. Önkormányzatként ehhez járulunk hozzá a saját eszközeinkkel, a 100 ezer forintos támogatással. A különböző intézkedésekkel próbálunk olyan időszakot teremteni, amivel a családok mindennapjait meg tudjuk menteni. Figyelembe kell venni azonban, hogy az önkormányzatot is érték veszteségek a cégein keresztül, aztán a kormány elvonása 500 milliós (parkolás és súlyadó) mínuszt jelent Szombathely számára. Ezek és az iparűzési adó csökkenése – ami akár 30 százalékkal is kevesebb lehet – mind-mind negatívan érintik a várost. Ezeket figyelembe véve kell megvizsgálni, hogy mit tudunk szociális területen segíteni, főleg, ha a kormány kivonul erről a területről. Ami gazdaság újraindítását illeti, a kormány intézkedéseihez csatlakozunk. Leültünk a Kamarával és a Vállalkozói Központtal, hogy miben tudunk segíteni, mire lenne szükségük a cégeknek az állami lépések, hitelek mellett. Most ott tartunk, hogy önkormányzattal kapcsolatban lévő cégeknek elengedjük a bérleti díjat (az újranyitók 50 százalék kedvezményt kapnak), a közterület-foglalást. És folyamatosan keressük, milyen önkormányzati segítséget tudunk még nyújtani.


–    Mennyit költött a város a védekezésre?


–    200 millió forintot, emellett a szociális területre jutó 160 milliós keretet emeltük 400 millióra. A kiadások és az elvonások más városokban is hasonlóan alakultak. Az iparűzési adó visszaesését még nehéz prognosztizálni, az első időszakban azért álltak a nagy cégek, mert jött az alapanyag, a következő időszakban pedig kevesebb megrendeléssel lehet számolni. Ami a várost illeti: a kötelező feladatokra koncentrálunk, a nem kötelezőek között pedig igyekszünk rangsorolni. Például a sportban meg kell határozni alapelveket. Nem véletlenül említjük gyakran a Falcót, saját cégünkről van szó, a csapat jó teljesítményt nyújtott, gyakorlatilag elvették tőle a bajnoki címet. A BL-indulás jogát megkapták, ami felelősséget és forrás megteremtését is jelenti. De ugyanígy, a többi területen is a valós teljesítményre nyújtunk támogatást. –    Olyan állapot előállhat-e, mint amit a hódmezővásárhelyi polgármester bejelentett, hogy nyár végére még a fizetések is veszélybe kerülnek az önkormányzatnál?


–    Mi jobb helyzetben vagyunk, mint Hódmezővásárhely, főleg, ha a kormány nem hajt végre további elvonást. Szombathely benne van abban az öt városban, amely a legtovább képes talpon maradni. Van tartalékunk, ám ahhoz kell nyúlni, amit fejlesztésre tettünk félre, ez pedig nem célunk. El is kezdtük az utak fejlesztését, és ehhez tartjuk is magunkat. 


–    Tudnak-e közösen lobbizni a városok azért, hogy ne sújtsa a kormány további elvonásokkal az önkormányzatokat?


–    Az ellenzéki városok több közös nyilatkozatot kiadtak, a kormánypártiak ugyanezeket gondolják, mint ahogy azt finoman jelezték is egy-két helyen, de nem mondhatják. Abban bízom, hogy a miniszterelnök egy-két polgármesternek azért kikéri a véleményét.  Ha hallgat rájuk, akkor remélhetően nem von el további pénzeket, hanem segít megfinanszírozni a védekezés költségeit, mert néhány település tényleg rossz helyzetbe kerülhet. Örültem volna, ha a parkolás visszaállhatott volna, mert már nincsen ok arra, hogy az mostani helyzet fennmaradjon. Áldatlan állapotok alakultak ki sok helyen – nekünk is tanulság, hogy mit jelent gyakorlatban az ingyenesség. Például azt, hogy az érintett területen lakók folyamatosan bennünket hívnak, hogy nem tudnak parkolni. 


–    Első körben kihagyták Szombathelyt a Nyugat-Dunántúli Gazdasági Övezethez tartozó öt megyét érintő, 10 éves fejlesztési programról szóló megbeszéléséből.


–    Értelmezhetetlen számunkra, ami történt. A győri találkozóra meghívták a megyei jogú városok polgármestereit, a megyei közgyűlési és a kamarai elnököket, de az ellenzéki vezetésű Tatabánya és Szombathely kimaradt valamiért. Ha gazdaságfejlesztési régióban és 10 éves távlatban gondolkodunk, akkor ezt nem lehet megtenni. A Kamara és az egyetem – amelyeket szintén bevontak – egyaránt szólt a városnak, hogy működjünk közre a tervek kidolgozásában. Nem sértődtünk meg, reméljük, hogy ez csak adminisztrációs hiba volt, és bízom benne, hogy számítanak ránk. 


–    Vannak olyan előrejelzések, hogy ősszel-télen jöhet a járvány második hulláma. 


–    Ha vissza is tér a koronavírus, úgy kell menedzselni a védekezést, hogy a gazdaság már ne szenvedjen károkat. Nemcsak nekünk, a lakosságnak is van már tapasztalata. Látszik, hogy a rendszabályok hatásosak, tudjuk, hogy különösen óvnunk kell az idősotthonokat, hajléktalanszállókat, melyek azok a lépések, amelyekkel elkerülhető a tömeges megbetegedés. 


–    Hogyan látja, a most következő időszak kevesebb feladatot jelent majd?


–    Nem mondom, hogy nem jönne jól pár nap pihenés. Viszont látszik, ahogy tér vissza az élet, egyre több  a munka. Az újraindítás ugyanolyan melós lesz, mint leállítás volt – nagyon bízom abban, hogy nem jön második hulláma a járványnak. Azt nyilatkoztam, hogy az első esztendő mindig tanulóév a polgármesteri munkában, ez azonban meglehetősen unortodox lett. Érzem a polgárok bizalmát, de tisztában vagyok vele, ez a mostani helyzetnek szól. Hogy tudunk-e jól várost vezetni, azt majd ezután kell bizonyítanunk. 
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 33. szám - 2021.09.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Vincze Magdolna szombathelyi gyermekorvos szerint: "Ritka, hogy ilyen sokan betegednek meg"
Jellemzően 4-8 gyerek hiányzik most az óvodás csoportokból és az iskolai osztályokból felsőlégúti megbetegedések miatt Szombathelyen.
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
Megyei I. osztály: A Király nyerte a szombathelyiek csatáját, a Táplán háromgólos hátrányból fordított
A címvédő Sárvár hazai pályán szenvedett vereséget a Kőszegtől. A Celldömölk is négyig jutott a Szentgotthárd ellen, a Körmend és a Bük mérkőzésén pedig döntetlen született. A Jánosháza a Lukácsháza otthonából hozta el a pontokat.
Megyei labdarúgás: gólgazdag mérkőzések a Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa 3. fordulójában
Ebben a fordulóban is voltak első osztályú búcsúzók, a Torony KSK pedig egyedüli harmadosztályú csapatként lesz ott a negyedik körben.
legfrissebbek
Tovább nőtt a biztosítók díjbevétele az idei első fél évben
Egyre népszerűbb az e-kárbejelentő, már 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást.
Az aluljáró fantom-Kula bácsija: valaki időnként fekáliával keni le a falat
Ismét rongálás történt a Thököly utcai aluljáróban. Valaki - már nem először - fekáliával szennyezte be a falat. A takarítást a szombathelyi önkéntes tűzoltók végezték el.
Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten 
A balesetet feltételezések szerint időjárási körülmények okozhatták.
Egész estés dokumentumfilm készül Kemény Dénes vízilabda-válogatottjáról
A film az 1997 és 2008 közötti időszakot mutatja majd be. Ebben a periódusban a magyar férfi vízilabda-válogatott 329 mérkőzést játszott, amiből 273-at megnyert, 16 döntetlen mellett 40-szer kapott ki, és kizárólag a 2001-es fukuokai világbajnokságon maradt le a dobogóról.
Előbbre hozták a Legendás állatok és megfigyelésük 3. epizódjának bemutatóját
A forgatókönyvet megírásában a varázslóvilág megalkotóját, J. K. Rowlingot Steve Kloves segítette, Rowling a producerek között is szerepel.