km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
Demonstráltak az autósoktatók Szombathelyen

Demonstráltak az autósoktatók Szombathelyen

Autósoktatók demonstráltak szerdán este Szombathelyen. Többségük katás volt, most ez a lehetőség megszűnt, és jelentősen emelkedtek a költségeik. A városon átvonulva jelezte a mintegy hatvan T betűs kocsi sofőrje, hogy szeretnének bekerülni abba az adókategóriába, amelyben a taxisok már benne vannak.  A cél, hogy ne kelljen emelniük a tanulóik óradíját.

Akár 30 százalékot is drágulhat a jövőben a jogosítvány megszerzése, mert szinte mindegyik gépjárműoktató érintett a kata megszűnése miatti adókategória-változásban. Ők azt kérik, amit a taxisok. Az átalányadózásnak most abba a kategóriájába tartoznak, amelyben 40 százalék a bevételük, a hatvan százalék után kell adózniuk - mondta el Fejes Tibor gépjárműoktató, főszervező. A taxisoknál ez az arányszám 80-20, ezt szeretnék ők is elérni. A szervező hangsúlyozta, hogy nem a kata megszűnésével van problémájuk, mert az átalányadózással jobb nyugdíj vár rájuk, hanem a besorolással. 


Megkeresték az ügyben Hende Csaba országgyűlési képviselőt, aki azt a választ adta, hogy a demonstráción nem tud ugyan részt venni, de ha egy petíciót benyújtanak hozzá, akkor megvizsgálja annak a lehetőségét, hogyan tud segíteni nekik - mondta el a főszervező. 

A jelenlegi helyzetben a tanulóvezetőket érintheti rosszul a változás, mivel az autóiskoláknak nem lesz más választásuk, mint a megemelkedett költséget áthárítani a tanulókra, emiatt viszont alaposan megnövekedhetnek a jogosítvány megszerzésének a költségei.

- A jogosítvány alapdolog lenne az életben, és ezért jó lenne lent tartani az árakat, de így nem lehet. Most 5-6-7 ezer forint körül van az óradíj, attól függ, ki melyik iskolához megy, ez emelkedhet 8-9-10 ezer forintig is - mondja Kálmán Ágnes - autósoktató.

Összességében akár 30 százalékkal is emelkedhet a jogosítvány megszerzésének ára - jelezték a városon átvonuló oktatók. A városban egyébként mintegy 80 ilyen T betűs kocsi közlekedik, a jelentős részük itt volt. Mintegy hatvanan parkoltak végül az Agora Savaria előtti téren. A szervezők azt remélik, hogy ezzel “elültették a magot,” és az országban több helyen is követik majd a szombathelyi példát.

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.