km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
Markusovszky kórház: több mint 1500-an kapták meg eddig a koronavírus elleni oltást

Markusovszky kórház: több mint 1500-an kapták meg eddig a koronavírus elleni oltást

Több mint 1500 Vas megyei egészségügyest már beoltottak a koronavírus elleni vakcinával. Szövődmény, sőt kisebb rosszullét sem fordult elő. Ennek köszönhetően egyre nő az érdeklődés a védőoltás iránt. A szombathelyi alapellátás dolgozóinak többsége kérte az oltást, amely önkéntes, de regisztrációhoz kötött.

 

A Markusovszky kórházban december 31-e óta oltanak a koronavírus ellen. Január első munkanapjától vált tömegessé a vakcinázás. Dr. Stánitz Éva higiénés főorvos, a Markusovszky kórház oltóközpont-vezetője az SZTV érdeklődésére elmondta, jelenleg napi 300 előzetesen regisztrált oltásra várót fogadnak, ezt hétfőn-kedden 400-ra fogják emelni. Az első héten a kórházi dolgozók az előzetesen összeírt listája alapján már megkapták az oltásukat, most a megyei alapellátás minden egyes szereplője, tehát a háziorvosok, minden szakdolgozójuk, védőnők, stb. következnek.


Egyelőre nem oltják azt, aki már átesett a koronavírus-fertőzésen. A Markusovszky kórház 500 munkatársa kérte a vakcinát - már meg is kapták, ahogy a mentők is. Most az alapellátásban dolgozók vannak soron.


Dr. Dul Zoltán fogorvos hozzátette, ők folyamatosan szájban dolgoznak, aeroszolképződéssel járó folyamatokban vannak minden nap. Pár centire a betegtől, bármilyen vírus, akár a koronavírus, akár az influenzavírus, nagyon könnyen megfertőzheti őket. Elárulta azt is, hogy be szokta adatni az influenzaoltást is. Azért kérte a koronavírus elleni védőoltást, mert hisz abban, hogy így biztosíthatják, hogy védetten dolgozhassanak.


A kórházi oltóponton már több mint 1500 jelentkező kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. A protokoll szerint az oltás után 25 perces megfigyelés történik.


Dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház infektológiai főorvosa kiemelte, nem panaszkodnak, akiket beoltottak, az oltást követő reakciók is nagyon ritkák. Volt, akinek fájt egy picit a karja néhány napig, volt, akinek bepirosodott, akadt, akinek hőemelkedése lett, de ezek elég ritka jelenségek. A többség azt mondja, hogy néhány napig érzékeny az oltás helye, de ez nem nagyon zavaró a napi életben.


A vakcina minden jellemzője szerepel az oltási igazolásban. Az emlékeztető injekciót 3 héttel később adják. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján oltási sorrend készült. Eszerint az egészségügyisek után a szociális szférában dolgozók és ellátottak, majd a 60 év feletti veszélyeztetettek következnek. Őket követik a lakossággal kapcsolatba kerülő rendvédelmi dolgozók, később pedig a 18-nál idősebb valamilyen alapbetegséggel küzdők és a kritikus infrastruktúrában foglalkoztatottak. Végül pedig azokat oltják, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. A vakcina ingyenes és önkéntes, de feltétele az előzetes regisztráció.

 

 

Fotó: Nagy Jácint


 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.