km/óra
  2023.02.02., csütörtök  •  Karolina, Aida napja
Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben

Decemberi közgyűlés: változó menetrend, pluszkiadások a nehéz gazdasági helyzetben

Elkezdődhet a szentkirályi bölcsőde tervezése, változik a Blaguss menetrendje Herényben, tovább működik az elekromos rollerkölcsönző-hálózat. Többek között ezek a témák szerepelnek a decemberi közgyűlés napirendjén. Novemberben nem tartott rendes ülést a szombathelyi képviselő-testület, ma két hónap aktuális ügyeit vitatják meg. 19 napirendi pontot nyilvánosan, hármat zárt ülésen tárgyal a közgyűlés.

 

 

Csütörtökön tartották az idei esztendő utolsó közgyűlését. Dr. Nemény András (Éljen Szombathely!) azzal kezdte mondandóját, hogy a kormányzat nem döntött a helyhatóságok kompenzációjáról, ez nem jó hír, ám reményét fejezte ki azért, hogy jövőre erre sor kerülhet. A polgármester szerint az is megoldást jelentene, hogy az iparűzési adó helyben maradhatna. A takarékossági intézkedések működnek Szombathelyen, 60 százalékkal kevesebb energiát használnak fel a Városházán, de így is a korábbi évek négyszeresét fizetik ki energiára. Nehéz helyzetben van az ország, dr. Nemény András elképedt a jegybank elnökének azon minapi kijelentésén, miszerint a kormány felelős a jelenlegi válságért, rossz gazdasági döntéseket hozott a kabinet az elmúlt időszakban. Az önkormányzatok ilyen szituációban minden bizonnyal mostohagyerekek lesznek, vélekedett a polgármester. 


Illés Károly (Fidesz) frakcióvezető szerint Matolcsy György szavainak értelmezése más és mást jelent mindenkinek. Politikailag nem, közgazdaságilag viszont lehet minősíteni a kormányzati intézkedéseket, ám amíg a hibás brüsszeli szankciók életben vannak, addig pozitív változásra nem lehet számítani. A szankciók okozzák a nehéz gazdasági helyzetet, ezt emelte ki a politikus. A frakcióvezető arról szólt, hogy a polgármester jogerősen pert vesztett személyiségi jogsértés miatt, ezért kérjen bocsánatot dr. Dankó Istvántól. A guruló dollárokról is beszélt, az Éljen Szombathely kapott e támogatást külföldről, és adott-e adatokat el külföldre a helyi szervezet. Dr. Nemény András válaszában Matolcsy szavaira hivatkozott, miszerint nem a szankciók, hanem a kormányzati döntések okozták a jelenlegi helyzetet. Aki igazán lemaradt, azok mi vagyunk, emelte ki a polgármester. A személyiségi jogi perrel kapcsolatban kiemelte: korábban elnézést kért, ha pontatlanul fogalmazott, ám erkölcsileg továbbra is aggályosnak tartja a történetet. 


Horváth Gábor (Fidesz) az elmúlt évről beszélt. Nem volt elégedett a fűnyírással, abban bízik, hogy jövőre nem lesz ezzel probléma. Az utcatakarítási programot figyelemmel kíséri, reményei szerint a külső körzetekbe is megtörténik a lombhúzás. A Savaria Fórum terjesztését kifogásolta, majd a kátyúzásról beszélt a képviselő: hónapokig nem történik semmi. Dr. Nemény András szerint Szombathely sokkal tisztább, rendezettebb és zöldebb. Örül neki, hogy képviselőtársa figyeli az utcatakarítási programot, hiszen most van mit figyelni, nem úgy, mint korábban. A Szomparkban történt gépparkfejlesztésre is felhívta a figyelmet. A SaFó terjesztésének utána árnak, fontos kérdés, hiszen a lakók hiányolják. 


Dr. Kecskés László (Fidesz) a körzetében lévő problémákról beszélt: kátyúzásra lenne szükség mielőbb a Dob és Kilátó utcában. A Kárpáti Kelemen utcában a járdasziget kialakítása is fontos lenne. Nem örülnek az ország gazdasági helyzetének, a koronavírus-járványból még győztesen jött ki a gazdaság, ám a háború és a szankciók most nehézségeket okoznak, vélekedett a városatya. Dr. Nemény András azt emelte ki: immár 22.5 százalékos az infláció, ebben listavezetők vagyunk. A kisembereket viseli meg leginkább a válság, ám sokaknak nélkülözniük kell a hónap végén. A Szova munkatársai a következő két hétben kátyúznak majd, ha az időjárás engedi, ígérte meg a polgármester. Dr. László Győző (Éljen Szombathely!) alpolgármester arról beszélt: elveszik az önkormányzattól orvosi ügyeletet Szombathelytől 2024-től, erről döntött a parlament. Dr. Kecskés László véleményét kérte ki a kérdésben, amelyről korábban egyeztettek már az egészségügyi szakbizottságban. Miként tiltakoznak majd a háziorvosi ügyelet elvétele ellen, kérdezte dr. Kecskés Lászlót az alpolgármester. Dr. Kecskés László, az egészségügyi bizottság elnöke így reagált: korai lenne még felelősséggel nyilatkozni a témáról, dolgoznak majd a megoldáson. A törvény részleteit meg kell ismerni, egyébként nem lát benne problémát, nem kellene riogatni a szombathelyieket. Dr. László Győző visszautasította a riogatást, véleménye megegyezik az orvosi kamaráéval, és a helyi háziorvosok pedig nem örülnek a döntésnek. Januárban majd külön napirendi ponton térnek vissza a kérdésre. 


Tóth Kálmán (Éljen Szombathely!) frakcióvezető szerint jelenleg most éppen szerecsenmosdatás folyik a kormányzat részéről, aztán a helyi problémákat ráfogják az önkormányzatra. Léteznek külső problémák, vagy nincsenek?, tette fel a költői kérdést a politikus. A benzinársapka bevezetése tavaly novemberben történt, a választások előtt, ez a döntés már akkor elhibázott volt a szakemberek szerint. A 22,5 %-os infláció döbbenetes, abban bízik, hogy ez már a mélypont. Az Éljen Szombathely finanszírozásával kapcsolatban elmondta: korrekt választ küldtek a megyei napilapnak, de azt nem közölték időben, csak később.     

 

Ágh Ernő (Fidesz) szerint a külső tényezők negatívan befolyásolják az országot, az önkormányzatot, és így a családokat is. Városi problémákat hozott szóba a képviselő: a körzetében kevés dolog valósult meg, itt a Külső-Nárai utat említette. Irigykedve hallotta Bokányi Adrienn beszámolóját a Stromfeld lakótelepen történt fejlesztésekről. A játszótér-felújításokkal kapcsolatban is sérelmezte, hogy a Sorokmajorban nem történt ez ügyben semmi. A Fadrusz utcában sikerült jó megoldást találni, de ott a lakók is beszálltak az útfelújítás költségeibe. Ágh Ernő szerint nem decemberben kellene kátyúzni. Arra kérte a városvezetést, hogy a körzetében lévő utcákat is tegyék rendbe a jövő évben, és az utcatakarítás érjen ki a peremkerületekbe is. Dr. Nemény András gratulált Ágh Ernőnek fia, Ágh Péter államtitkári kinevezéséhez, és kiemelte: eddig is segített a fideszes politikus, és reményei szerint a későbbiekben sem lesz ez másként. 
Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester kikérte magának Ágh Ernő szavait: az előző ciklusban is a télen kátyúztak, az előző kilenc évben viszont nem volt rendszeres utcatakarítás. Aztán Ágh Ernő körzetében történt fejlesztéseket sorolta fel az alpolgármester. Koczka Tibor (Pro Savaria) szerint a Holdról is látszik, hogy Magyarországon a legnagyobb az infláció az unión belül. A fideszes kommunikációs paneleket minősítette: a brüsszeli szankciókat felesleges emlegetni, hiszen tavaly novemberben vezették be az ársapkát, amikor még nem volt háború. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz) leadta az éves képviselői beszámolóját az önkormányzatnak. Ebben szerepel, hogy sikerült felújítani a Magyar László utcát és a Paragvári utat. Sajnos, a járda- és játszótér-felújítás ügyében nem történt előrelépés a belvárosban. Az aluljáróban hat helyen folyik be a víz, mocskos is a terület, a lépcsők is koszosak. A belvárost intenzívebben kell takarítani, és nem osztja a polgármester azon véleményét, hogy tisztább a város. Megköszönte a hivatal dolgozóinak az együttműködését az egész éves munkája miatt. Járda és útfelújítási program kell a belvárosnak is, ehhez kell a szakembergárda a képviselő mellé. Horváth Soma válaszában azt emelte ki, hogy a belvárosban is történtek kátyúzások. Egy felnőtt fitnesz-park készült el az Ady térnél, és átadtak egy okoszebrát is a körzetben – erről is illene beszámolnia a képviselőnek, vélekedett az alpolgármester. Az aluljárót rendszeresen tisztítják, és a város, azon belül a belváros is tisztább és rendezettebb. A Berzsenyi tér kialakítása nem volt feltétlenül jó döntés anno, ez is okozza a parkolóhiányt a megyeszékhelyen. 


Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a körzetében történt fejlesztésekről beszélt, a Barátsági úti játszóteret, valamint a parkolófeltöltéseket említette. Sátory Károly (Fidesz) a Gyurcsány és Bajnai kormányok ámokfutását hozta szóba, erre 2010-ben reagált az ország. Akkor az ország a szakadék szélén volt, hatalmas adósságállományt fizetett vissza az ország. A képviselő aztán az ársapkáról beszélt, hosszasan. A város tisztaságát is sérelmezte a városatya, kiemelte a Víztorony környékét, ahol sok a szemét. 


Horváth Gábor arra buzdította a szombathelyieket, hogy minél többen vegyenek részt a 11-es Huszár út értékesítésének licitjében. A ledcsere program jó dolog, de más városokban is működik. A Herényi városrészben a hulladék-helyzet javult, a kátyúzással kapcsolatban viszont azt mondta: a polgárok azt sérelmezik, hogy csak a kicsikkel foglalkoznak. Dr. Nemény András reagált: a ledprogramban az első tíz között szerepelnek, időben kapcsolt a szombathelyi önkormányzat, működőképes lesz a projekt. A licittel kapcsolatban elmondta a véleményét: az ingatant azért kell értékesíteni, hogy jövőre legyen pénz fizetésekre. Ez a kormányzati elvárás is, hangsúlyozta a polgármester. Mészáros Lőrincnek is elküldték a lehetőségről szóló dokumentumot – teljesen nyilvános a történet, még a hvg-ben is meghirdették a területet. 3 milliárd forintot fizet Szombathely a semmiért, sőt, még emeltek is ezen. 8,5 milliárd forintos iparűzési adóból kell ezt kifizetni. A kormányzat elvárás az ingatlanértékesítés, a helyi Fidesz pedig épp ezt ellenzi – ez meglehetősen ellentmondásos szituáció. 


Dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!) alpolgármester a benzinárról beszélt: 251 forintot az állam elvesz adók formájában, 366 forint a benzin valós ára. A kátyúzásról is beszélt: mindig lesznek hibás utak, járdák. Éppen ezért 15 milliárd forintot kértek az államtól erre a célra, a helyi Fidesz-frakció nem támogatta ezt. A takarékossági program mellé sem állt be az ellenzék helyben, noha a kormányzati elvárás éppen erre vonatkozik. Az alpolgármester kiemelte: ő sem akarja eladni a laktanyát, de muszáj. Aztán Ágh Ernő korábbi felszólalására reagált, és sorolta a körzetében történt beruházásokat és azok költségeit – ezek meghaladták a 800 millió forintot összességében. 

 

Dr. Nemény András szerint az előző ciklusokban az ellenzéknek nagyon sanyarú volt a helyzete: a körzeteikben semmilyen beruházás nem történt, sőt, a hivatal munkatársaival sem kommunikálhattak. 


Lendvai Ferenc (Fidesz) a jegyzőhöz intézett kérdést: miként zajlik majd a licit? Dr. Károlyi Ákos elmondta: személyesen történik az eljárás, erre elmehetnek a képviselők is természetesen. 


Később az MMIK épületéről beszéltek a képviselők, a polgármester szerint nem jó gazdája az állam. Dr. Czeglédy Csaba (független) aztán azt emelte ki, hogy egy kápolnásnyéki kulturális alaptíványhoz sikerült csatolni az MMIK épületét. Nincs fűtés, takarítás, biztosítás az épületen. A szervezet besegített Hende Csaba kampányába is, ilyen volt a tornyi Charlie koncert is. Komoly kuplerájt sikerült okozni az MMIK-val kapcsolatban, summázta véleményét a képviselő. Horváth Somát kérdezte, hogy sikerült-e felvenni a kapcsolatot a kápolnásnyéki egyesülettel. Itt aztán következett néhány perc, amikor arról beszéltek a képviselők, hogy kinek, kitől kellene bocsánatot kérnie. 


Dr. Kecskés László pozitívumokról is beszélt, a Kétrózsaközben a csapadékelvezetés jelent problémát, területbejárást tartottak, reméli, hogy jövőre bekerül a költségvetésbe. Ugyancsak kiemelte, hogy jól halad a Dozmat utca rendbetétele. A polgármester megköszönte dr. Kecskés Lászlónak, hogy a pozitívumokat is megemlítette. A Kétrózsaköz valós probléma, de várják továbbra is Hende Csaba 35 millió forintos ígéretét, amit még a Zanati utcák felújításra tett. Ha az megérkezik, akkor azt az említett utcára fordítják.  


Dr. Czeglédy Csaba a szociális bizottság elnökeként is beszélt: elképesztő sorsokkal találkozik a fogadónapjain, sokan vannak nagyon nagy bajban. A politikus köszönetet mondott a területen dolgozóknak. Dr. Nemény András egyetértett képviselőtársával, Szombathely gondoskodó város, vélekedett a polgármester, ám ehhez pénzt kell szerezni – ezért is van szükség az ingatlanok értékesítésére. 


Illés Károly szerint a választók nem elégedettek a városvezetéssel, a Fidesz-frakció tagjai rendre ilyen visszajelzéseket kapnak. A benzinársapkát ő is szóba hozta: az ellenzék korábban szidta a döntést, most pedig ennek eltörlését ócsárolják. A szombathelyi parkolás drága, kevesen vannak a Fő téren, az adventi vásárban, részben a 600 forintos óradíj miatt. 


Dr. Nemény András úgy vélte: a belvárosi lakóktól pozitív visszajelzéseket kapnak, 3-4 perc séta után viszont kedvezményesebb a parkolás a sárga és a zöld övezetben. Illés Károly és dr. Horváth Attila azon vitázott, hogy mekkora támogatás érkezett az elmúlt időszakban Szombathelyre, nem értettek egyet ebben a kérdésben. 


Koczka Tibor leszögezte: Nincs ingyen ebéd, a 13 hónapig tartó ársapkás különbséget valakinek ki kell fizetnie. Az állam az adót is adóztatja, azt azonban kiemelte: a családi pótlék 2010-ben 47 eurót, most 31 eurót ér. 


Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a belvárosi lakók kérését tolmácsolta: két kedvezményes bérletet szeretnének azok, akik két autóval rendelkeznek, illetve a Kőszegi utcai, szovás parkolóba hadd menjenek be az ott élők este 6 után. A polgármester arra buzdította a szombathelyieket, hogy használják a Kőszegi utcai parkolókat, amelyeket a Szova üzemeltet. Dr. Nemény András az inflációt hozta ismét szóba: Európában az egyik legrosszabb nálunk a helyzet, ez a legfontosabb adat, szögezte le. 


Horváth Soma az MMIK-ról beszélt. Szerinte a jelenlegi városvezetés tett volna az intézményért, egyeztettek a kulturális államtitkárral. Ígéretet kaptak arra, hogy az állam veszi tulajdonéba, és majd 600 millió forintot fordít rá. A bábszínházzal folyamatosan tartják a kapcsolatot, igyekeznek felvenni a kapcsolatot a kápolnásnyéki alapítvánnyal, de egyelőre nem kaptak választ. Most is egyeztetnek a kulturális helyettes államtitkárral, hogy orvosolják a helyzetet. A bábszínház külső helyszíneken tartja az előadásokat. Az állam tragikus gazdája az épületnek, ez bebizonyosodott, summázta véleményét Horváth Soma. 60 szervezet pályázott a kulturális és civil alaphoz, 49 szervezetet sikerült is támogatni összesen mintegy 13 millió forinttal. A bizottságban egyhangú döntések születtek, köszöntet mondott a bizottság tagjainak a munkához. 


Koczka Tibor arra emlékeztetett: 2017 tavaszán már tárgyaltak az MMIK pályázati lehetőségeiről, de akkor az állam miatt nem jöhetett létre a fejlesztés. Dr. Czeglédy Csaba továbbra is azt kérdezte: Miként került a képbe a kápolnásnyéki alapítvány a képbe az MMIK tulajdonlása kapcsán? 


A polgármester a vitát lezárta, a képviselők elfogadták a két közgyűlés közötti beszámolót. 

 

A közgyűlés kettőkor folytatódik.    

 

Az ebédszünet után a közgyűlés a második napirendi pont megtárgyalásával folytatódott.

 

A második napirendi pontban dr. Nemény András polgármester, dr. Horváth Attila alpolgármester, dr. László Győző alpolgármester és Horváth Soma alpolgármester számolt be 2019-2024. önkormányzati ciklus 2022. év végig megvalósult eredményeiről.

 

A napirendi pontot az indokolta, hogy 2022. október 27-i közgyűlésen Dr. Melega Miklós képviselő több kérdést is megfogalmazott a 2019-es választásokat megelőzően, a jelenlegi városvezetés által tett vállalásokkal kapcsolatban.

 

Nemény András a közgyűlésen ígéretet tette arra, hogy a soron következő ülésen tájékoztatást ad a jelenlegi önkormányzati ciklus eddig elért eredményeiről.

 

Horváth Attila alpolgármester megtartotta a prezentációját. Bemutatta, miképp változott a társadalmi és gazdasági környezet 2019 és 2022 között. Az alpolgármester kiemelte, hogy az egészségügy remekül vizsgázott a covid járvány alatt. Kiemelte, hogy például Szombathelyen osztottak legelőször maszkot.

 

Elmondta, hogy a kormányzati elvonások, adóemelés az egyik legnagyobb szombathelyi adózó adóoptimalizálásának hatására megnövekedett az infláció. Kiemelte, hogy az energiavészhelyzet miatt körülbelül 13 milliárd forinttól esett el a város. Elmondta, hogy az energiaárak extrém módon emelkedtek: a közvilágítás 400%-os, a távhőnél 1000%-os, a gáznál 800-900%-os, a villamosenergiánál 700%-os emelkedés.

 

Kiemelte, hogy személyes szívfájdalma, hogy nem tudnak az utak, járdák, játszóterek fejlesztésére annyit fordítani amennyit szeretnének. Megtudtuk, hogy a gyűjtőutakat részesítették előnybe.

 

Három ipartelep értékesítése történt meg. Beszélt a vásárcsarnok fejlesztéséről is. Elmondta, hogy ez egy olyan projekt volt, ami jól indult, de a végén nem az valósult meg amit a város szeretett volna.

 

A gépészmérnökképzést 650 millió forinttal támogatta az önkormányzat. Úgy gondolja, hogy nagyon komoly siker Szombathely 2030 programban elért siker.

 

2022. január elsejétől átvette a Blaguss a tömegközlekedés biztosítást. Elkezdték megvalósítani az 1000 fa programot: 2022 december 10-ig 990 fát ültettek el. Azt tervezik, hogy 2023-tól évenet ültetnek ezer fát, hogy tovább bővítsék a zöld területeket.

 

Beszélt a környezet védelemről is. Rájöttek, hogy az ingyenes parkolás intézménye elvetendő. Fontosnak tartja, hogy bevezették a papírmentes közgyűlést, amivel 11 tonna papírt spóroltak meg.

 

27 helyen helyeztek ki sütőolaj gyűjtőt, tudatosan iskolák és óvodák közelébe, hogy a gyerekek lássák miként kell szelektíven gyűjteni.

 

Elmondta, hogy a közvetlen uniós források lehívásából összesen 750 millió forintot tudtak lehívni.

 

László Győző is megtartotta a prezentációját, egészségügyről, szociális jutattásokról, sportfejlesztésekről, nemzetközi kapcsolatokról beszélt. Először ő is a covid19-ről beszélt, kiemelte, hogy példátlan összefogás alakult ki (megszervezték a bevásárlásokat, receptkiváltásokat). A koronavírus alapban 12 millió forintot gyűjtöttek össze. A hatvanöt év felettieket kiemelten segítette a város. A tájékoztatásnak nagyon nagy szerepet szántak.

 

Az önkormányzat a legtöbb szocális támogatást megemelte, valamennyi szocális támogatás tekintetében a hozzáférés könnyítése és új támogatási formákat vezettek be. A törvény által kötelező polgármesteri és alpolgármesti illetményemelés közösségi célokra történő biztosítása – összesen 10 célt támogattak 3,6 millió forint összegben.

 

Ingyenes LED-csere programot is sikernek könyveli el. Szombathely, a segítés városa programot tovább vitték. Új háziorvosi ügyeletet vezettek be. Az új háziorvosi ügyelet megszervezése 70 millió forintos beruházás volt. Véleménye szerint büszkék lehetnek a háziorvos életpálya modellre. Megbecsülik a programot az orvosok, Szombathelyen sokkal jobb az betegellátás mint máshol az országban.

 

A szociális fejlesztések terén az történt, hogy 44 férőhelyen az idősellátás fejlesztése és idősotthon létrehozása az Evangélikus Egyházzal együttműködésben.

 

A közösségi bérlakás rendszerre panasz nem érkezett. Az új típusú szemlélettel és megoldással eddig 25 lakás bevonása az önkormányzati bérlakásgazdálkodás körében.

 

Bölcsödék fejlesztése is megtörtént. Városligeti és szentkirályi bölcsödét fejlesztették.

 

Sportfejlesztésekre is fordítottak összeget, összesen 4,5 milliárdot:

 

„Ébredj Szombathely” programsorozatot indítottak: streetball versenyt, futóversenyt, fitt-mix napot is tartottak. Gyerekeknek szerveztek sporrendezvényeket.

 

Nemzetközi kapcsolatokat nehéz volt fenntartani, de mégis tudtak ezek is fejlődni.

 

Végül Horváth Soma is megtartotta a beszámolóját. Először a kulturális fejlesztésekről beszélt. Víztorony fejlesztését 373 millió forintból újították fel. A Bartók termet is fejlesztették 20 millió forintból, és a kámoni fiókkönyvtár építésére is sor került 70 millió forintból. A Kámoni fiókkönyvtár a legnépszerűbb fiókkönyvtár.

 

Régóta téma volt a múzeumok fejlesztése. A Képtárban 17 kiállítás valósult meg az 1 milliárdos fejlesztés után. A Schrammel-házat 8 millió forintból újították fel. A Savaria Múzeum kőtárát is felújították, 21, 5 millió forintból. A vízimalom több mint 100 millió forintból újul meg.

 

Az „Érezd Szombathelyt!” programsorozat igencsak sikeres lett. 177 programot tartottak, olyan területeken ahol korábban nem voltak rendezvények. 80%-ban ingyenes programok. A „Nyitott városháza” is kifejezetten népszerű volt. A legnépszerűbb a teraszkoncert volt, de az utca zenei fesztivál is nagy népszerűségnek örvendett. A lapozó könyvcsere program kifejezetten népszű lett a könyvbarátok körében. A Bloomsdayt is megújították.

 

A közösségi közlekedés megreformálásáról is szó esett. A buszok átlagéletkora 2019. évben 16 év volt. Minden busz akklimatizált, fűtött, SavariaUtas applikáción keresztül valós idejűen figyelhetjük, hogy hol jár a busz. Az új társasággal sikerült elérni a 21. századi tömegközlekedést.

Parkfenntartásról és köztisztaságról is szó esett. A parkfenntartási eszközpark fejlesztésére 150 millió forintot fordítottak. A SZOVA eszközparkjára is jelentős forrásokat fordítottak, több mint 112 millió forintból.

2020 előtt a Fő teret nem takarítotték péntek délutántól. Átszervezték a közterület-felügyeletet, az utcai létszámot megduplázták. Bevezették a Vigyázzunk együtt Szombathelyre. Ennek része volt a Fogadj örökbe egy parkot, és 66 darab új szemetest helyeztek ki, és utcatakarítási akciót szerveztek. A városrészi szemétszedéseket, éves városi nagytakarítást is tartottak, az utcákat is locsolták nyáron.

A prezentációk után Illés Károly nyitotta meg a vitát.

Illés Károly szerint itt egy vetítés láthattunk, átvitt értelemben is. Úgy gondolja, hogy a jelenlegi városvezetés idegen tollakkal ékeskedik, ami szerinte nem szép dolog. Felsorolta azokat a létesítményeket, amelyek esetében az előző városvezetés szerezte meg a forrást, vagy indította el a beruházást.

Elmondta, hogy nagyrészt egyetértettek a covid intézkedésekkel. A képviselő szerint nem látszik az 1000 fa program eredménye. Megjegyezte, hogy 3 év alatt nem teljesítette a város azt, amit egy év alatt megígért. Számonkérte a városvezetésen a fakivágást. Elmondta, hogy a kátyúzás tekintetében visszaesés volt, és nem érzékelhető, hogy ezzel foglalkozna a város.

Nemény András elmondta, hogy voltak olyan épületek, amiket szörnyű körülmények között vettek át, ilyen volt például a vásárcsarnok. De elismerte, hogy voltak olyan projektek is amiket ők csak befejeztek és voltak, amik közös teljesítménynek tekinthetők.

Melega Miklós is felszólalt. Elmondta, hogy ezentúl kétszer is meg fogja gondolni, hogy mit kérdez a városvezetéstől. Melega szerint a Víztorony, a piac, a kerékpárút fejlesztés is olyan projekt volt, amit az előző városvezetés hozott a városba. Elmondta, hogy Zalaegerszegen több mint tízszer annyit fordítottak az utcafelújításra. Kiemelte, hogy egy parkolóház is nagyon hiányzik. Hiányolja az ingyenes kazáncserét, nyugdíjasotthonok építését, 1000 ígért parkolót, nővérszállót, 200 ígért bérlakást – úgy gondolja, hogy ezeket az ígéreteket nem teljesítették. Melega szerint egy ellenzéki városvezetés soha nem tud annyi forrást szerezni, mint egy kormánypárti. Hangsúlyozta, hogy a buszcseréket nem látja sikertörténetnek, mert nem közvetlen uniós forrásokból fedezték a buszcserét.  Melega szerint nagyon sok ígéret nem valósult meg.

Tóth Kálmán is szót kért. Úgy gondolja, hogy a Fidesz frakció teljesítményét is érdemes lenne megvizsgálni. Gratulált Melega Miklósnak és a Fidesznek abban, hogy sikerült megakadályozni az óvodások nemváltó műtétjét, amire amúgy sem került volna sor. Elmondta, hogy a Fidesz remekül oldotta meg azokat a problémákat, amelyek nem is léteznek. Tóth Kálmán szerint nem kell ott problémát megoldani, ahol nincs. Tóth Kálmán szerint a Fidesz frakció bocsánatkéréssel tartozik, azért mert a pártérdeket képviselte a szombathelyiek érdeke helyett.

Czeglédy Csaba elmondta, hogy 137 önkormányzati lakásba tudtak szombathelyiek beköltözni. Valamint 25 TOP-os lakás volt. Ezenkívül 97 olyan lakást adták át ami felújításra szorul. Több mint 250 lakást tudtak kiutalni. Elmondta, hogy még 180-an várnak lakásra. Kiemelte, hogy Hende Csaba alkalatlan országgyűlési képviselőnek.

Sátory Károly is felszólalt. Elmondta, hogy a jelenlegi városvezetés olyan érdemeket tulajdonít magának, amelyeket az előző városvezetés harcolt ki.

Melega Miklós ismét szót kért: visszakereste a januári közgyűlés jegyzőkönyvét. Kiemelte, hogy ő nem gondolta úgy, hogy aktuális probléma Szombathelyen a gyerekek nemátalakító műtéte.

Horváth Gábor elismerte, hogy ez volt az egyik legnehezebb kormányzati ciklus. Kiemelte, hogy a városfejlesztések között csak egy olyan terület volt, ami nem az Éljen Szombathely! frakciójába tartozó képviselőhöz tartozott.

Lászlő Győző felszólalásával először véget vetettek a második napirendi pont vitájának. Az alpolgármester részletesen megválaszolta az összes felmerült kérdést. A vita újra kirobbant. Öt órakor lezárták a vitát. A Fidesz-KDNP frackió képviselői a szavazás során tartózkodtak.

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
Savaria Fórum 32. évfolyam 2.szám - 2023.01.28.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Évnyitó nyugdíjas összejövetelt tartottak a déli városrészen
A déli várorész nyugdíjas klubja összeállította a következő hónapok eseménynaptárát is, írják közösségi oldalukon.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Életveszélyesen megsérült egy gyalogos Táplánszentkeresztnél - KIA ütötte el a 87-esen
A munkából hazatérő asszonyt a 87-es főút szélén tette ki a dolgozókat szállító taxi. A nő át akart kelni a túloldalra, de egy Szombathely felé tartó KIA elütötte. Életveszélyes sérüléseket szenvedett, írja a 112press.hu.
Késsel lábon szúrta az intézkedő rendőrt egy kamaszfiú
Késsel lábon szúrta a vele szemben intézkedő rendőrt egy 16 éves fiú szerda este egy Fejér vármegyei településen - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
Az elbocsátások ellen demonstráltak a tanárok Szombathelyen
Ismét demonstráltak a tanárok Szombathelyen: ezúttal a Paragvári Iskola előtt azért emelték fel a szavukat, mert az iskola egyik oktatója, Szecsődi Tímea fenyegető hangvételű levelet kapott a tankerülettől amiatt, hogy részt vett a polgári engedetlenségi akcióban.
legfrissebbek
Devizapiac: erősödött a forint reggel
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Koronavírus: 620 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 19 beteg
A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 498, közülük 6 208 088-an a második, 3 904 558-an a harmadik, 422 103-an pedig már a negyedik oltását is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat a Koronavírus Sajtóközpont.
Elektromos rövidzárlat miatt keletkezhetett tűz egy nemesládonyi családi házban
Döcögős kezdés, majd magabiztos Falco-győzelem az Atomerőmű ellen
A szombathelyieket felpaprikázta az elveszített első negyed, onnantól kezdve nem volt kérdés a győztes kilétét illetően. Az összecsapás 92-67-es eredménnyel zárult.
A kormány azon dolgozik, hogy megmentse a Dunaferrt
Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt - jelentette be a miniszterelnök szerdán a Facebook-oldalán.