km/óra
  2022.12.02., péntek  •  Melinda, Vivien napja
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők

Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők

Polgármesteri fizetésemelés, költségvetés-módosítás, pályázat útburkolat-felújításra - tíz napirendi pontot tárgyalnak a városi képviselők az év első közgyűlésén. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést nézőink élőben követhetik a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.

 

Mint ismert, a megyei jogú városok polgármestereinek illetménye 997 ezerről havi 1,3 millió forintra emelkedett idén, ám az önkormányzatok ehhez nem kapnak központi forrást. A közgyűlési előterjesztés nem javasolja az illetmény növelését, vállalva azt, hogy a kormányhivatal ez ügyben eljárhat az önkormányzat ellen. Egyúttal törvénymódosítást kezdeményeznek, hogy ne legyen kötelező az illetményemelés. Ha mégis meg kell lépni, dr. Nemény András jótékony célra fordítja a különbözetet. A kulturális területen dolgozók részére megállapított béremelés fedezetét március 1-jéig utalja el a minisztérium.


Harmadszor módosítják a 2021-es költségvetést, ezzel gyakorlatilag lezárják a tavalyi évet.


A mozi kávézójának bérlője a járvány okozta bevételcsökkenésre hivatkozva a bérleti díj felezését kérte az idei évre, a másik felét halasztva fizetné meg 2025 év végéig.


Ütemekre bontják a Gothard-kastély állagmegóvási munkáit, legfontosabb a gombásodással érintett szerkezetek eltávolítása és helyreállítása, valamint a beázás megszüntetése. A szakértői díjak 10 millió forintra rúgnak, ennek elszámolhatósága érdekében a Miniszterelnökséghez fordul az önkormányzat.


Pályáznak az Őrség utca burkolatfelújítására: a 174 méteres szakasz költsége 102 millió forint, ebből 50 milliót lehet elnyerni. Sikertelen volt a Bárdos Alice utcára benyújtott pályázat, így újabbat adnak be.


Részt vesz a város a Central Europe program szociális ellátás fejlesztését célzó projektjében, az ehhez szükséges önerőt is megszavazhatják.


Előterjesztés szól a bérlakásprogramról. Jelenleg 24 üres lakás van, ami kiutalható, ha a bérlő vállalja a felújítást, és 150-170 család szerepel várólistán. A közösségi bérlakás rendszerbe eddig 14 ingatlant sikerült bevonni. 200 önkormányzati bérlakást kellene megépíteni, erre három telket jelölnek ki a város területén. A beruházáshoz központi támogatást remél az önkormányzat.


Várhatóan elfogadják a város önkéntes stratégiáját, melynek legfőbb célja az önkéntes munka segítése és rendszerbe szervezése.

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
A Bolyai nyerte a Gólyaavatót
A szombathelyi Városi Diákönkormányzat (VDÖK) kedden rendezte meg a városi Gólyaavatót: az Agora Művelődési és Sportházban kilenc iskola diákjai vetélkedtek egymással. A jó hangulatú programot Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester nyitotta meg. A versenyen végül a Bolyai csapata végzett az első helyen.
Európa tetején a felnőttek között - interjú Szmolek Emánuel Kick-box versenyzővel
Szmolek Emánuel junior Európa-bajnokként, junior világbajnokként, valamint felnőtt világbajnokként utazhatott Törökországba a Felnőtt és Master Class Kick-box Európa-bajnokságra. A Controll SE kiválósága fantasztikusan versenyzett a kontinensviadalon, mindkét szabályrendszerben a döntőbe jutott és light-contact kategóriában arany, míg a kick-light mezőnyében ezüstérmet szerzett.
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
legfrissebbek
Több mint hetven iskola, majdnem hétszáz tanár tiltakozik a tanárkirúgások ellen
Pénteken délben megközelítőleg ezren, diákok és szülők vegyesen gyülekeztek a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium előtt, hogy így tiltakozzanak az iskola tanárainak kirúgása ellen.
Kevesebb paradicsom termett Magyarországon és globálisan is
Az unió első számú termelője Olaszország, ahol 10 százalékkal csökkenhet a termés.
Vádat emeltek egy öltözőkre szakosodott tolvaj ellen
Az ügynek 25 sértettje van, akik többnyire iskolás gyerekek.
Fizetős lesz a szombathelyi Hunyadi úti Lidl parkolója
Egy óra várakozás után 1500, két óra után 2500 forintot fizettet az áruház, de ezzel az összeggel már egész napra itt maradhat az autó.
22 évvel ezelőtti emberölés gyanúsítottjait fogták el - Diszkóban megvert fiatal került a sínekre
Az esetet 2000-ben balesetként kezelték és az ügyet lezárták. 22 évvel később azonban hangos dörömbölésre ébredt két olyan férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy diszkó biztonsági őreként megverték és megölték a síneken megtalált fiatalt.