km/óra
  2023.12.03., vasárnap  •  Ferenc napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Családi vitából személyi szabadság megsértése

Családi vitából személyi szabadság megsértése

A Szombathelyi Járásbíróság előkészítő ülésen három büntetlen előéletű vádlottat 1- 1-rendbeli társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és társtettesként elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt halmazati büntetésként -vádlottanként- 200.000 forint pénzbüntetésre ítélt, közölte az ügyészség.

 

A tényállás szerint az I. rendű vádlott és a sértett 2020 nyarától élettársi kapcsolatban éltek egymással egy Vas megyei ingatlanban, ugyanis a sértett ekkor költözött az I. rendű vádlott otthonába. Az I. rendű vádlott, valamint édesanyja, a III. rendű vádlott a házban 2021. február 27-én szóváltásba keveredtek a sértettel, amelynek során arra akarták rábírni a sértettet, hogy költözzön el az I. rendű vádlottól. A sértett azonban rendezni szerette volna megromlott kapcsolatát élettársával, az I. rendű vádlottal. 


Az I. rendű és III. rendű vádlottak – látva, hogy a sértett az ingatlant nem kívánja elhagyni – a sértettel szemben erőszakot alkalmaztak, az I. rendű vádlott először két kézzel megmarkolta a sértett mindkét felkarját és akarata ellenére elkezdte kihúzni a házból, miközben folyamatosan szidalmazta. Mindeközben a III. rendű vádlott felhívta telefonon férjét, a II. rendű vádlottat, akit szintén a helyszínre hívott. A III. rendű vádlott ezt követően - az időközben a ruháit összecsomagoló - sértettet meglökte, a nyakánál megragadta, megakadályozva ezáltal, hogy a sértett élettársa, az I. rendű vádlott után az udvarra kimenjen. A sértett elkezdett élettársának kiabálni, erre a III. rendű vádlott elengedte. Mindezek után a sértett bezárkózott a házba, ahová azonban az I. rendű és az időközben megérkező édesapja, a II. rendű vádlottak megkíséreltek behatolni, közösen próbálták az ajtót betörni, feszegetni, majd végül az I. rendű vádlott az egyik ablakon bemászott az épületbe és az ajtót kinyitva, szüleit is beengedte. 


Az I. rendű és a II. rendű vádlottak két oldalról közre fogták az ijedt sértettet és - részben magukkal húzva - kivitték az udvarra, ahol betuszkolták az ott álló, a II. rendű vádlott tulajdonát képező személygépkocsiba. A III. rendű vádlott beült hátra az erőszaknak mindvégig ellenállni próbáló sértett mellé, az egyik kezét lefogta, majd a másik oldalról beült az I. rendű vádlott is, aki a sértett másik kezét tartotta, míg a gépkocsit pedig a II. rendű vádlott vezette. A vádlottak így indultak el a sértett szüleinek szintén Vas megyei lakóházához, azzal a céllal, hogy oda akarata ellenére végérvényesen hazaköltöztessék. Amikor a vádlottak a sértettet az autóba berakták, a II. rendű vádlott tenyérrel arcul is ütötte őt, aki erre megharapta támadója kezét. 


A sértett a hosszas dulakodások során a vádlottak által közös elhatározásból alkalmazott fizikális erőszak, és többszöri bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el.


Az ítélet mindhárom vádlott vonatkozásában jogerős.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak