km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Dr. Balázsy Péter a Fidesz polgármester-jelöltje Szombathelyen

Dr. Balázsy Péter a Fidesz polgármester-jelöltje Szombathelyen

A polgári oldal is megnevezte szombathelyi polgármesterjelöltjét. A Fidesz városi elnöksége és csoportülése csütörtökön egyhangúlag támogatta a megyei főjegyzőkként dolgozó, pártonkívüli Balázsy Péter jelölését.

Balázsy Péter megyei jegyző a Szombathelyi Televízió kérdésére elmondta: miután jelöltsége hivatalossá válik - az összeférhetetlenség megszüntetése érdekében -  lemond a területi választási iroda vezetéséről.

- Én azt gondolom, hogy az eddigi munkám, illetve az a program, amit a választók elé is fogunk tárni garanciát jelentett a polgári oldal számára, hogy egy olyan úton tud elindulni a város, amely még élhetőbbé és még inkább otthonossá tudja tenni Szombathelyt. Meggyőződésem, hogy Szombathelynek nem párt, hanem várospolitikai kérdésekről kellene szólnia. Azzal kelenne foglalkoznunk, hogy a helyben megvalósuló fejlesztések azok minél inkább a helyi közösséget, az embereket, a várost szolgálják.


Dr. Balázsy Péter, Vas megye főjegyzője a jelölés előtt szerepelt a Szombathelyi Televízió Nyakkendő nélkül című műsorában, Az adásnak 20 évvel ezelőtt a legendás rádiós, Kéner Gábor volt az ötletadója és a műsorvezetője. A kérdező szerepét most fia, Kéner Balázs, a Savaria Fórum munkatársa töltötte be.

A beszélgetésből közlünk most részleteket.

- Tudatos döntés volt, hogy ezt a pozíciót töltsd be, vagy a szakmai múltad tett alkalmassá arra, hogy a megye főjegyzője legyél?

- Amikor az iskolában fel kellett írni, hogy ki mi akar lenni, akkor azt írtam, hogy jogász. Nem azt írtam, hogy jegyző vagy főjegyző. Igazából a véletlen, meg a szerencse hozta így. Azért mondanám szerencsének, mert örülök neki, hogy így alakult. A véletlen pedig azért, mert amikor kiírták erre a pozícióra a pályázatot, akkor olyan szempontokat adtak meg, aminek én pont megfeleltem.

- Mennyire politikai pozíció a tiéd?

- Semennyire. Én a hivatal szakmai vezetője vagyok. Nyilvánvalóan politika által meghatározott ez a munka olyan értelemben, hogy működik mellettünk egy testület, amely meghoz bizonyos döntéseket és emellett működik a mi megyei hivatalunk.

- A kis problémákra, a helyiek észrevételeinek megoldására mekkora hatásod van? Például, ha valaki megállít az utcán, hogy tessék elintézni, hogy fessenek fel zebrát, akkor azt el tudod intézni?

- Ezt pont nem. De ilyenből sok van, az emberek nyilvánvalóan nem tudják, hogy pontosan ki mivel foglalkozik. Nem szoktam senkit elkergetni, igyekszem mindig továbbítani az adott települési kolléga felé továbbítani a kérést. Sokszor szoktam elnézést kérni, hogy megint valamilyen lobbival érkeztem, de az emberek engem állítottak meg, nem tudhatták, hogy ki az illetékes.

- Sokszor láthatunk a városban, sokat mozogsz szinte egész nap. Hogyan indul a reggeled?

- Nagyon nehezen felkelek negyed hét körül, aztán kávé, második kávé, majd a napi sajtó. És a vita, hogy el fogunk késni, mert megint túl sokat olvastam.

- Reggeli? Viszel be magadnak?

- Ez is egy kedves dolog: a kolléganőm, Magdi, aki a titkárságon van, minden reggel egy kefirrel és kiflivel vár. Havi elszámolásban vagyunk.

- Mivel töltöd a szabadidődet, a hétvégéidet?

- Ha megkérdeznéd a barátnőmet, akkor ő azt mondaná, hogy füvet nyírok. Van ugyanis egy gyümölcsösöm, ami a nagyapámé volt. Itt az ember mindig úgy van, hogy amire körbeér, kezdheti az egészet előröl. Nyilván nem csak füvet szoktam nyírni: szeretek futni és focizok is, ami a Facebook-oldalamon is látszik, rajtam kevésbé…

- Ha már nem Vas megye főjegyzője leszel, akkor hova tovább?

- Ha váltanék, akkor nem a közigazgatásban dolgoznék tovább, hanem elmennék ügyvédnek. Jogvégzett embereknél ez el szokott jönni. Bár én most nem vágyom arra, hogy mást csináljak.

 

 

Kéner Balázs
Fotók: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Országos tisztifőorvos: gyorsul a járvány terjedése
Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
A Falco klubvezetése megpróbálja elérni, hogy a FIBA jóváírja számukra a Novgorod elleni BL-találkozót
A szombathelyiek csupán pár órával a mérkőzés előtt értesültek az oroszoknál produkált pozitív eredményekről, és ezzel együtt a halasztásról.
Operatív törzs: már 1613-szor intézkedtek védelmi intézkedések megszegése miatt
A jogszabály hatályba lépése óta már 1613 esetben intézkedtek a rendőrök védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
Felújítják a gencsapáti vasúti átjárót
Elhajtott a baleset okozója a 84-esen, frontális karambolt előzött meg a Renault vezetője
Áttért a szemközti sávba egy jármű hajnalban a 84-es főúton. A szemből érkező Renault vezetője mentette, ami menthető és a padkára kormányozta az autóját, de így is ütköztek. Az okozó megállás nélkül elhajtott.