km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Darts: csapatbajnoki címek után

Darts: csapatbajnoki címek után

Történelmi sikert ért el a Szombathelyi Darts Club SE, miután a felnőtteknél, valamint az utánpótlás korosztályban is csapatbajnoki címet tudtak szerezni. Az idáig vezető útról, a fináléról, valamint a jövőbeni célokról Csóka András elnökkel beszélgettünk.

 

– Rendkívül sikeres esztendő áll az egyesület mögött. Hogyan tudná összegezni 2021-et?


– Valóban, úgy gondolom, hogy nagyon szép évet zárhattunk, amelynek a végére a koronát is sikerült feltennünk. Amellett, hogy csapatbajnoki címeket szereztünk, egyéniben is meg tudtuk magunkat mutatni. A teljesség igénye nélkül Dobos Dávid válogatott kerettag lett, és több versenyen is első vagy dobogós helyezést ért el, Budavári Zsombor és Ágoston Károly magyar bajnok lett, előbbi ifjúsági kategóriában első helyen végzett a Budapest Openen, ahol Marton Olivér pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ezek mellett mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy a nemzetközi szövetség világranglistáján jelen pillanatban három utánpótlás versenyzőnk is az első húszban foglal helyet, ami igencsak megsüvegelendő. Az előbb leírtakból arra lehet következtetni, hogy jó úton haladunk, és a jövőben sem szeretnénk erről letérni.


– Melyik volt az a fordulópont, amikor már látszott, hogy ebből akár egy szép eredmény is kisülhet?


– Amit a lebonyolításról tudni kell, hogy ahhoz, hogy a rájátszásba kerüljön valaki, előtte három fordulót kell sikeresen megvívnia. Mi lépésről lépésre haladtunk, amiben óriási szerepe volt a fiatal játékosainknak, nagyban tudtunk rájuk támaszkodni. A playoff-ban, úgy gondolom, hogy kiegyensúlyozott, jó teljesítménnyel rukkoltunk elő, és magabiztosan tudtuk megszerezni az aranyérmet. A döntőben az első szett győzelme után a másodikban 8-8 volt az állás, ezt követően pedig két leget, két játékot kell nyernie a csapatnak. Borbély András személyében egy olyan fiatal játékos erősítette együttesünket, aki a Pápai Darts Club tehetséges növendéke, viszont, mivel a pápaiaknak nem volt csapatuk, és ő végig velünk készült, nálunk edzett, a mi színeinkben indult el a különböző versenyeken. Ő volt az, aki ebben a kiélezett helyzetben egy száz feletti kiszállóval eldöntötte az aranyérem sorsát. Azt hozzá kell tennem, hogy úgy lett 8-8 az állás, hogy 6-0-ára vezettünk, innen tudott visszakapaszkodni az ellenfelünk.  


– Ha meg lehet fogalmazni, mit jelent ez a bajnoki cím az egyesület számára? 


– Mondhatom azt, hogy felértünk a csúcsra. Hosszú út vezetett idáig, ami nem volt zökkenőmentes, de mostanra nagyon összeért a csapat, és ennek, valamint a belefektetett munkának köszönhetően eljutottunk arra a szintre, hogy az ország többi csapatát magunk mögé tudtuk utasítani. 


– Milyen célokat tűzött ki a klub a 2022-es esztendőre? 


– Most ugyan a csapatsiker volt fókuszban, de azért a darts egy egyéni sportág. Amellett, hogy természetesen szeretnénk folytatni ezt a jó szereplést, egyéniben is fontosnak tartjuk a játékosok előrelépését, és nagyon nagy dolog lenne, hogy ha valaki oda tudna érni a magyar bajnoki címig. Emellett természetesen megfelelő versenyeztetési lehetőséget szeretnénk nyújtani a versenyzőinknek, akár külföldön is, ehhez viszont meg kell tudnunk teremteni az anyagi feltételeket is. Amit még mindenképpen szeretnénk elérni, hogy idén is megrendezzék Szombathelyen atz a háromnapos darts-hétvégét, ennek az elmúlt két évben otthont adott a város. Ez egy nyílt versennyel, egy opennel indulna, a második nap kerülne sor a Nemzeti Bajnokságra, majd a Páros Magyar Kupa küzdelmeivel zárulna az esemény. 


– Zárásként kicsit evezzünk nemzetközi vizekre. Követte a nemrég befejeződött PDC Világbajnokságot?   


–Természetesen néztem a mérkőzéseket, és egyértelműen úgy gondolom, hogy egyre inkább sűrűsödik az élmezőny. Én személy szerint nem emlékszem olyan világbajnokságra, ahol ennyire nyitott lett volna a küzdelem, és ennyire nehéz lett volna megtippelni a befutót, de ez véleményem szerint csak jót tesz a sportágnak. Sajnos, a járvány ezt a sporteseményt sem kímélte, több olyan név is idő előtt kényszerült búcsúzni a küzdelmektől, aki ott lehetett volna a végjátékban. Jó látni, hogy idén is feltűntek olyan nevek, akik a jövő generációjának oszlopos tagjai lehetnek, de már most meg tudták ráncigálni az oroszlán bajszát. Ami a döntőt illeti, talán nem az volt a torna legjobb mérkőzése, érezhető volt a tét a versenyzőkön, Michael Smith számára ezúttal is a döntő jelentette a végállomást, Peter Wright pedig higgadt, koncentrált játékkal, úgy gondolom, megérdemelten lett másodszor is a világ legjobbja.

 


A felnőtt bajnokcsapat tagjai: Kámán Lehel, Dobos Dávid, Ágoston Károly, Budavári Zsombor, Borbély András, Csóka András, Kozmor József, Németh Albert, Marton Olivér játékosok, Kurucz Tamás csapatvezető.
A utánpótlás bajnokcsapat: Dobos Dávid, Borbély András, Ágoston Károly, Budavári Zsombor, Marton Olivér.

 

Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.