km/óra
  2020.10.27., kedd  •  Szabina napja
Csak a nap felé nézek igazán: a Bagossy Brothers Company a karneválon

Csak a nap felé nézek igazán: a Bagossy Brothers Company a karneválon

Hatalmas tömeg előtt lépett fel az erdélyi zenekar, a Bagossy Brothers Company szombat este a Savaria Történelmi Karneválon. A zivatarok miatt kérdéses volt, hogy színpadra tudnak-e állni, de aztán fergeteges koncertet adtak. Szubjektív jegyzet következik.

Ha megkérdeznétek, hogy milyen zenét játszik a Bagossy, nos, akkor azt mondanám, Székelyudvarhelyen szálljatok kocsiba, térjetek le Zetelaka felé, hajtsatok át a gáton, el a víztározó mellett, aztán haladjatok tovább,  felfele Sikaszó és Libán irányában. (A 90-es évek elején a féltett családi Daciával még nem volt tanácsos erre jönni, öten tagadtuk le, egyöntetűen, hogy kerültünk Szovátának, pedig dehogy.)  Azt elhagyva, jó pár kilométer után jön a hegy, aminek az oldalát kimarta a kőbánya, na, onnét már le lehet látni Gyergyóba, merthogy odavalósi csapat. Útközben a fenyvesek végig elkísérnek, a völgyben patak robog át a sziklákon, és ezek felett ott nyargalnak a szelek. És minden erősebb, tisztább és édesebb, ha egyszer már, még nagyon régen, beleharaptál az erdők, utak, hegyek hangulatába, akkor úgy hiszed, ezt így együtt biztosan bele kellett csavarni zenébe is. Olyanba, ami sodor magával, visz a hátán, ha van is benne néha bánat, azt elfedi a végtelen utazás hangulata – hát ilyen ez, éltet, ha nem is kéred.


És amikor Tusnádfürdőn megy le a Nap, állsz Olt partján, a völgykatlanban a színpad előtt,  az ereszkedő félhomályban, de az égig ágaskodó hegyek csúcsait még aranyozza a fény. Aztán este lesz, a nép látszólag eloszlik a sátrak között, de aztán a színpadon egyszer csak ismerős dallam szólal meg, és félretolja a hegyeket, de annyira, hogy a tér pillanatok alatt telik meg, mintha csak a meredek hegyoldalakból ereszkednének alá az emberek, ami persze lehetetlen, de mégis így van. Az első pillanattól táncol és énekel mindenki, és valóban mindenki: a karonülő gyerekek és a biztonságiak is, és csak nézel, hogy Távol a mennyország, közelinek érzem én/Káprázattal, varázslattal él.


Vagy csak pakold át mindezt Szombathelyre, ahol se csúcsok, se vulkánok, se szorosok nincsenek - ez nem a sziklák helye. De ha nagyon akarod, a Fő tér házait láthatod hegyeknek, felettük tombolnak a szombati zivatarok, de a térség itt is úgy telik meg, hogy egyszer csak ott terem valahonnét a tömeg, nem érdekli az embereket se vihar, se szél, csak a zene. És ugyanúgy szól, ugyanazzal a lendülettel kap fel, hallgatod szilvapálinkával a kézben (naná, mi mással), nem akarod tudni milyen műfaj, milyen rock, csak az biztos, hogy jó nagyon, mert csak a pillanat van, nem szédít/összevarr minket, megszépít.

Szóval, valahogyan így. 

TT
Fotók: Nagy Jácint

(Ha tényleg akarod tudni, hogyan hat, akkor hallgasd ezt, mondjuk egy őrségi falu főutcáján, telefonról, beballagva a nyári estébe.)
  

Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam 39. szám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Új korlátozások érvényesek Ausztriában
A koronavírus-járvány megfékezésére vonatkozó új rendelet számos szigorítást tartalmaz Ausztriában. Kibővül többek között a maszk viselésének kötelezettsége, jelentősen csökken az események maximális létszáma, és ismét kötelező lesz a távolságtartás szabálya, olvasható az orf.at-n.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Közel 2500 fertőzött egy nap alatt Ausztriában
Az Egészségügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium ma 2435 újonnan regisztrált koronavírus-esetet jelentett be. Ez az eddigi legmagasabb érték, olvasható az orf.at-n.
Ausztria szigorít: legfeljebb hatan tartózkodhatnak egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken
Szigorúbb intézkedéseket vezet be az osztrák kormány a koronavírus terjedése miatt – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn. Péntektől legfeljebb hat ember tartózkodhat egy légtérben a magánjellegű ünnepségeken is, de ezt a hatóságok nem fogják ellenőrizni, hisz jogszabályt sértenének, olvasható az orf.at-n.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
legfrissebbek
Amerikai elnökválasztás: a magyarok szerint Trump nyer
A Lounge Group az Egyesült Államokban és Magyarországon párhuzamosan készített - mint írták - egyedülálló kutatás alapján azt közölte az MTI-vel, hogy a magyarok szerint a jelenleg is hivatalban lévő Donald Trump nyeri a november 3-i amerikai elnökválasztást.
Bíróság előtt a 17 ember halálát okozó szeszhamisítók
Hamisítás, csalás és 17 áldozat halálát okozó szándékos emberölés vádjával bíróság elé állítottak két iraki és egy jordániai állampolgárt Romániában, akik beismerték, hogy 70 százalékban metilalkoholt, valamint vizet és kék tojásfestéket tartalmazó folyadékot palackoztak és adtak el "egészségügyi szeszként".
Titkos licitre kerül a százmillió dolláros szobor
Titkos licittel versengenek a vásárlók Alberto Giacometti Grande femme I című szobráért egy Sotheby's által szervezett, keddig tartó aukción, amelyen legalább kilencven millió dollárt (27,8 milliárd forintot) kell megadniuk az alkotásért.
Ismét elhalasztják Merkel utódjának megválasztását
A koronavírus-járvány erősödése miatt ismét elhalasztják a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökválasztó kongresszusát - jelentették be hétfőn Berlinben.
László Győző: aki 40 hektárnyi területet szerzett
László Győzőt háromszor választották meg önkormányzati képviselőnek. Egy cikluson keresztül, Wagner András mellett alpolgármester volt, most a fia dolgozik abban az irodában, amelyben egykor ő intézte a város ügyeit.