km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
Család, szeretet, összetartozás: Trokán Péter karácsonyai

Család, szeretet, összetartozás: Trokán Péter karácsonyai

„Emlékszem a lányaim legelső karácsonyaira. Beléptek a szobába, meglátták a feldíszített fát. Katartikus volt. Hálás vagyok a szüleinknek, mert hiszen a bátyámmal együtt tőlük láttuk, hogyan is kell ezt csinálni” – eleveníti fel Trokán Péter, a Weöres Sándor Színház Jászai-díjas, Holdbeli Csónakos díjas, érdemes művésze.  

– Anyám karácsony- és ünnepcentrikus volt, természetesen ő volt az úgymond programfelelős. Úgy tudott fölkészíteni bennünket az adventre, hogy a várakozás időszakában csupa szeretet, számtalan meglepetés ér majd bennünket. Mindig, mindenben – az ajándékvásárlástól az ünnepi menüig – a tökéletességre törekedett. Hatalmas lendülettel szervezte a karácsonyt. Apám sokat dolgozott, s mint igazi férfiember, nem igazán foglalkozott a részletekkel, hogy ez meg ez legyen. Miközben, persze, értesült a fejleményekről. Mélyen belém ivódott, hogy a karácsony a családé. Azt nem tudjuk máshová, semmilyen más fiókba elrakni. Család, szeretet, összetartozás. Jézus az, akitől mindezt tanultuk; mit kezdjünk, hogyan éljünk a szeretettel. Ő üzente meg nekünk, a világnak. A szeretetet, az egymás iránti tiszteletet a másik elfogadását sugallja, sugározza. A rajongást. A hitet. A fel nem adást. S mindezt ünnepli a család. Én nem engedek ebből a „huszonegyből”. Dermedten hallom mostanában ezt a nagyon szomorú tőmondatot: „Utálom a karácsonyt”. Nem kevés ismerősöm még hozzáteszi, hogy a vásárlást, a rohanást, a rengeteg embert utálja. Szerintem ez csak magyarázgatás. Hiszen mindent meg lehet venni, akár interneten keresztül is. S ajándékvásárlási kártyának is nagyon lehet örülni. Sokak élete pedig, sajnos, olyan lett, hogy az ünnep – legyen az karácsony vagy nemzeti ünnep – már nem fontos. A buli a fontos.  És ennek nem a fölgyorsult élet, mint inkább a motiválatlanság az oka. 


– Melyek voltak az eddigi legszebb karácsonyai? 


– Apám kereskedő volt. A háború után, 1946-ban, nagyon fiatalon fűszerüzletet nyitott Újpesten. Csodálatosan fölfejlesztette. Reprezentációs bolttá vált a városrész központjában. 1949-ben elvették tőle, azzal, hogy a szomszédban lévő pártháznak abban az épületben lesz az étterme. Belevágott egy kisebb üzlet nyitásába. Exkluzívvá futtatta fel azt is. A szüleim nagyon sokat dolgoztak egész életükben. Jól éltünk. Az egyik karácsonyra szánkót kértünk a Jézuskától. Csilingelés után beléptünk a szobába, a plafonig érő karácsonyfa alatt számtalan csomag volt, de szánkót sehol nem láttunk. Elkezdtük a dobozokat rakosgatni, sóhajtottunk magunkban, hát… Végül észrevettük, hogy a seregnyi ajándékkal takarták be a szánkót. Szépen megkoreografálták. Irgalmatlan nagy volt az örömünk. 
1953-ban két bőrkabátos ember lehúzta a kisbolt redőnyét, apámat kizavarták az utcára. Szegények lettünk a szó szoros értelmében, mivel apámék pénzt nem tartottak otthon, mindent visszaforgattak az üzletbe. Apámnak, a „népnyúzó kapitalistának”, „burzsujnak”, el kellett mennie segédmunkásnak egy ktsz-be. Jött a karácsony. A fa persze nem ért plafonig, mert csak kicsire futotta. Volt egy szürke vaskályhánk, annak a tetejére tették. Anyánk előtte már úgy fölkészített rá bennünket, hogy idén a Jézuska… De mi a bátyámmal pontosan tudtuk, éreztük, mi a helyzet. Bementünk a szobába. Szerényen égett pár gyertya a fán. Alatta volt egy fából készült teherautó meg egy nagy daru, aminek volt tekerője, kis vödörben lehetett vele fölhúzni a vizet. Apám, aki fiatal korában modellezéssel foglalkozott, versenyeken is indult, készítette őket… Akkor még nem tudtam, hogy ez életem legboldogabb karácsonya. 
Anna lányom már hetek óta nagyon szépen készítgeti fel a most két és fél éves unokámat, aki már tudja, mit jelent a karácsony: Jézuska megszületésének ünnepét. 


Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint 
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.