km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Diákhitel: eladósodás vagy lehetőség?

Diákhitel: eladósodás vagy lehetőség?

Kényes kérdés, viszont aktuális is. Májustól minden felsőoktatásban résztvevő hallgató elgondolhat rajta, hogy vegyen-e fel diákhitelt, hiszen ennyire kedvező feltételek még sosem álltak rendelkezésre.

Jelentős változások lépnek életbe május 1-től a Diákhitel Központnál. Év végéig elérhető lesz aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők számára egy maximum félmillió forintos hitel, a Diákhitel Plusz. A termék kamatmentes és szabad felhasználású. Ugyanezen termék keretében bizonyos felnőttképzésekben résztvevő 18-55 éves tanulók számára 1 200 000 forintos összeg is igényelhető majd.
 

Emelkedő keret


A Központ regionális munkatársa, Márkus Attila az új termék bevezetésének szükségességét a hallgatók megélhetési körülményeinek változásával indokolta. „Ebben a rendkívüli gazdasági helyzetben kevésbé számíthatnak a diákok a család anyagi támogatására, illetve a munkalehetőségeik is beszűkülhetnek.” Hozzátette: „a Diákhitel Plusz enyhíteni fogja a pénzügyi válság hatásait a felsőoktatásban”.


A családtámogatás erre a termékre is érvényes, tehát a második gyermek születésekor az állam elengedi az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek után pedig a diákhitel-tartozás egészét.


A jogszabálymódosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló több százezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350 000 forint értékben. Továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.


Külön döntést hozott a Kormány a szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 000 forintos keretének 150 000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő tanévtől a hallgatók évi akár 1 500 000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.


„Nem kell félni a hiteltől”


A diákhitel-felvétel az eladósodást jelenti egy fiatal számára, vagy lehetőséget teremt a felelős pénzügyi építkezéshez? Herczeg Lászlót, a PFS-Partners pénzügyi tanácsadóját kérdeztük meg erről. „A hiteltől nem kellene úgy félni, mint ahogy az az emberek többségében már zsigeri szinten rögzült” – fogalmazott. „A felvett hitelt természetesen mindig vissza kell fizetni, de ha a forintok valójában a szakértelem megszerzésére, esetleg a tanuláshoz, gyakorlati háttér megszerzéséhez szükséges eszközökre fordítódnak, akkor biztosan meg tud térülni. Itt persze sok minden eldől a diákok fejében is, hiszen a szabadfelhasználás azt is jelentheti, hogy az ilyen módon nyert idegen forrás egy része a hétvégi buli számláját fedezi, de, mint lehetőség, hatalmas segítséget jelenthet egy fiatalnak.” Kiemelte: „A hangsúly a tudatos, előrelátó gondolkodáson van.”


Mihály Soma Szombathelyen született, de jelenleg külföldön jár egyetemre. Tervezi, hogy felveszi a Diákhitel Pluszt. „A jelenlegi gazdasági recesszióban, a kedvező kamatozású, ez esetben kamatmentes diákhitel jó tőkeinjekció lehet okosan időzített hosszú távú befektetéshez. Aki nem az összeg befektetése miatt veszi fel a kölcsönt, annak is egy jó biztonsági tartalékot jelenthet a pályakezdés előtti időszakban.”


További információk elérhetőek a Diákhitel Központ weboldalán

Csonka Attila

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.