km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Gyors intézkedések és fegyelmezettség

Gyors intézkedések és fegyelmezettség

Hetek óta nem nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Vas megyében, az itteni adatok országos összehasonlításban is a legkedvezőbbek közé tartoznak. Ennek okairól kérdeztük Kecskés Lászlót, a közgyűlés Egészségügyi Szakmai Bizottságának elnökét, a polgármesteri koronavírus konzultatív tanács tagját, aki a nemrég indult lakossági szűrőprogram és a kijárási korlátozások enyhítésének várható hatásairól is beszélt.

 

– Mi lehet az oka annak, hogy Vas megyében ennyire kedvezőek a fertőzöttségi és halálozási statisztikák a koronavírus-járvány közepette?


– Vannak országok, amelyek hamarabb találkoztak a vírussal, mint mi, így volt lehetőségünk levonni a tapasztalatokat, hogy azokat a hibákat, amit mások elkövettek, elkerüljük. Úgy gondolom, döntő volt, hogy miután március 7-én megjelent az első fertőzött, egy héttel később már bejelentették a korlátozó intézkedéseket. Ez példátlanul gyors cselekvés volt, és látszik is a statisztikai adatokon. Összességében Magyarországon is kedvezőek a számok, és ez a megye, illetve Szombathely esetében is így van. Sokat gondolkoztam ennek a lehetséges okain. Korábban azt mondtam, hogy szerencsénk van, de ebben másnak is lehet szerepe. Időben születtek bizonyos lépések, mint például a maszkok kiosztása. Sokat számított az országos és a helyi média munkája, amely sulykolta a távolságtartás, a maszk viselésének és a 65 év felettiek védelmének a fontosságát. A lakosság fegyelmezetten állt a helyzethez, különösen az első hónapokban lehetett látni, hogy betartották az utasításokat: kihalt utcák, parkolók, a boltokban szinte megállt az élet. Képviselőként a személyes tapasztalatom is az volt – miután sok idős embert felkerestem, hogy szükségük van-e segítségre –, hogy valóban otthon maradtak, és segítette őket a család, senki sem volt egyedül. Amit még kiemelnék a budapesti idősotthonokban történt sajnálatos halálesetek kapcsán, hogy Vas megyében is sok szociális és idősgondozó intézet működik, de egyikben sincs koronavírusos beteg, és haláleset sem történt, mert betartották az elkülönítésre, a látogatási tilalomra és a higiénére vonatkozó szigorú előírásokat. Köszönet ezért a szociális szféra minden dolgozójának! Fontos megemlíteni, hogy annak ellenére kedvezőek a fertőzöttségi adataink, hogy a megyéből sokan járnak át Ausztriába dolgozni, ahol nagy számban okozott megbetegedéseket a vírus.


– Hogyan értékeli a városvezetés intézkedéseit?


– Nemény András élt azzal a jogosítvánnyal, amit a kormányzat biztosított a városvezetők számára, mi szerint közgyűlési felhatalmazás nélkül hozhat rendeleteket a veszélyhelyzetben, és dönthet költségvetési kérdésekben is. Amint a miniszterelnök, úgy minden polgármester gyakorlatilag teljhatalmat kapott politikai színezettől függetlenül – ezzel éltek is, és szerintem jól éltek vele. Így azokat az intézkedéseket megtehette a helyi vezetés is, amire lehetősége és joga volt, a lakosság pedig betartotta ezeket. A maszkok megrendelése megnyugtatólag hatott a szombathelyiekre, és volt is rá igény.


– Mi várható a következő hetekben, lesz-e negatív hatása a kijárási korlátozások enyhítésének?


– Már a május elsejei hétvégén érezhető volt a lakosság részéről egy kis lazulás, de ennek egyelőre nincs negatív hatása. Hogy a mostani enyhítéseknek lesz-e következménye, körülbelül két-három hét múlva fogjuk megtudni, hiszen a vírus lappangási ideje két hét. A lakosság átfertőzöttségét vizsgáló orvosi egyetemi szűrőprogram hatására előfordulhat, hogy nőni fog a fertőzöttek száma, de arra számítok, hogy nagy részük tünetszegény vagy tünetmentes hordozó lesz. A közeljövő nagy feladata, hogy a gazdasági életet vissza kell irányítani a normális mederbe, mert az nem fordulhat elő, hogy miközben az ország megoldja a járványhelyzetet, gazdaságilag belebukik. Olyan ez, mint Szkülla és Kharübdisz: két szirt – a járvány és a gazdasági problémák – között kell elkormányozni az ország hajóját. Ezt a szűk mezsgyét megtalálni nagy felelősség, és nem is könnyű.
 

kapcsolódó cikkek
Szűrőprogram Szombathelyen is
Szűrőprogram Szombathelyen is
Vas és Zala megyében 3955-en kaptak meghívást koronavírus-tesztelésre a Központi Statisztikai Hivatal véletlenszerű kiválasztása alapján. Május 1-jén indult a kéthetes szűrőprogram négy orvosképző egyetem közreműködésével. Az elvégzett vizsgálatok átfogóbb képet adhatnak a fertőzöttség mértékéről, és alapot biztosíthatnak a szükséges megelőző járványügyi intézkedésekhez.
kapcsolódó cikkek
Szűrőprogram Szombathelyen is
Szűrőprogram Szombathelyen is
Vas és Zala megyében 3955-en kaptak meghívást koronavírus-tesztelésre a Központi Statisztikai Hivatal véletlenszerű kiválasztása alapján. Május 1-jén indult a kéthetes szűrőprogram négy orvosképző egyetem közreműködésével. Az elvégzett vizsgálatok átfogóbb képet adhatnak a fertőzöttség mértékéről, és alapot biztosíthatnak a szükséges megelőző járványügyi intézkedésekhez.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeket támogat az önkormányzat
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a határozatával egyetértett a Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program bevezetésével, ennek a segítségével kíván támogatást nyújtani a tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára. A támogatni kívánt célcsoport a tehetséges, szociálisan rászorult, általános iskola 5. évfolyamába lépő gyermekek, olvasható a város honlapján.
OVSZ: félszáznál több helyen várnak véradókat országszerte
Országszerte több mint 50 helyszínen szerveznek véradást, a helyszínek és időpontok az ovsz.hu és a veradas.hu oldalon követhetők - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz
Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.
Gulyás: a kormány célja, hogy ha van vakcina, elsők között vásárolhassunk belőle
A kormány olyan jogi garanciákat igyekszik megteremteni, hogy ha van vakcina a koronavírus ellen, Magyarország elsők között vásárolhasson belőle - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.
FIFA-világranglista: Magyarország öt helyet javítva a 47.
Az októberi két győzelemmel és egy döntetlennel a magyar válogatott öt helyet lépett előre a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján, melyen a csütörtökön közzétett állás szerint a 47.