km/óra
  2020.10.24., szombat  •  Salamon napja
Dr. Nemény András: az újraindítás legalább akkora feladat lesz, mint a védekezés

Dr. Nemény András: az újraindítás legalább akkora feladat lesz, mint a védekezés

Majdnem két hónap után enyhültek a járványban hozott kormányzati szabályok vidéken. Szombathely polgármesterét, dr. Nemény Andrást kértük arra, összegezze az időszak tapasztalatait.  –    Túl vagyunk a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszán, hogyan vonná meg ennek a két hónapnak a mérlegét?


–    A járvány egészségügyi, szociális és gazdasági válsághelyzetet hozott – az első területen az országos és helyi intézkedések hatékonynak bizonyultak. Külön öröm, hogy Vas megye és Szombathely a legkevésbé fertőzött, aki meg is betegedett, az mind külföldi kapcsolattal rendelkezett. Onnét kezdve, hogy a határokat lezárták, nagyon jól vizsgáztak a város polgárai. A megbetegedések alacsony száma annak is köszönhető, hogy hamar meghoztuk a korlátozó szabályokat. A fertőzés kezdeti, intenzív szakaszában nálunk kiürültek az utcák, az emberek otthon maradtak, így a vírus nem tudott „berobbanni”. 


–    Ezzel félig meg is válaszolta, hogy minek köszönhetőek a jó szombathelyi adatok.


–    Sok összetevője van: a gyors biztonsági intézkedések, az orvosi rendelők, szociális intézmények fertőtlenítése, a maszkok osztása mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy nálunk nem keletkeztek gócpontok. Magyarországra sok esetben Ausztriából érkezett a vírus, így az osztrák gyakorlatból sok mindent át tudtunk venni.


–    Hogyan fogadták a polgárok a meglehetősen szigorú intézkedéseket?


–    Valóban az átlagosnál szigorúbb szabályokat léptettünk életbe, és sokat sokáig fenn is tartottunk. Úgy éreztem, felesleges kockázat, ha a 18 év alattiak a hétvégéken nagyobb csoportokban találkoznak. Tudom, hogy nem mindenki szerette az elmúlt időszakban a polgármestert, de a többség pozitívan fogadta, hogy felelősen döntöttünk, amikor a közösség érdekeit tartottunk szem előtt. Átérezték, hogy csak együttműködve lehet átvészelni a kritikus időszakot. Mi ugyanígy álltunk a kormány döntéseihez, elfogadtuk és végrehajtottuk azokat. Külön öröm, hogy Szombathelyen nem volt halálos áldozat eddig, ez volt az egyik kitűzött célunk, hogy ne veszítsünk el senkit. Amit tudok még az eddig tesztelési adatokból, az is nagyon biztató: nem találtak a szűrés során koronavírus-fertőzöttet. Valami tehát jól sikerült a védekezésben.


–    Ami után következik az újraindítás.


–    Ez is nagy kihívás lesz, hiszen életben kell tartani embereket, akik elveszítették munkahelyüket, mindenüket. Nekik kell segítenünk – és azt gondolom, ebben a kormánynak is lenne dolga, ami leginkább az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítását és az összeg emelését jelentené. Önkormányzatként ehhez járulunk hozzá a saját eszközeinkkel, a 100 ezer forintos támogatással. A különböző intézkedésekkel próbálunk olyan időszakot teremteni, amivel a családok mindennapjait meg tudjuk menteni. Figyelembe kell venni azonban, hogy az önkormányzatot is érték veszteségek a cégein keresztül, aztán a kormány elvonása 500 milliós (parkolás és súlyadó) mínuszt jelent Szombathely számára. Ezek és az iparűzési adó csökkenése – ami akár 30 százalékkal is kevesebb lehet – mind-mind negatívan érintik a várost. Ezeket figyelembe véve kell megvizsgálni, hogy mit tudunk szociális területen segíteni, főleg, ha a kormány kivonul erről a területről. Ami gazdaság újraindítását illeti, a kormány intézkedéseihez csatlakozunk. Leültünk a Kamarával és a Vállalkozói Központtal, hogy miben tudunk segíteni, mire lenne szükségük a cégeknek az állami lépések, hitelek mellett. Most ott tartunk, hogy önkormányzattal kapcsolatban lévő cégeknek elengedjük a bérleti díjat (az újranyitók 50 százalék kedvezményt kapnak), a közterület-foglalást. És folyamatosan keressük, milyen önkormányzati segítséget tudunk még nyújtani.


–    Mennyit költött a város a védekezésre?


–    200 millió forintot, emellett a szociális területre jutó 160 milliós keretet emeltük 400 millióra. A kiadások és az elvonások más városokban is hasonlóan alakultak. Az iparűzési adó visszaesését még nehéz prognosztizálni, az első időszakban azért álltak a nagy cégek, mert jött az alapanyag, a következő időszakban pedig kevesebb megrendeléssel lehet számolni. Ami a várost illeti: a kötelező feladatokra koncentrálunk, a nem kötelezőek között pedig igyekszünk rangsorolni. Például a sportban meg kell határozni alapelveket. Nem véletlenül említjük gyakran a Falcót, saját cégünkről van szó, a csapat jó teljesítményt nyújtott, gyakorlatilag elvették tőle a bajnoki címet. A BL-indulás jogát megkapták, ami felelősséget és forrás megteremtését is jelenti. De ugyanígy, a többi területen is a valós teljesítményre nyújtunk támogatást. –    Olyan állapot előállhat-e, mint amit a hódmezővásárhelyi polgármester bejelentett, hogy nyár végére még a fizetések is veszélybe kerülnek az önkormányzatnál?


–    Mi jobb helyzetben vagyunk, mint Hódmezővásárhely, főleg, ha a kormány nem hajt végre további elvonást. Szombathely benne van abban az öt városban, amely a legtovább képes talpon maradni. Van tartalékunk, ám ahhoz kell nyúlni, amit fejlesztésre tettünk félre, ez pedig nem célunk. El is kezdtük az utak fejlesztését, és ehhez tartjuk is magunkat. 


–    Tudnak-e közösen lobbizni a városok azért, hogy ne sújtsa a kormány további elvonásokkal az önkormányzatokat?


–    Az ellenzéki városok több közös nyilatkozatot kiadtak, a kormánypártiak ugyanezeket gondolják, mint ahogy azt finoman jelezték is egy-két helyen, de nem mondhatják. Abban bízom, hogy a miniszterelnök egy-két polgármesternek azért kikéri a véleményét.  Ha hallgat rájuk, akkor remélhetően nem von el további pénzeket, hanem segít megfinanszírozni a védekezés költségeit, mert néhány település tényleg rossz helyzetbe kerülhet. Örültem volna, ha a parkolás visszaállhatott volna, mert már nincsen ok arra, hogy az mostani helyzet fennmaradjon. Áldatlan állapotok alakultak ki sok helyen – nekünk is tanulság, hogy mit jelent gyakorlatban az ingyenesség. Például azt, hogy az érintett területen lakók folyamatosan bennünket hívnak, hogy nem tudnak parkolni. 


–    Első körben kihagyták Szombathelyt a Nyugat-Dunántúli Gazdasági Övezethez tartozó öt megyét érintő, 10 éves fejlesztési programról szóló megbeszéléséből.


–    Értelmezhetetlen számunkra, ami történt. A győri találkozóra meghívták a megyei jogú városok polgármestereit, a megyei közgyűlési és a kamarai elnököket, de az ellenzéki vezetésű Tatabánya és Szombathely kimaradt valamiért. Ha gazdaságfejlesztési régióban és 10 éves távlatban gondolkodunk, akkor ezt nem lehet megtenni. A Kamara és az egyetem – amelyeket szintén bevontak – egyaránt szólt a városnak, hogy működjünk közre a tervek kidolgozásában. Nem sértődtünk meg, reméljük, hogy ez csak adminisztrációs hiba volt, és bízom benne, hogy számítanak ránk. 


–    Vannak olyan előrejelzések, hogy ősszel-télen jöhet a járvány második hulláma. 


–    Ha vissza is tér a koronavírus, úgy kell menedzselni a védekezést, hogy a gazdaság már ne szenvedjen károkat. Nemcsak nekünk, a lakosságnak is van már tapasztalata. Látszik, hogy a rendszabályok hatásosak, tudjuk, hogy különösen óvnunk kell az idősotthonokat, hajléktalanszállókat, melyek azok a lépések, amelyekkel elkerülhető a tömeges megbetegedés. 


–    Hogyan látja, a most következő időszak kevesebb feladatot jelent majd?


–    Nem mondom, hogy nem jönne jól pár nap pihenés. Viszont látszik, ahogy tér vissza az élet, egyre több  a munka. Az újraindítás ugyanolyan melós lesz, mint leállítás volt – nagyon bízom abban, hogy nem jön második hulláma a járványnak. Azt nyilatkoztam, hogy az első esztendő mindig tanulóév a polgármesteri munkában, ez azonban meglehetősen unortodox lett. Érzem a polgárok bizalmát, de tisztában vagyok vele, ez a mostani helyzetnek szól. Hogy tudunk-e jól várost vezetni, azt majd ezután kell bizonyítanunk. 
 

Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
1956: városi megemlékezés és ünnepi közgyűlés
A Jáki úti temetőben Welther Károly sírjánál, a Március 15. téren az országzászló ünnepélyes felvonásával, az 56-osok terén a nemzetőrök emléktáblájának megkoszorúzásával, majd ünnepi közgyűléssel emlékezett Szombathely az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. és az önkormányzatiság 30. évfordulójára.
Portugál Nagydíj: Bottas volt az első szabadedzés legjobbja
Valtteri Bottas, a Mercedes finn pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Portugál Nagydíj pénteki első szabadedzésén.
Romániában otthoni távfelügyelet alatt maradnak a tünetmentes fertőzöttek
Romániában pénteken túllépte a 200 ezret a koronavírus-fertőzöttek száma, a napi esetszám meghaladta az ötezret, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében ezért ezentúl nem kell kórházi vizsgálatra jelentkezniük a tünetmentes fertőzötteknek.
Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak
Magyarország 150 lélegeztetőgépet küld Csehországnak - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken a Twitteren. A lélegeztetőgépeket a cseh tűzoltók fogják átvenni, és egyelőre az állami tartalékalap raktáraiban helyezik el.
Esküvőre tartó Opel borult fel Kőszeg közelében, négyen kerültek kórházba
Szombathely irányába tartott a 87-es főúton egy Opel személyautó, ami a menetirány szerinti jobb oldalon padkára futott.