km/óra
  2023.03.28., kedd  •  Gedeon, Johanna napja
Civilek: túrák, hagyományőrzés és jótékonykodás a terítéken

Civilek: túrák, hagyományőrzés és jótékonykodás a terítéken

Katonai hagyományőrző találkozó Kőszegen, kerékpár- és teljesítménytúrák a Rába mentén, iskolakezdési adománygyűjtő akció rászoruló családok javára - augusztusi és szeptemberi programjaikat ismertették a civilek a hagyományos sajtóreggelin.

 

A Vasi Hegyhát és a Rábamente értékeit, látnivalóit ismerhetik meg az érdeklődők kiscsoportos élménytúrákon gyalogosan és kerékpárral. Az elsőt augusztus 22-én szervezik, Szombathelytől Csákánydoroszlóig közel 30 km-es távot járhatnak be a biciklisek.  Debreczeniné Késmárky Flóra, a Vasi Hegyhát-Rábamente Turisztikai Egyesület turisztikai menedzsere elmondta, hogy a jáki templom lesz az első pihenőpontjuk, ahogy haladnak Körmend felé, de megnézik a kemestaródfai Miród-forrást, illetve Csákánydoroszlóban a Batthyány-kastélyt.


Szeptember 5-én zarándoklatot, a hónap utolsó hétvégéjén pedig a III. Hegyháti Tájoló alkalmával két újabb túrát lehet teljesíteni. Túrázni hívnak a Vasi Vándorok is: augusztus 29-én a Kőszegi-hegység látnivalóit fedezhetik fel többféle távon, az egészen könnyű 5 km-t családok és idősebbek is végigjárhatják, a 42 km-es maratonra a tapasztaltabbakat várják.


Bár az ostromnapok idén elmarad, augusztus 29-én és 30-án katonai hagyományőrző találkozót szerveznek az 1532-es kőszegi diadal emlékére. A házigazdák mellett hat vendégcsapat érkezik, akik látványos bemutatókkal, összecsapásokkal szórakoztatják a közönséget.  Csiki István (Kőszegi Ostromnapok Egyesület) hozzátette, hogy 29-én este kezdődnek a tényleges katonai hagyományőrző programok. A török csapatok tüzes támadása nagyon hangos és látványos lesz. Este 8 órakor a várárokban csapnak össze a török és magyar vitézek.


Jótékonysági akciót hirdet a Szent Márton Köpenye Alapítvány "Legyen nehéz az iskolatáska" címmel: mindenféle iskolaszert szívesen fogadnak. A tárgyi adományokat az alapítvány István Lajos körúti központjába, a pénzbeni felajánlásokat számlaszámra várják. Bognárné Gombos Adrienn, a Szent Márton Köpenye Alapítvány önkéntese kiemelte, hogy az általános iskolás első osztályos korosztálytól egészen a középiskolásokig a látókörükben vannak olyan gyerekek, akik szükséget szenvednek ilyen felszerelésekből is. Tulajdonképpen minden hasznos lehet, ha valaki csak két darab füzettel tud segíteni, az is óriási dolog.


Szerdán 15 órától a nemzetközi mobilitásról szerveznek szakmai műhelyt a civil közösségi szolgáltató központ Kőszegi utcai irodájában, ahová fiatalokkal foglalkozó szervezeteket várnak. Szeptember 2-án pedig pályázati információ napot tartanak a Megyeházán civileknek a 2021-es Nemzeti Együttműködési Alap kiírásairól.

 

 

Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 10. szám - 2023.03.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Elismerés a Hali-legendáknak
1-1-es döntetlent játszott a Hali a Péccsel vasárnap délután a Rohonci úton. A találkozót követően Michal Hipp, a hazaiak mestere értékelte a látottakat. A szünetben a Nehru Kupát elhódító Haladás-játékosokat köszöntötték.
Megyei II. osztály, déli csoport: a Csákánydoroszló nyerte a tavaszi nyitány rangadóját, hatig jutott a Gyöngyöshermán-Szentkirály
A Felsőcsatár hazai győzelemmel kezdett, az Egyházasrádóc és az Őriszentpéter viszont idegenből távozott pontokkal. A Tanakajd a Körmenddel, a Szentpéterfa a Telekessel játszott döntetlent.
legfrissebbek
Gyönyörű muzsikával köszöntötték a tavaszt
A múlt csütörtökön a Jászai Utcai Közösségi Tér fellépői köszöntötték a tavaszt, írja az intézmény Facebook-oldala.
Megyei II. osztály, déli csoport: borsot tört a Telekes a Csákánydoroszló orra alá, nyolcig jutott a Körmend és Nádasd
Az Egyházasrádóc és a Bajánsenye hazai környezetben gyűjtötte be a három pontot, a Tanakajd és a Felsőcsatár viszont idegenben tudott nyerni.
Világsztárok az Aréna Savariában
A női kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében a Győri Audi FC lesz a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ellenfele szerdán este hat órától az aréna Savariában. A továbbjutás egy mérkőzésen dől el.
Idegen nyelvi szakmai nap a Premontreiben
Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek elsajátítására. Mind a továbbtanulás, mind pedig a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából a közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsga megszerzése, valamint a használható nyelvtudás, nélkülözhetetlen. Az álláshirdetések nagy részében elsődleges elvárás az angol vagy a német nyelv ismerete, írja az intézmény hivatalos Facebook-oldala. A gimnáziumban a múlt héten tartottak szakmai napot.
Hagyományőrző versenyek a Derkóban
A múlt pénteken rendezte meg a Derkovits Gyula Általános Iskola a Komm, wir hören dich német nyelvi versmondó és a Gyermekszemmel rajzoló versenyt, írja az iskola honlapja.