km/óra
  2023.02.07., kedd  •  Tódor, Rómeó napja
Dr. László Győző: „Büszkék lehetünk az ellátórendszerünkre”

Dr. László Győző: „Büszkék lehetünk az ellátórendszerünkre”

Új orvosi ügyelet, háziorvosi életpályamodell, az épülő alapellátó központ felszerelése, koronavírus elleni védekezést segítő intézkedések – ez történt az elmúlt egy évben az egészségügy területén Szombathelyen. A legfontosabb eredményekről beszélgettünk dr. László Győzővel, az ágazatért felelős alpolgármesterrel.

 

– December 31-től már nem a mentőszolgálat, hanem az önkormányzat működteti az orvosi ügyeletet. Hol tart a szervezés?  


– Az volt a célunk, hogy egy jól működő rendszert hozzunk létre. Kialakítottunk egy új rendelőt, ami kényelmes, modern, mindenben megfelel a 21. századi igényeknek. Megtörtént a műszaki átadás, és megkaptuk a működési engedélyt is, a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya nem talált hibát. Az átépítés 66 millió forintba került, további 15 milliót költöttünk eszközbeszerzésre, pályázati támogatással pedig vásároltunk egy elektromos üzemű autót az ügyelet számára. A szolgálatot működtető orvosok és a szakszemélyzet tagjai is aláírták a szerződésüket. Készen állunk rá, hogy december 31-én elinduljon az új szombathelyi ügyelet.


– Több kritika is érte a rendszert, elsősorban az ellenzék részéről. Aggodalmukat fejezték ki, hogy nem lesz megfelelő színvonalú az ellátás, és az ügyelet nem készül el időben.


– Én inkább riogatásnak nevezném. Elhangzott, hogy veszélybe kerül a betegek ellátása. Erről egyáltalán nincs szó, hónapokkal a határidő előtt elkészültünk a munkával, megteremtettük a szükséges feltételeket, ráadásul egy járványhelyzet közepette. Továbbra is mi fizetjük a legmagasabb ügyeleti díjat az országban, tehát megbecsüljük az orvosainkat, szakdolgozóinkat. Úgy gondoljuk, hogy ez egy jól működő rendszer lesz. A mentőszolgálattal sikerült lezárni ezt a hosszú együttműködést. A továbbiakban is számítunk rájuk, közös programjaink – mint a Segítés Városa – folytatódnak.


– Háziorvosi életpályamodellt dolgoztak ki, hogy vonzóbbá tegyék a háziorvosi hivatást. Mennyire váltotta be a program a hozzá fűzött reményeket?


– Kevés az orvos. Szerettünk volna versenyelőnybe kerülni a többi várossal szemben, hogy a háziorvosok lássák, érdemes Szombathelyre jönniük. A modell három pillérre épül: támogatjuk a tartósan betöltetlen praxisok megvásárlását, orvosaink jubileumi díjazásban részesülnek, az idős orvosokat motiválni szeretnénk abban, hogy visszavonulásuk után praxisuk ne maradjon üresen. Vannak jelentkezők, most is folynak tárgyalások, a kezdeményezés – úgy gondolom – sikeres. Kétségtelen, hogy a koronavírus megnehezítette a dolgunkat, minden programunk kicsit háttérbe szorult, a jövőben még jobban promotálnunk kell ezt a lehetőséget.


– Mikor várható, hogy megnyílik az új Egészségügyi Alapellátó Központ?


– Az építkezés jól halad, jövő év elején már költözhető lesz az épület. Úgy gondoltuk, hogy ne a régi bútorok kerüljenek át az új helyre, ezért több mint 100 millió forint értékben szerzett be az önkormányzat korszerű fogászati kezelőegységeket és felszereléseket. Minőségi, magas színvonalú szolgáltatás kialakítása a célunk itt is.


– Az elmúlt egy év nagyrészt a Covid elleni védekezésről szólt…


– Elsőként osztottunk a lakosságnak maszkot, az alapellátásban dolgozó orvosainkat elláttuk védőeszközökkel, a kórháznak is tudtunk juttatni maszkokat, betegőrző monitort, mobil lélegeztetőgépet. Már februárban félretettünk 50 millió forintot a járvány kezelésére. 100 ezer forint egyszeri támogatást tudtunk nyújtani a veszélyhelyzet miatt állásukat vesztett szombathelyieknek. 400 millió forintra emeltük a szociális segélykeretet. Önkéntesekkel megszerveztük az idősek és karanténban lévők számára a bevásárlást. Minden egészségügyi és szociális területen dolgozónak köszönet jár ebben a nehéz időszakban végzett áldozatos munkájáért!


– A kétmilliárdos megtakarítási csomagnak része a Markusovszky Kórház támogatásának megvonása. Ez mennyire lesz tartós?


– Egyelőre nem elvonásról, hanem zárolásról van szó. A közgyűlés döntése nyomán most állt fel egy stratégiai munkacsoport, amely a kórház támogatásának lehetőségeit vizsgálja. Látnunk kell, hogy pontosan mekkora mozgásterünk lesz, hiszen jelentős állami elvonással és iparűzési adóbevétel-csökkenéssel kell számolnunk. Ám az egészségügyet továbbra is kiemelt területként kezeljük.

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Az örömé és a táncé volt a főszerep: horvát bál az Agorában
Szombat este az Agora Művelődési és Sportházban tartotta a vas megyei horvát közösség hagyományos bálját.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
legfrissebbek
Futsal: már az első félidőben eldöntötte a DEAC elleni mérkőzést a Haladás
A zöld-fehér alakulat ugyan a 2. percben hátrányba került, erre azonban még a szünet előtt 5 góllal tudott válaszolni, s végül 6-2-es győzelemmel térhet haza.
Kiss Norbert: négy EB-cím után is új célok, tervek viszik előre
2014, 2015, valamint 2021 után a tavalyi esztendőben is megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, amivel már négyszeres győztesnek mondhatja magát, a szakági örökrangsorban pedig csupán a német Jochen Hahn előzi meg. A szombathelyi Kiss Norberttel az előző idény legfontosabb momentumairól, az idei várakozásokról, de a kamionsport jövőjéről is beszélgettünk.
A Savaria InterCity mozdonyának áramszedője letört, nem közlekednek a vonatok Budaörs és Kelenföld
A Szombathelyről a Keleti pályaudvarra tartó Savaria InterCity mozdonyának áramszedője Budaörsnél letört, a felsővezeték is megrongálódott. Az állomásra ekkor érkező, a Keleti pályaudvarról Salzburgba 17:40-kor induló railjet mozdonyának szélvédője betörött. Mindkét vonat Budaörsnél vesztegel, olvasható a MÁV Facebook-oldalán.
Disznóvágáshoz használt eszközöket lopott el Vasegerszegről
A legjobbak között a Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum
Megjelent az IKK 2023-as technikumi rangsora, melyen előkelő, harmadik helyen végzett a Vas Megyei SZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikum. Több vasi iskola is fent van a 100-as listán.