km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Elkezdődött a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ bővítése

Elkezdődött a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ bővítése

Elkezdődött az evangélikus diakóniai központ bővítése. Az új, több mint ezer négyzetméteres épületszárnyban az intézmény fogyatékkal élő ellátottjai kapnak európai színvonalú elhelyezést. A beruházás második és harmadik ütemében meglévő épületrészeket alakítanak át, ide kerülnek majd a Kolozsvár utcából az idős hajléktalanok, valamint a Pozsony utcai idősgondozó ház lakói. A 900 millió forint értékű beruházás az önkormányzat, az egyház és a Falco Zrt. együttműködésével valósul meg.

 

Jól halad az új szárny építése, alig 150 nap alatt felhúzták a falakat, elkészült az aljzat, a födém, és a nyílászárók nagy részét is beépítették. Itt lel majd új otthonra a diakóniai központ 50 fogyatékkal élő ellátottja négyágyas szobákban. Két szobára jut egy külön fürdő és wc, lesz nővérpult, gyógyszeres szoba, tágas közösségi tér és minden, ami a korszerű ellátáshoz szükséges.


Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője elmondta, hogy november 2-tól, a területátadás után elkezdődtek a kivitelezési munkák, amik folyamatosan a téli időszakban is zajlottak. Kiemelte, büszkeséggel tölti el őket, hogy ennyi idő alatt ilyen szintre tudtuk hozni ezt az épületet.


A bejáráson Menyesné Uram Zsuzsanna intézményi lelkész mondott áldást. A szombathelyi önkormányzat 2020 végén kereste meg az evangélikus egyházat, hogy működjenek együtt a szociális ellátás terén. Tavaly augusztusban megállapodtak, hogy a Kolozsvár utcai hajléktalan idősotthon és a Pozsony utcai idősek gondozóháza ellátottjait férőhelybővítést követően a diakóniai központba költöztetik. Ez a város egyik legnagyobb szociális intézménye 160 munkatárssal és 300 ellátottal - köztük idősek, fogyatékkal élők, demensek és pszichiátriai betegek is vannak. Az első ütemben május végéig elkészül az ezer m2-es új épületszárny, a másodikban pedig az egyik meglévő épületrészt építik át 24 idős hajléktalan részére szeptember elsejéig.


Gregersen-Labossa György igazgatótanácsi elnök hozzátette, hogy a társadalom periférikus területéről érkező embereket fogják ellátni. A hajléktalanság nagy probléma, önmagában csoda, ha valaki hajléktalanként idős kort megélnek, legalább életük utolsó harmadára megfelelő és méltó körülmények között lehessenek, és ebben lehetnek partnerek. 


A harmadik ütemben egy másik meglévő épületszárnyat alakítanak át. Erre a 20 férőhelyre kerülnek az idősek a Pozsony utcai gondozóházból, 2023. január elsejéig. A 900 millió forintos beruházáshoz 550 milliót adott a szombathelyi önkormányzat, a Falco Zrt. 70 milliós anyagi támogatást és további 15 millió forint értékben bútoralapanyagot ajánlott fel. A többi intézményi önerő és az országos evangélikus egyház támogatása. Folynak az egyeztetések a Kolozsvár és a Pozsony utcai intézményekben dolgozók átvételéről is.

 

Fotó: Nagy Jácint

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint