km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Diákhitel: eladósodás vagy lehetőség?

Diákhitel: eladósodás vagy lehetőség?

Kényes kérdés, viszont aktuális is. Májustól minden felsőoktatásban résztvevő hallgató elgondolhat rajta, hogy vegyen-e fel diákhitelt, hiszen ennyire kedvező feltételek még sosem álltak rendelkezésre.

Jelentős változások lépnek életbe május 1-től a Diákhitel Központnál. Év végéig elérhető lesz aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők számára egy maximum félmillió forintos hitel, a Diákhitel Plusz. A termék kamatmentes és szabad felhasználású. Ugyanezen termék keretében bizonyos felnőttképzésekben résztvevő 18-55 éves tanulók számára 1 200 000 forintos összeg is igényelhető majd.
 

Emelkedő keret


A Központ regionális munkatársa, Márkus Attila az új termék bevezetésének szükségességét a hallgatók megélhetési körülményeinek változásával indokolta. „Ebben a rendkívüli gazdasági helyzetben kevésbé számíthatnak a diákok a család anyagi támogatására, illetve a munkalehetőségeik is beszűkülhetnek.” Hozzátette: „a Diákhitel Plusz enyhíteni fogja a pénzügyi válság hatásait a felsőoktatásban”.


A családtámogatás erre a termékre is érvényes, tehát a második gyermek születésekor az állam elengedi az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek után pedig a diákhitel-tartozás egészét.


A jogszabálymódosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló több százezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et akár 350 000 forint értékben. Továbbá meghosszabbítja június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.


Külön döntést hozott a Kormány a szabadfelhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70 000 forintos keretének 150 000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő tanévtől a hallgatók évi akár 1 500 000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabadfelhasználású diákhitelt igényelhetnek.


„Nem kell félni a hiteltől”


A diákhitel-felvétel az eladósodást jelenti egy fiatal számára, vagy lehetőséget teremt a felelős pénzügyi építkezéshez? Herczeg Lászlót, a PFS-Partners pénzügyi tanácsadóját kérdeztük meg erről. „A hiteltől nem kellene úgy félni, mint ahogy az az emberek többségében már zsigeri szinten rögzült” – fogalmazott. „A felvett hitelt természetesen mindig vissza kell fizetni, de ha a forintok valójában a szakértelem megszerzésére, esetleg a tanuláshoz, gyakorlati háttér megszerzéséhez szükséges eszközökre fordítódnak, akkor biztosan meg tud térülni. Itt persze sok minden eldől a diákok fejében is, hiszen a szabadfelhasználás azt is jelentheti, hogy az ilyen módon nyert idegen forrás egy része a hétvégi buli számláját fedezi, de, mint lehetőség, hatalmas segítséget jelenthet egy fiatalnak.” Kiemelte: „A hangsúly a tudatos, előrelátó gondolkodáson van.”


Mihály Soma Szombathelyen született, de jelenleg külföldön jár egyetemre. Tervezi, hogy felveszi a Diákhitel Pluszt. „A jelenlegi gazdasági recesszióban, a kedvező kamatozású, ez esetben kamatmentes diákhitel jó tőkeinjekció lehet okosan időzített hosszú távú befektetéshez. Aki nem az összeg befektetése miatt veszi fel a kölcsönt, annak is egy jó biztonsági tartalékot jelenthet a pályakezdés előtti időszakban.”


További információk elérhetőek a Diákhitel Központ weboldalán

Csonka Attila

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
A válaszadók nagyjából kétharmada szintén maximum 10 alkalmazást használt nagyobb gyakorisággal.
Egy apa ölhette meg lányait Aszódon
A 46 éves férfi - nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra - álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács közelében egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.
 Mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön 
A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Hamis pozitív Covid-teszttel akarta elkerülni a börtönt egy tolvaj
A hamis teszt beszerzésében a férfi egy 28 éves ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavételkor, tavaly decemberben százezer forintot adott át a 48 éves nőnek.
Ötkilónyi heroint akart Magyarországra csempészni egy német férfi
A dupla falú kofferben a férfi tizenhárom, fóliába tekert csomagban heroint rejtett el.