km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Dr. László Győző: „Büszkék lehetünk az ellátórendszerünkre”

Dr. László Győző: „Büszkék lehetünk az ellátórendszerünkre”

Új orvosi ügyelet, háziorvosi életpályamodell, az épülő alapellátó központ felszerelése, koronavírus elleni védekezést segítő intézkedések – ez történt az elmúlt egy évben az egészségügy területén Szombathelyen. A legfontosabb eredményekről beszélgettünk dr. László Győzővel, az ágazatért felelős alpolgármesterrel.

 

– December 31-től már nem a mentőszolgálat, hanem az önkormányzat működteti az orvosi ügyeletet. Hol tart a szervezés?  


– Az volt a célunk, hogy egy jól működő rendszert hozzunk létre. Kialakítottunk egy új rendelőt, ami kényelmes, modern, mindenben megfelel a 21. századi igényeknek. Megtörtént a műszaki átadás, és megkaptuk a működési engedélyt is, a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya nem talált hibát. Az átépítés 66 millió forintba került, további 15 milliót költöttünk eszközbeszerzésre, pályázati támogatással pedig vásároltunk egy elektromos üzemű autót az ügyelet számára. A szolgálatot működtető orvosok és a szakszemélyzet tagjai is aláírták a szerződésüket. Készen állunk rá, hogy december 31-én elinduljon az új szombathelyi ügyelet.


– Több kritika is érte a rendszert, elsősorban az ellenzék részéről. Aggodalmukat fejezték ki, hogy nem lesz megfelelő színvonalú az ellátás, és az ügyelet nem készül el időben.


– Én inkább riogatásnak nevezném. Elhangzott, hogy veszélybe kerül a betegek ellátása. Erről egyáltalán nincs szó, hónapokkal a határidő előtt elkészültünk a munkával, megteremtettük a szükséges feltételeket, ráadásul egy járványhelyzet közepette. Továbbra is mi fizetjük a legmagasabb ügyeleti díjat az országban, tehát megbecsüljük az orvosainkat, szakdolgozóinkat. Úgy gondoljuk, hogy ez egy jól működő rendszer lesz. A mentőszolgálattal sikerült lezárni ezt a hosszú együttműködést. A továbbiakban is számítunk rájuk, közös programjaink – mint a Segítés Városa – folytatódnak.


– Háziorvosi életpályamodellt dolgoztak ki, hogy vonzóbbá tegyék a háziorvosi hivatást. Mennyire váltotta be a program a hozzá fűzött reményeket?


– Kevés az orvos. Szerettünk volna versenyelőnybe kerülni a többi várossal szemben, hogy a háziorvosok lássák, érdemes Szombathelyre jönniük. A modell három pillérre épül: támogatjuk a tartósan betöltetlen praxisok megvásárlását, orvosaink jubileumi díjazásban részesülnek, az idős orvosokat motiválni szeretnénk abban, hogy visszavonulásuk után praxisuk ne maradjon üresen. Vannak jelentkezők, most is folynak tárgyalások, a kezdeményezés – úgy gondolom – sikeres. Kétségtelen, hogy a koronavírus megnehezítette a dolgunkat, minden programunk kicsit háttérbe szorult, a jövőben még jobban promotálnunk kell ezt a lehetőséget.


– Mikor várható, hogy megnyílik az új Egészségügyi Alapellátó Központ?


– Az építkezés jól halad, jövő év elején már költözhető lesz az épület. Úgy gondoltuk, hogy ne a régi bútorok kerüljenek át az új helyre, ezért több mint 100 millió forint értékben szerzett be az önkormányzat korszerű fogászati kezelőegységeket és felszereléseket. Minőségi, magas színvonalú szolgáltatás kialakítása a célunk itt is.


– Az elmúlt egy év nagyrészt a Covid elleni védekezésről szólt…


– Elsőként osztottunk a lakosságnak maszkot, az alapellátásban dolgozó orvosainkat elláttuk védőeszközökkel, a kórháznak is tudtunk juttatni maszkokat, betegőrző monitort, mobil lélegeztetőgépet. Már februárban félretettünk 50 millió forintot a járvány kezelésére. 100 ezer forint egyszeri támogatást tudtunk nyújtani a veszélyhelyzet miatt állásukat vesztett szombathelyieknek. 400 millió forintra emeltük a szociális segélykeretet. Önkéntesekkel megszerveztük az idősek és karanténban lévők számára a bevásárlást. Minden egészségügyi és szociális területen dolgozónak köszönet jár ebben a nehéz időszakban végzett áldozatos munkájáért!


– A kétmilliárdos megtakarítási csomagnak része a Markusovszky Kórház támogatásának megvonása. Ez mennyire lesz tartós?


– Egyelőre nem elvonásról, hanem zárolásról van szó. A közgyűlés döntése nyomán most állt fel egy stratégiai munkacsoport, amely a kórház támogatásának lehetőségeit vizsgálja. Látnunk kell, hogy pontosan mekkora mozgásterünk lesz, hiszen jelentős állami elvonással és iparűzési adóbevétel-csökkenéssel kell számolnunk. Ám az egészségügyet továbbra is kiemelt területként kezeljük.

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.