km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Csikkhelyzet az Órásháznál

Csikkhelyzet az Órásháznál

Vasárnap az Órásháznál Cigicsikkszedő Flashmobot tartottak a Vasi Zöldek. Az amúgy sem szemet gyönyörködtető környék megszokott arcát mutatta, az üzletek előtti tereket rengeteg csikk csúfította el arról árulkodva, hogy az üzletközpont használóinak egy része arra szocializálódott, hogy, mielőtt belép a boltba, egyszerű gesztussal elpöccintse a cigijét.  

Évente négy és fél trilliárd cigarettacsikket dobnak el a Földön, az azokban lévő káros anyagok pedig gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben; bár Magyarországon szigorú büntetést vonhat maga után a csikk eldobása. Egyetlen darab csikk akár négyezerféle kémiai anyagot is tartalmazhat, és ötszázezer liter vizet szennyezhet be – olvasható a Vasi Zöldek Facebook-oldalán a gondolat, mely életre hívta a vasárnapi cigicsikkszedő flashmobot is.

A kezdeményezés Budapestről indult, ahol a JÖN (Jövő Öko-Nemzedéke) Alapítvány évente több alkalommal szervez cigarettacsikk-szedő eseményeket. A Vasi Zöldek csoportja idén először csatlakozott a programhoz: mint azt Jusitsné Harmath Nikolettától, a Vasi Zöldek csoportjának vezetőjétól megtudtuk, a megtisztítandó helyszínt szavazás útján választották ki 4-5 jellemzően szemetesebb hely közül. A szükséges eszközöket – mint a gumikesztyűk, az újrahasznosított zacskók vagy a PET palackok –  a szervezők biztosították, a résztvevők a lelkesedésükkel és az idejükkel járultak hozzá az eseményhez, no meg azzal a zöldszemlélettel, melynek terjedése megakadályozhatná, hogy ilyen flashmobokkal kelljen felhívni a figyelmet környezetünk elkerülhető szennyezésére.

Vasárnap kettőtől háromig alig tíz perc alatt telt meg csikkekkel egy PET palack: a 12 zöldaktivistának nem kellett keresgénie a csikkeket. A nagy kérdés persze, mint minden, a környezetünk védelme érdekében tett akcióval kapcsolatban, hogy azokban, akik a szemetes helyett a csikk földre szórását választják, bennük miként érhető el a változás.

A Vasi Zöldek legközelebb az Ady téren és a Vasútállomás környékén terveznek csikkszedő flashmobot, valamint lesz hulladékmentes flashmob a nyár elején a szombathelyi vásárcsarnokban.

 

TP

Fotó: Nagy Jácint, Jusitsné Harmath Nikolett

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.