km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
Családi vitából személyi szabadság megsértése

Családi vitából személyi szabadság megsértése

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen három büntetlen előéletű vádlottat 1- 1-rendbeli társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és társtettesként elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt halmazati büntetésként -vádlottanként- 200.000 forint pénzbüntetésre ítélt, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint az I. rendű vádlott és a sértett 2020 nyarától élettársi kapcsolatban éltek egymással egy Vas megyei ingatlanban, ugyanis a sértett ekkor költözött az I. rendű vádlott otthonába. Az I. rendű vádlott, valamint édesanyja, a III. rendű vádlott a házban 2021. február 27-én szóváltásba keveredtek a sértettel, amelynek során arra akarták rábírni a sértettet, hogy költözzön el az I. rendű vádlottól. A sértett azonban rendezni szerette volna megromlott kapcsolatát élettársával, az I. rendű vádlottal. 


Az I. rendű és III. rendű vádlottak – látva, hogy a sértett az ingatlant nem kívánja elhagyni – a sértettel szemben erőszakot alkalmaztak, az I. rendű vádlott először két kézzel megmarkolta a sértett mindkét felkarját és akarata ellenére elkezdte kihúzni a házból, miközben folyamatosan szidalmazta. Mindeközben a III. rendű vádlott felhívta telefonon férjét, a II. rendű vádlottat, akit szintén a helyszínre hívott. A III. rendű vádlott ezt követően - az időközben a ruháit összecsomagoló - sértettet meglökte, a nyakánál megragadta, megakadályozva ezáltal, hogy a sértett élettársa, az I. rendű vádlott után az udvarra kimenjen. A sértett elkezdett élettársának kiabálni, erre a III. rendű vádlott elengedte. Mindezek után a sértett bezárkózott a házba, ahová azonban az I. rendű és az időközben megérkező édesapja, a II. rendű vádlottak megkíséreltek behatolni, közösen próbálták az ajtót betörni, feszegetni, majd végül az I. rendű vádlott az egyik ablakon bemászott az épületbe és az ajtót kinyitva, szüleit is beengedte. 


Az I. rendű és a II. rendű vádlottak két oldalról közre fogták az ijedt sértettet és - részben magukkal húzva - kivitték az udvarra, ahol betuszkolták az ott álló, a II. rendű vádlott tulajdonát képező személygépkocsiba. A III. rendű vádlott beült hátra az erőszaknak mindvégig ellenállni próbáló sértett mellé, az egyik kezét lefogta, majd a másik oldalról beült az I. rendű vádlott is, aki a sértett másik kezét tartotta, míg a gépkocsit pedig a II. rendű vádlott vezette. A vádlottak így indultak el a sértett szüleinek szintén Vas megyei lakóházához, azzal a céllal, hogy oda akarata ellenére végérvényesen hazaköltöztessék. Amikor a vádlottak a sértettet az autóba berakták, a II. rendű vádlott tenyérrel arcul is ütötte őt, aki erre megharapta támadója kezét. 


A sértett a hosszas dulakodások során a vádlottak által közös elhatározásból alkalmazott fizikális erőszak, és többszöri bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el.


Az ítélet mindhárom vádlott vonatkozásában jogerős.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.