km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Dániában a fertőzöttek mintegy harmada a brit vírusmutációt kapta el

Dániában a fertőzöttek mintegy harmada a brit vírusmutációt kapta el

Dániában a fertőzöttek mintegy harmada a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, brit mutációját kapta el - közölte szerdán a dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI).

 

Az SSI szerint február első hetében a pozitívan teszteltek 27 százaléka a koronavírus B117 jelű variánsával fertőződött meg összehasonlítva az egy héttel korábban mért 20 százalékkal. Dánia élen jár azokban a szekvenciális vizsgálatokban, amelyek a vírus egyes variánsainak meghatározásához szükségesek.
   

A SSI kedden közölte, hogy a fertőzés reprodukciós rátája 0,99 százalék, ami a járvány enyhe visszaszorulását jelzi. A fertőzöttek száma azt követően kezdett apadni, hogy a kormány kemény karanténintézkedéseket vezetett be decemberben. Az utóbbi 24 órában 470 új fertőzöttet jelentettek, míg a tavalyi év végén a napi esetszám ezer körül mozgott.
   

Az először Nagy-Britanniában kimutatott vírusmutációval eddigi ismeretek szerint 1690 ember fertőződött meg Dániában. Az 5,8 millió lakosú országban mintegy 203 574 fertőzöttet azonosítottak, és 2256 a halálos áldozatok száma.
   

Norvégia szerdán február végéig meghosszabbította a járvány terjedésének megfékeésére bevezetett beutazási korlátozásokat - közölte Monica Maeland norvég igazságügyi miniszter oslói sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a vírusmutációk miatt a világjárvány új irányt vett, ami miatt nem lehet visszatérni a korábban érvényes szabályozásokhoz a határokon. Hozzátette: a kormány hamarosan kezdeményezni fogja, hogy a külföldi munkaerőre szoruló üzemek kivételt élvezhessenek.
   

A norvég kormány két hete zárta le a határokat a Norvégiában lakhellyel nem rendelkező külföldiek előtt. Az intézkedést eredetileg 14 napra tervezték bevezetni. Vasárnap szigorú korlátozásokat vezettek be a Norvégia délnyugati részén fekvő Bergenben és a környékbeli településeken, hogy megfékezzék a jóval fertőzőbb koronavírus-mutációk gyors terjedését. Az intézkedések között szerepel az üzletek, valamint a könyvtárak, múzeumok edzőtermek, uszodák és sportközpontok ideiglenes bezárása.
   

Az 5,3 milliós népességű Norvégiában mintegy 65 338 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, a betegség szövődményeibe 583 ember halt bele. (MTI)

kapcsolódó cikkek
Országos tisztifőorvos: a vírusmutáció miatt ismét emelkedhet a fertőzések száma
Országos tisztifőorvos: a vírusmutáció miatt ismét emelkedhet a fertőzések száma
A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
címkék
kapcsolódó cikkek
Országos tisztifőorvos: a vírusmutáció miatt ismét emelkedhet a fertőzések száma
Országos tisztifőorvos: a vírusmutáció miatt ismét emelkedhet a fertőzések száma
A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
Szlovéniában hétfőtől kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei
Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi Plazma Pont
Nyújtsd a kezed, és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi Plazma Pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.