km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
Dr. Czeglédy Csaba: „Szociális téren tudok legtöbbet segíteni”

Dr. Czeglédy Csaba: „Szociális téren tudok legtöbbet segíteni”

Szinte minden kedden fogadónapot tart dr. Czeglédy Csaba, az 5. számú választókerület önkormányzati képviselője, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke. Egy ilyen sűrű napon kerítettünk sort a ciklust értékelő interjúra. Nehéznek találja, mégis pozitívan értékeli az eltelt bő négy évet, és magabiztosan tekint a közelgő választás elé.

 

– Milyennek látja a ciklusból eltelt időszakot?


– 1998 óta vagyok képviselő, van összehasonlítási alapom. 2020-ban berúgta az ajtót a covid, majd jött a háború és annak minden következménye. Nem irigylem dr. Nemény Andrást és a többi városvezetőt, mert nem volt könnyű az elmúlt négy év, mégis az összes nehézség ellenére pozitívnak látom. Számos rendeletmódosítást hajtottunk végre a szombathelyiek érdekében. A szociális területre a legnehezebb időkben is biztosította a pénzt a városvezetés, köszönöm a partnerségüket!


– Milyen fejlesztések történtek a választókörzetben?


– Az egyik szemem sír, a másik nevet. Parkolóbővítést ígértem, de a Bem-buszforduló átalakítását és a Rohonci 29–39-nél tervezett építkezést sem sikerült elkezdenünk az uniós pénzek elmaradása miatt. Amint megérkeznek a források, mindkettő meg fog valósulni! Létrehoztunk tucatnyi parkolót a Rohonci úton, a Bartók Béla körút 40. előtt februárban indul a parkoló aszfaltozása, felfestése. A Rohonci–Bartók–Perintparti sétány által határolt területről kitiltottuk a 3,5 tonnánál nagyobb járműveket. Megújult a járda a Rohonci 21–29. előtt, a Szűrcsapóban, a Perintparti sétányon. Megvan a fejemben a további sorrend, örülnék, ha 2029-ig az összes forgalmasabb járdát sikerülne rendbe hozni. Elégedettebbek a lakók a parkfenntartással, kevesebb panaszt kaptam. A Perintparti sétányon fákat ültettünk, virágos a lakótelep, figyelünk a játszóterek karbantartására, kevesebb a rongálás. Ha én leszek a képviselő a következő ciklusban, az elmaradt dolgokat is keresztül fogom vinni.


– Miért épp a szociális bizottsági elnökséget kérte 2019-ben a városvezetéstől?


– Sokat tanultam dr. Ipkovich Györgytől, aki az első szociális bizottság elnöke volt, 2006 és 2010 között alpolgármesterként a szociális területért is feleltem. Mindig felnéztem az ágazatban dolgozókra, próbálok felnőni a munkájukhoz, hiszen így tudom legjobban szolgálni a szombathelyieket. Ismerem a rászorulókat, úgy érzem, megvan felém a bizalmuk. Lehet rólam jót-rosszat mondani, de azt még a politikai ellenfeleim is elismerik, hogy meghallgatom az emberek problémáit, és mindig igyekszem segíteni. Nem túl hálás feladat, mert tíz ügyből egy, ami megmelengeti a szívet, de a másik kilenccel is foglalkozni kell.


– Hogyan tudtak segíteni a rászorulóknak a nehéz években?


– Növeltük a szociális támogatások összegét, és a jövedelemhatárok módosításával a jogosultak körét is. Emelkedett a szociális segély, az albérlet-, fűtés- és gyógyszertámogatás. Nem drágítottuk az önkormányzati lakások bérleti díját, ezt is csak kevés önkormányzat tehette meg.


– Van-e ma Szombathelyen lakhatási válság?


– Fontos, hogy csak azok kapjanak önkormányzati lakást, akik valóban rászorulnak. A SZOVA bérleménykezelési munkatársaival sokat dolgozunk azért, hogy mihamarabb visszaszerezzük a kiköltözők által üresen hagyott lakásokat. Létrehoztuk a közösségi bérlakás rendszert, eddig 36 lakást sikerült bevonni, és a kört tovább szeretnénk bővíteni. Bevezettük a helyreállítandó lakások pályázati rendszerét. Ma gyakorlatilag nincs a városban üresen álló bérlakás. Minden igyekezetünk ellenére nem csökkent a várakozók száma, még mindig több mint kétszázan vannak, de ez a szám valószínűleg már 300 fölött lenne, ha nem tettük volna meg az említett lépéseket. Vannak további megoldási javaslataim, mindent megteszek, hogy az új testület foglalkozzon velük.


– Hogyan változik a választókerület területe?


– A körzet tisztán derkovitsi marad, egy kisvárosnyi lakossággal. Új lesz a Bolyai utca, a Bartók Béla körút egy része és a Kenderesi utca. Örülök, hogy utóbbi bekerült az idei útfelújítási programba.


– Hivatalosan még nem ismert az ellenfele. Hogyan látja a választási esélyeit?


– Pars Krisztián lesz az ellenfelem, ez nem igazán titok már. Sportemberekhez méltó küzdelmet várok. Nekem tulajdonképpen mindegy, ki indul ellenem, úgy készülök, hogy megnyerem a választást. Jobban mondva, úgy állok hozzá, hogy kellek, ameddig kellek. Ha veszítek, az azt jelenti, hogy a választókörzetben élőknek nincs szükségük rám tovább. De ettől nem tartok, szeretném tovább szolgálni a szombathelyieket.


– Újraválasztása esetén független képviselő marad?


– Most már elmondhatom, hogy én Czeglédy Csaba vagyok, és nem kellenek mellém további jelzők, nincs szükségem pártlogóra. Nem szándékozom beülni az Éljen Szombathely! frakcióba, és nem azért, mert nem tudok velük közösséget vállalni. Függetlenként nem köt a frakciófegyelem, tudok vitatkozni, döntéseket kritizálni, a lelkiismeretem és a szakmai meggyőződésem szerint megnyilvánulni. Nem tagadom, voltak konfliktusos helyzeteink, de én „érted haragszom, nem ellened”.

 

kzs
Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak