km/óra
  2021.06.25., péntek  •  Vilmos napja
Csonka Ernő: nem az ember a mérce

Csonka Ernő: nem az ember a mérce

A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.

 

Május elsejei látogatásomkor (a szerző) mintha a művész egyik festményébe csöppennék, hiszen képei is nesztelenséget, háborítatlanságot, természeti s emberi csodát tükröznek. S az Örökkévaló teljességét hirdetik. 

 

Csonka Ernő Szombathely város életműdíjasa, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének tulajdonosa. A vasi festők doyenje, amiként jellemezte a vele készített beszélgetésben Gál József nyugalmazott pedagógus, helytörténész (Életünk, 2016. 1-2. szám). 

 

A közszeretetnek örvendő festőtől idézünk:

 

„Édesanyám mondta gyakran, hogy a szürke tömegből csak tanulással lehet kitörni. A család anyagi szűkössége ellenére is ragaszkodott hozzá, hogy gimnáziumba iratkozzunk be; nem voltam kiváló tanuló, de a rajztudásomra itt is felfigyeltek. Az iskola folyosóján állították ki munkáimat. 1934-ben a Szombathelyen tartott országos tehetségkutató pályázaton első díjat nyertem. A pályaművet rajztanárom, Radnai Rezső – áldassék a neve! – küldte be.” 

 

„A hadifogság után, az ötvenes évek elején kapcsolódtam be a helyi képzőművészeti életbe, ahol már élénk munka folyt. Ez két kiváló festőművész, Radnóti Kovács Árpád és Burány Nándor magas rendű szakmai tudásának és ügyszeretetének volt köszönhető.” 

 

„Az önképzésnek sok lehetősége van.” 

 

„Szívesen idézem mindig Cézanne-t: A táj bennem gondolkodik, én vagyok a táj tudata…”

 

A munkásságát kiválóan ismerő és becsülő Salamon Nándor (1935-2014), a Szombathelyi Képtár alapító-igazgatója, a Magyar Kultúra Lovagja (posztumusz) megállapításai 1990-ből: „Alkotómunkájának alapja a mérhetetlen természetszeretet, a rácsodálkozás képessége a hétköznapok csendjére, s az egyéniség kifejezésének bátorsága. Mert igenis bátorságra, elszántságra van szüksége annak, aki manapság vállalja a ’kivonulás’ következményeit, a táj megfigyelését, tanulmányozását, a természet hamisítatlan szabadságának ábrázolását… Ritka képessége a szelíd természetű, tűnődő festőnek az emberi hang”.

 

Művészetének másik alappilléréről ekként vallott Csonka Ernő: „Szakrális, vagyis szentképet festeni mindig különleges alkalom, mert az ábrázolttal személyes kapcsolatba kerülök. Ebben a munkában is békét, nyugalmat, harmóniát találtam. A keresztutat ábrázoló képeim több templomban láthatók.”  

 

2021. május elsejének délelőttjén bár ágyban fekve fogad, ám egész lénye ragyog. Patyolattisztaságot, szeretetet sugároz. Testet, lelket, szellemet pezsdítenek gondolatrezdülései, szívhangjai: 

 

„Gyerekkorom óta hívő vagyok. Meglehet, hogy nem teljes értékű. De igyekeztem mindig a Jóisten közelében maradni. Próbáltam az összeköttetést fönntartani vele, aki elég szigorú gyeplőben tartotta az életemet, ami meglehetősen változatos volt… Az életem fő vonala azt tükrözi, hogy a teremtő Úristen rendezi az ember sorsát. S számon kérhet mindent, ami történt velem… Nem mindennapi események részese lehettem… A Jóisten segítségével mégis csak sikerült hazajutnom a hadifogságból 1947-ben… Az élet azt mutatja meg, arra bizonyíték, hogy minden rossznak van jó oldala is. Csak észre kell venni. Meg kell érezni, hogy az Úristen, mint teremtő nagyság, mindig jelen van. Nyitva kell tartani az embernek a szemét. És rájön: semmi se véletlen. Mindennek oka van. S ha az ember nyitott szemmel jár, fölfigyel dolgokra. Nem lehet nem észrevenni, hogy valóban nincs véletlen, amikor ez vagy az megtörténik… Az Úristen a mérce, és nem az ember. Sem a tér, sem az idő… A végtelenség, ahol figyelmen kívül kell hagyni az időt…  És az ember rájön arra, hogy az egykor a saját szemszögéből – esetleg tévesen, hibásan – megítélt események az idők során a helyükre kerülnek… A halandónál sokkal-sokkal hatalmasabb erők mozognak az univerzumban, amelyek meghaladják a képességeinek a határait… Ez így van jól.”

 

Szenkovits Péter „Az ember tévesen hiszi magáról manapság is, hogy ő a világ közepe s nincs olyan erő, ami nála különbet, jobbat, újabbat tud létrehozni a világban. Ám az ember ma van, holnap meg nincs.”  

Csonka Ernő 

kapcsolódó cikkek
Minden idők legnagyobb magyar színésznője – halhatatlan! Törőcsik Mari (1935-2021)
Minden idők legnagyobb magyar színésznője – halhatatlan! Törőcsik Mari (1935-2021)
Szenkovits Péter kollégánk, aki 1996-ban A Jóisten tenyerén címmel könyvet írt Törőcsik Mariról, jegyzettel búcsúzik a színésznőtől.
címkék
kapcsolódó cikkek
Minden idők legnagyobb magyar színésznője – halhatatlan! Törőcsik Mari (1935-2021)
Minden idők legnagyobb magyar színésznője – halhatatlan! Törőcsik Mari (1935-2021)
Szenkovits Péter kollégánk, aki 1996-ban A Jóisten tenyerén címmel könyvet írt Törőcsik Mariról, jegyzettel búcsúzik a színésznőtől.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
Savaria Fórum 30. évfolyam 23. szám - 2021.06.18.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
16 éves lányt követett a szombathelyi vasútállomástól azért, hogy megerőszakolja
A Szombathelyi Járási Ügyészség szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az erőszakos többszörös visszaeső, letartóztatásban lévő férfival szemben, aki azért követte a kiskorú sértettet Szombathelyen, 2020 szeptemberének egyik estéjén, hogy erőszakkal szexuális cselekményt végezzen vele, közölte a Vas Megyei Főügyészség.
Nem kell maszk a belső terekben
A kormányinfón újabb járványszabályok lazítását jelentették be.
Időjárás: két zivatarcella is mozog a nyugati határszélen, Ausztriában többféle leszakadt az ég
Steiermark és Alsó-Ausztria keleti részén alakultak zivatarok hétfő délután, írják osztrák meteorológiai híroldalak. A felhők Magyarország felé tartanak, az még kérdéses, hoznak-e csapadékot.
Futsal: esélyt sem adott a Berettyóújfalunak, bajnok a Haladás
A szombathelyi alakulat története első bajnoki címét szerezte, emellett pedig első csapatként tudott bajnokságot nyerni a Haladás 102 éves fennállása óta.
11. alkalommal düböröghet az AlteRába
Idén – egy év kihagyás után – ismét megrendezik az ország legnagyobb kerti partiját, az AlteRába Fesztivált július 13-tól 17-ig Körmenden, a Rába Szabadidőközpontban. Hegedüs Lászlóval, Hegével a szervezés nehézségeiről, az érvényes jogszabályokról és a bizakodásról beszélgettünk.
legfrissebbek
OKF: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait!
A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.
Maradandó fogyatékossággal járó balesetet okozott Szentgotthárdon, felfüggesztett fogházat kapott
A Körmendi Járásbíróság maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 8 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra, 300.000 forint pénzbüntetésre és 1 év 1 hónap közúti járművek vezetésétől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, közölte az ügyészség.
Patakmederben ragadt egy Jeep Balogunyomnál
Nem közlekedési baleset történt. A Jeep vezetője az offroad élmény kedvéért hajtott bele a Perint patakba, kihajtani azonban már nem tudott belőle.
Már Horvátországban is jelen van a fertőzőbb delta variáns
Szlovénia után Horvátország is bejelentette, hogy az országban jelen van az először Indiában azonosított, a korábbiaknál fertőzőbb delta variáns.
Oklevéllel köszönték meg a civil szervezetek munkáját
Oklevéllel köszönte meg a város azoknak a civil szervezeteknek a munkáját, akik elsőként csatlakoztak a „Fogadj örökbe egy parkot” programhoz. A Vigyázzunk együtt Szombathelyre! Akció keretében ez a szemléletformáló kezdeményezés egyre népszerűbb, hiszen már több mint 30 közösség jelezte részvételi szándékát. A város Civil Fórumának negyedévente esedékes ülését az online tér után most újra személyesen tarthatták.