km/óra
  2022.05.27., péntek  •  Hella napja
Csonka Ernő: nem az ember a mérce

Csonka Ernő: nem az ember a mérce

A százesztendős Csonka Ernő festőművész számára a csendet, a békét, a nyugalmat, a harmóniát párja, Gyöngyi asszony teremti meg szombathelyi, belvárosi, harmadik emeleti otthonukban.

 

Május elsejei látogatásomkor (a szerző) mintha a művész egyik festményébe csöppennék, hiszen képei is nesztelenséget, háborítatlanságot, természeti s emberi csodát tükröznek. S az Örökkévaló teljességét hirdetik. 

 

Csonka Ernő Szombathely város életműdíjasa, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének tulajdonosa. A vasi festők doyenje, amiként jellemezte a vele készített beszélgetésben Gál József nyugalmazott pedagógus, helytörténész (Életünk, 2016. 1-2. szám). 

 

A közszeretetnek örvendő festőtől idézünk:

 

„Édesanyám mondta gyakran, hogy a szürke tömegből csak tanulással lehet kitörni. A család anyagi szűkössége ellenére is ragaszkodott hozzá, hogy gimnáziumba iratkozzunk be; nem voltam kiváló tanuló, de a rajztudásomra itt is felfigyeltek. Az iskola folyosóján állították ki munkáimat. 1934-ben a Szombathelyen tartott országos tehetségkutató pályázaton első díjat nyertem. A pályaművet rajztanárom, Radnai Rezső – áldassék a neve! – küldte be.” 

 

„A hadifogság után, az ötvenes évek elején kapcsolódtam be a helyi képzőművészeti életbe, ahol már élénk munka folyt. Ez két kiváló festőművész, Radnóti Kovács Árpád és Burány Nándor magas rendű szakmai tudásának és ügyszeretetének volt köszönhető.” 

 

„Az önképzésnek sok lehetősége van.” 

 

„Szívesen idézem mindig Cézanne-t: A táj bennem gondolkodik, én vagyok a táj tudata…”

 

A munkásságát kiválóan ismerő és becsülő Salamon Nándor (1935-2014), a Szombathelyi Képtár alapító-igazgatója, a Magyar Kultúra Lovagja (posztumusz) megállapításai 1990-ből: „Alkotómunkájának alapja a mérhetetlen természetszeretet, a rácsodálkozás képessége a hétköznapok csendjére, s az egyéniség kifejezésének bátorsága. Mert igenis bátorságra, elszántságra van szüksége annak, aki manapság vállalja a ’kivonulás’ következményeit, a táj megfigyelését, tanulmányozását, a természet hamisítatlan szabadságának ábrázolását… Ritka képessége a szelíd természetű, tűnődő festőnek az emberi hang”.

 

Művészetének másik alappilléréről ekként vallott Csonka Ernő: „Szakrális, vagyis szentképet festeni mindig különleges alkalom, mert az ábrázolttal személyes kapcsolatba kerülök. Ebben a munkában is békét, nyugalmat, harmóniát találtam. A keresztutat ábrázoló képeim több templomban láthatók.”  

 

2021. május elsejének délelőttjén bár ágyban fekve fogad, ám egész lénye ragyog. Patyolattisztaságot, szeretetet sugároz. Testet, lelket, szellemet pezsdítenek gondolatrezdülései, szívhangjai: 

 

„Gyerekkorom óta hívő vagyok. Meglehet, hogy nem teljes értékű. De igyekeztem mindig a Jóisten közelében maradni. Próbáltam az összeköttetést fönntartani vele, aki elég szigorú gyeplőben tartotta az életemet, ami meglehetősen változatos volt… Az életem fő vonala azt tükrözi, hogy a teremtő Úristen rendezi az ember sorsát. S számon kérhet mindent, ami történt velem… Nem mindennapi események részese lehettem… A Jóisten segítségével mégis csak sikerült hazajutnom a hadifogságból 1947-ben… Az élet azt mutatja meg, arra bizonyíték, hogy minden rossznak van jó oldala is. Csak észre kell venni. Meg kell érezni, hogy az Úristen, mint teremtő nagyság, mindig jelen van. Nyitva kell tartani az embernek a szemét. És rájön: semmi se véletlen. Mindennek oka van. S ha az ember nyitott szemmel jár, fölfigyel dolgokra. Nem lehet nem észrevenni, hogy valóban nincs véletlen, amikor ez vagy az megtörténik… Az Úristen a mérce, és nem az ember. Sem a tér, sem az idő… A végtelenség, ahol figyelmen kívül kell hagyni az időt…  És az ember rájön arra, hogy az egykor a saját szemszögéből – esetleg tévesen, hibásan – megítélt események az idők során a helyükre kerülnek… A halandónál sokkal-sokkal hatalmasabb erők mozognak az univerzumban, amelyek meghaladják a képességeinek a határait… Ez így van jól.”

 

Szenkovits Péter „Az ember tévesen hiszi magáról manapság is, hogy ő a világ közepe s nincs olyan erő, ami nála különbet, jobbat, újabbat tud létrehozni a világban. Ám az ember ma van, holnap meg nincs.”  

Csonka Ernő 

kapcsolódó cikkek
Minden idők legnagyobb magyar színésznője – halhatatlan! Törőcsik Mari (1935-2021)
Minden idők legnagyobb magyar színésznője – halhatatlan! Törőcsik Mari (1935-2021)
Szenkovits Péter kollégánk, aki 1996-ban A Jóisten tenyerén címmel könyvet írt Törőcsik Mariról, jegyzettel búcsúzik a színésznőtől.
címkék
kapcsolódó cikkek
Minden idők legnagyobb magyar színésznője – halhatatlan! Törőcsik Mari (1935-2021)
Minden idők legnagyobb magyar színésznője – halhatatlan! Törőcsik Mari (1935-2021)
Szenkovits Péter kollégánk, aki 1996-ban A Jóisten tenyerén címmel könyvet írt Törőcsik Mariról, jegyzettel búcsúzik a színésznőtől.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Ne hívj rendőrt, sokat ittam! – kérte a BMW sérült sofőrje, majd elmenekült a helyszínről
Nagy csattanásra ébredtek több háznál az acsádi Béke utcában és többen azonnal kiszaladtak az utcába megnézni, hogy mi történt. Addigra egy vérző fejű ember szállt ki a betonáteresznek ütközött roncsból.
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai
A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.
Megyei I. osztály: mindkét vasárnapi mérkőzésen döntetlen született
A Vép pontvesztésével biztossá vált a Celldömölk harmadik helye, a Bük nehéz helyzetből mentett pontot a Táplán otthonában.
legfrissebbek
Már 6,2 millióan használnak okostelefont Magyarországon
A válaszadók nagyjából kétharmada szintén maximum 10 alkalmazást használt nagyobb gyakorisággal.
Egy apa ölhette meg lányait Aszódon
A 46 éves férfi - nagy valószínűséggel május 20-áról 21-ére virradóra - álmukban megölte lányait, majd a Heves megyei Adács közelében egy mozdony elé lépve öngyilkosságot kísérelt meg.
 Mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön 
A beléptetettek közül a rendőrség 305 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Hamis pozitív Covid-teszttel akarta elkerülni a börtönt egy tolvaj
A hamis teszt beszerzésében a férfi egy 28 éves ismerősének segítségét kérte, akinek édesanyja egy konténeres szűrőponton dolgozott. Az első mintavételkor, tavaly decemberben százezer forintot adott át a 48 éves nőnek.
Ötkilónyi heroint akart Magyarországra csempészni egy német férfi
A dupla falú kofferben a férfi tizenhárom, fóliába tekert csomagban heroint rejtett el.