km/óra
  2021.05.11., kedd  •  Ferenc napja
Dobrev Klára: „Nincs Európában még egy olyan kormány, aki nem az önkormányzatoknak adná oda a forrásokat”

Dobrev Klára: „Nincs Európában még egy olyan kormány, aki nem az önkormányzatoknak adná oda a forrásokat”

Dobrev Klárával, az Európai Parlament alelnökével találkozott kedden délután Szombathelyen dr. Nemény András polgármester. A két politikus többek között arról tárgyalt egymással, hogy a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben miként lehetne uniós forrásokat szerezni Szombathely városának. A DK EP-képviselője a találkozó után tartott közös sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy Szombathely sikeresen szerepelt azon a “Horizon 2020” pályázaton, ahol csak nagyon kevés magyar településnek sikerült felvennie a versenyt a többi pályázóval, és aminek köszönhetően támogatáshoz juthat a megyeszékhely.

 

"Szombathely arra számít, hogy a kormányzati támogatásokon túl a következő költségvetési ciklusban az Európai Uniótól is tud forrásokat lehívni" - ezzel kezdte a közös sajtótájékoztatót dr. Nemény András. A politikus arra kérte Dobrev Klárát, hogy ebben legyen Szombathely segítségére. 


“Jól is állunk e tekintetben, hiszen már lezárult az előző uniós ciklus, és már nem voltak nyitott pályázatok, mégis sikerült az elmúlt hónapban egy pályázatot nyerni, a “Just Nature” pályázatot, amelyik a levegőminőség javításáról szólt. Tehát 150 millió forintot nyertünk, és ebben az évben fogjuk megvalósítani. Valamint megnyertük azt a pályázatot is, ami a 100 intelligens város kihívás címet viseli. Ez lényegében egy mentorprogram. Én úgy szoktam fogalmazni, hogy olyan, mint egy nulladik évfolyam, aki elvégzi, az jó eséllyel bekerül a következő körbe, ahol már a forrásokat tudjuk lehívni” – emelte ki a polgármester. 


Az önkormányzatok járványkezelési lehetőségeiről is szó esett a két politikus között. Dr. Nemény András elmondta: nehéz a dolguk, mert az önkormányzatot nem vonják be pl. a megyei oltási munkacsoport munkájába se. Pedig az SZTK-nál a kialakult tumultus is megelőzhető lett volna. 


Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke így fogalmazott: “Nincs Európában még egy kormány, aki egy ilyen helyzetben az önkormányzatoktól vonna el forrásokat. Nincs Európában még egy olyan kormány, aki nem az önkormányzatoknak adná oda a forrásokat. Annyira természetes, gondoljanak bele: Önök szerint Orbán Viktor vagy Gulyás Gergely jobban tudja azt, hogy a szombathelyi vállalkozások közül ki az, aki nehéz helyzetben van, vagy ki az, aki nincs? Jobban tudják az oltópontok kijelölésénél, hogy hány ajtaja, hány vészkijárata van egy-egy épületnek vagy intézménynek?”


A polgármester arról is beszélt, hogy a város legnagyobb adófizető cége azt tervezi, hogy a számlázását a jövőben egy írországi cégen keresztül bonyolítja, ami komoly iparűzésiadó-kiesést jelentene Szombathelynek. Dobrev Klára ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az unión belül károsnak tartja az adóversenyt, így támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely segít bezárni az európai polgárokat megkárosító kiskapukat.

 

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
Savaria Fórum 30. évfolyam 17. szám - 2021.05.07.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Megyei I. osztály: mindhárom dobogós nyerni tudott
A Sárvár a Lukácsháza, a Vép a Celldömölk otthonából vitte el a három pontot. A Király SE kiszakított a gólzsákot és egy híján egy tucat gólt szerezve nyert a Szarvaskend ellen. A Körmend egygólos sikert aratott a Csepreggel szemben a Jánosháza pedig a hét mérkőzés óta veretlen Büköt győzte le.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
Szombathely megint kimarad a kompenzációból
Közben Debrecennek újabb közel 3 milliárd forint jut, Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg és Sopron is plusztámogatásra számíthat.
Gulyás: augusztusig kellenek a védettségi igazolványok
Augusztusig biztosan fennmaradnak a koronavírus-járvány miatti korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Csonka Ernő: nem az ember a mérce
A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.
Jön a digitális védettségi igazolvány
Sajtóhírek szerint napokon belül letölthető lesz az app.
Két hónapig nem adnának fizetést az Inter játékosainak
Nagy gondok vannak Milánóban.
Még nincs jelen az országban az indiai mutáns
Müller Cecília beszélt erről az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.
Fegyveresek mészároltak egy iskolában (frissítve)
Az oroszországi támadásnak nyolc halálos áldozata és 21 sebesültje van