km/óra
  2021.09.26., vasárnap  •  Jusztina napja
Diákhitel: eladósodás vagy lehetőség?

Diákhitel: eladósodás vagy lehetőség?

Kényes kérdés, viszont aktuális is. Májustól minden felsőoktatásban résztvevő hallgató elgondolhat rajta, hogy vegyen-e fel diákhitelt, hiszen ennyire kedvező feltételek még sosem álltak rendelkezésre.

Jelentős változások lépnek életbe május 1-től a Diákhitel Központnál. Év végéig elérhető lesz aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők számára egy maximum félmillió forintos hitel, a Diákhitel Plusz. A termék kamatmentes és szabad felhasználású. Ugyanezen termék keretében bizonyos felnőttképzésekben résztvevő 18-55 éves tanulók számára 1 200 000 forintos összeg is igényelhető majd.
 

Emelkedő keret


A Központ regionális munkatársa, Márkus Attila az új termék bevezetésének szükségességét a hallgatók megélhetési körülményeinek változásával indokolta. „Ebben a rendkívüli gazdasági helyzetben kevésbé számíthatnak a diákok a család anyagi támogatására, illetve a munkalehetőségeik is beszűkülhetnek.” Hozzátette: „a Diákhitel Plusz enyhíteni fogja a pénzügyi válság hatásait a felsőoktatásban”.


A családtámogatás erre a termékre is érvényes, tehát a második gyermek születésekor az állam elengedi az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek után pedig a diákhitel-tartozás egészét.


A jogszabálymódosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló több százezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350 000 forint értékben. Továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.


Külön döntést hozott a Kormány a szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 000 forintos keretének 150 000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő tanévtől a hallgatók évi akár 1 500 000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.


„Nem kell félni a hiteltől”


A diákhitel-felvétel az eladósodást jelenti egy fiatal számára, vagy lehetőséget teremt a felelős pénzügyi építkezéshez? Herczeg Lászlót, a PFS-Partners pénzügyi tanácsadóját kérdeztük meg erről. „A hiteltől nem kellene úgy félni, mint ahogy az az emberek többségében már zsigeri szinten rögzült” – fogalmazott. „A felvett hitelt természetesen mindig vissza kell fizetni, de ha a forintok valójában a szakértelem megszerzésére, esetleg a tanuláshoz, gyakorlati háttér megszerzéséhez szükséges eszközökre fordítódnak, akkor biztosan meg tud térülni. Itt persze sok minden eldől a diákok fejében is, hiszen a szabadfelhasználás azt is jelentheti, hogy az ilyen módon nyert idegen forrás egy része a hétvégi buli számláját fedezi, de, mint lehetőség, hatalmas segítséget jelenthet egy fiatalnak.” Kiemelte: „A hangsúly a tudatos, előrelátó gondolkodáson van.”


Mihály Soma Szombathelyen született, de jelenleg külföldön jár egyetemre. Tervezi, hogy felveszi a Diákhitel Pluszt. „A jelenlegi gazdasági recesszióban, a kedvező kamatozású, ez esetben kamatmentes diákhitel jó tőkeinjekció lehet okosan időzített hosszú távú befektetéshez. Aki nem az összeg befektetése miatt veszi fel a kölcsönt, annak is egy jó biztonsági tartalékot jelenthet a pályakezdés előtti időszakban.”


További információk elérhetőek a Diákhitel Központ weboldalán

Csonka Attila

Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
Savaria Fórum 30. évfolyam 34. szám - 2021.09.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gól a Lövölde térről a mennyei megyeiben: kezdőrúgásból talált be a bucsui játékos
A második félidő elején elvégzett kezdőrúgásból talált be a hazai kapuba Podani Gábor, a vendégek játékosa a Balogunyom-Bucsu (4-2) megyei III. osztályú meccsen.
Orbán nem akar kötelező oltást
Lesz negyedik hullám, nem fog megállni a határoknál – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.
A kisgyermekeket oltaná a Pfizer
Hatásos és biztonságos a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcina az 5 és 11 év közötti gyermekeknél – közölte hétfőn a Pfizer. Az amerikai gyógyszergyártó benyújtotta kérvényét a vakcina használatához erre a korosztályra.
A legdurvább hullámmal számol a román egészségügy
Csak remélik, hogy a negyedik hullám alatt nem nő napi 15 ezer főlé a fertőzésszám.
Újraindult az ellenzéki előválasztás
A szombati leállás után hétfőn reggel 7-kor újraindult az előválasztás. Bár az online előregisztráció nem működött még reggel, 10 órára helyreállt a rendszer. Az eredeti tervek szerint az előválasztás első fordulóját két nappal, vagyis szeptember 28-án 20 óráig meghosszabbítják a leállás miatt.
legfrissebbek
Megduplázzák a francia vakcinaadományokat
A francia elnök azt ígérte, hogy a program keretében 120 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz, a dupláját a korábban tervezettnek – adta hírül az MTI.
Közút: jövő héten lesz a nagy környezetvédelmi autóvizsgálat
Huszonötödik alkalommal ellenőrzik közúti mérésekkel a gépkocsik környezetvédelmi állapotát hétfőtől péntekig Budapesten és három vidéki nagyvárosban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
Az AstraZeneca atyja szerint tavaszra náthává enyhül a Covid
Az Oxford/AstraZeneca-oltás vezető fejlesztői szerint a mostani koronavírus-járványt okozó Sars-CoV-2 típusú vírus hatása hamarosan a náthát is okozó szezonális koronavírusfajtákéhoz lesz hasonló, írta az MTI.
Előválasztás: 89 ezren voksoltak szombaton
Vasárnapig összesen 436 702-en szavaztak az ellenzék jelöltjeire.
Trónfosztás: Uszik legyőzte Joshuát a londoni ökölvívógálán
A nehézsúly világbajnoki címe volt a tét.