km/óra
  2024.07.19., péntek  •  Emília napja
Csak együtt sikerülhet – ünnepi közgyűlés a Városházán

Csak együtt sikerülhet – ünnepi közgyűlés a Városházán

Az 1956-os forradalom eseményeire való megemlékezés ünnepi közgyűléssel folytatódott a Városháza dísztermében a forradalom 66., és az első szabad önkormányzat 32. évfordulója alkalmából. 

A városháza dísztermében a Művészeti Szakgimnázium kamarakórusának előadásában elhangzott Himnusszal kezdetét vette az ünnepi műsor, mellyel az 1956-os forradalom 66., és az első szabad önkormányzat 32. évfordulójára emlékeztek.
 A Berki Vonósnégyes műsora után Bálint Éva, a Weöres Sándor Színház színművésze Gazdag Erzsi Ifjúság, te vagy a csillagunk című versét mondta el. Tóth Dániel Pintér Béla 56 él című, valamint Kern András/Presser Gábor Szabadság dal című dalát énekelte el. Kelemen Zoltán, a a WSSZ művésze Faludy György Nem értjük őket című művét adta elő.

Az ünnepi műsort – mely az Agora Kulturális Központ összeállítása – dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármesterének beszéde követte.

– Negyedik alkalommal állok itt, hogy hagyományainkhoz híven az 1956-os forradalomról történő városi megemlékezés után köszöntőt mondjak egy másik ünnepünk, a rendszerváltást követő első, szabad szombathelyi önkormányzat megalakulásának 32. évfordulóján. Nem véletlenül mondtam a szabad szót kicsit nagyobb nyomatékkal, mert annak az időszaknak ez volt a leghitelesebb jelzője. A Wagner András irányította közgyűlést a szabad akarat vezette egy olyan kor után, amelyben nem a tudás és a tehetség számított elsősorban, hanem a pártállamhoz való hűség.

Friss levegő, friss gondolatok, lelkes fiatalemberek, ezt érezhette, láthatta a város. Mindehhez az akkori kormánytól megkapták az alkotó szabadságot és a szükséges forrásokat is. Persze így sem volt könnyű dolguk, hiszen mindent újra kellett építeni, miközben a hatalmas társadalmi elvárás egyre inkább türelmetlenségbe, országos elégedetlenségbe csapott át. Hamar kiderült, a rendszerváltásnak vannak vesztesei is és nincs igazi szabadság megélhetési biztonság nélkül. Az akkori önkormányzat tette, amit tudott, újra szőtte a szociális hálót, mentette, akit csak lehetett.

Segíteni, akár erőn felül, erkölcsi kötelesség volt akkor és ma is az. Azon pedig, hogy sikerül-e a segítéssel egyidejűleg egy új, vonzó város alapjait lerakni és aztán továbbépíteni, a jövőnk múlott és múlik azóta is – nyitotta ünnepi beszédét dr. Nemény András, ezután rátérve a rendszerváltás utáni időkre, melyek alatt Szombathely a sport, a kultúra és élmények igazán szerethető városa lett, de nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az önkormányzatok mozgástere folyamatosan csökkent, és nagy károkat okozott az iskolák önkormányzati hatáskörből való kiemelése is.


– A sors úgy hozta, hogy ma újra történelmi időket élünk. A koronavírus-járvány, a szomszédban zajló háború, az energiaválság soha nem látott kihívás elé állította a családokat, az önkormányzatokat és a kormányokat is. Válságkezelés válságkezelést követ. A száguldó infláció mellett az otthonokban ismét a mindennapi megélhetés a tét, míg az önkormányzatok egyenesen a túlélésért küzdenek. De bármilyenek is legyenek a körülmények, bármilyen erős tornádó tépje a hajónk vitorláját, akárhány zátony is legyen a közelben, nekünk mentőövet kell dobnunk mindenkinek, aki enélkül elveszne a háborgó vízben – hangsúlyozta a polgármester, s konkrétumokat is megemlített: mentőöv a szociális támogatási rendszert, az, hogy nem engedik, hogy az önkormányzati által fenntartott cégekben, intézményekben bárki elveszítse a munkáját, s mentőöv, hogy mindent megtesznek azért, hogy meg tudják tartani a dolgozói bérek értékét. 


– És emellett, amíg csak erőnkből telik, nem fogjuk hagyni, hogy elvesszenek az értékeink sem, mindaz, ami egy várost várossá tesz. Azokra a közösségi találkozási lehetőségekre gondolok, amiket a helyi kultúra, sport, szabadidős tevékenységek biztosítani tudnak. De gondolok azokra a minőségi szolgáltatásokra is, mint például buszközlekedés, háziorvosi életpálya modell, közösségi bérlakás rendszer, amikre országos viszonylatban is büszkék lehetünk – mondta el dr. Nemény András, az együttműködés fontosságát hangsúlyozva, hiszen ezen értékek és elődeink örökségének megmaradásához a mostani történelmi helyzetben felül kell emelkedni az egyéni és a pártérdekeken: – lyenkor csak a szombathelyi családok, a gyerekeink, az unokáink, a városunk, a közös jövőnk számít. Közös munkára hívok mindenkit, képviselőket és városlakókat, világnézettől, pártállástól függetlenül. Csak együtt sikerülhet. 
Ha ezt tesszük, akkor majd sok év múlva, amikor az utókor megítéli a tetteinket, így összegez az ünnepi beszéd szónoka: az 1956-osok, az 1990-esek után a 2020-asok is megtették, amit tudtak, mindent, amit csak lehetett – zárta ünnepi beszédét Szombathely MJV polgármestere.

Az ünnepséget a Szózat zárta, és pezsgős koccintás követte.

 

Fotó: Bonyhádi Zoltán

 

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Magyarország rendezi a következő EPC-csúcsot
Az Európai Politikai Közösség (EPC) következő csúcstalálkozóját Magyarország rendezi - jelentette be a csütörtökön tartott angliai EPC-csúcs záró sajtóértekezletén Sir Keir Starmer brit miniszterelnök.
Ne érje váratlanul, ha belefut egy-két kósza záporba pénteken és szombaton
Jelentősen változott az előrejelzés szombatra.
Picikét magához tért a forint csütörtök estére
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
„Boldog vagyok, hogy ismét a Falco sikeréért küzdhetek”
Váradi Benedek, a Falco emblematikus alakja, háromszoros bajnoka, Magyar Kupa-győztese két külföldön töltött év után ismét szombathelyi színekben pattogtat. A sárga-feketék saját nevelésű játékosa az előző idényben lengyel bajnok lett a Trefl Sopot együttesével, ám úgy érezte, szeretne hazatérni. A magyar válogatott kiválóság döntéséről, valamint a Litvániában és Lengyelországban eltöltött időszakról is mesélt nekünk.
Orbán: az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia
A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.