km/óra
  2023.04.01., szombat  •  Hugó napja
Civilek: gesztenyés hétvégék, szabadegyetem, filmfesztivál, néptánc és túrák

Civilek: gesztenyés hétvégék, szabadegyetem, filmfesztivál, néptánc és túrák

Gesztenyés hétvégék Cákon, gyermek néptáncfesztivál Bükön, túranap, filmfesztivál és szabadegyetem a közművelődésről - októberi programjaikat ismertették civil szervezetek a hagyományos sajtóreggelin.

 

Háromnapos szabadegyetemi előadássorozat kezdődik szerdán a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében. Az első napon a közművelődési stratégia és a területet érintő jogszabályok, a másodikon az ifjúsági közösségek kerülnek terítékre, pénteken pedig a kulturális alapú gazdaságfejlesztésről esik szó.Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága igazgatója elmondta, minden olyan érdeklődőt, aki közösséggel foglalkozik, várnak szeretettel. Sokan regisztráltak, polgármesterek, jegyzők, civil szervezeti vezetők, ifjúságsegítők. Nagyon jó a kapcsolatuk az ELTE-vel, a közösségszervező szakos hallgatók szinte folyamatosan ott lesznek az előadásaikon, hogy minél gyakorlatiasabb legyen számukra az oktatás.


Idén rendhagyó formában rendezik meg Cákon az őszköszöntő gesztenyés kavalkádot: a következő három hétvégére osztották el a programot. A tematika változatlan, ezúttal is szelídgesztenyés finomságokat, bort és helyi termékeket lehet kóstolni.  Tóth Szabolcs, a Cáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke hozzátette, inkább a helyi kötődésű termelőknek, kézműveseknek szeretnének lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra, akár ott kínálni a portékáikat, így kerültek a civil egyesületek is képbe, mint helyi közösségek. Próbálják a helyi közösségeket erősíteni.


Ezen a hétvégén 16. alkalommal rendezik meg a Vas-Film Függetlenfilm Fesztivált Vépen. 60 alkotás érkezett, ebből 36 szerepel a versenyprogramban. A szünetekben lehetőség nyílik beszélgetésekre az alkotókkal és a zsűritagokkal. A mezőny ezúttal is sokszínű.Meskó Krisztián főszervező kiemelte, van dokumentumfilm, fikciós film, animációs film, érkezett film határon túlról, a Vajdaságból, a Muravidékről is, az utóbbi évekhez hasonlóan. Ahogy fogalmazott: a kínálat elég változatos, de inkább a jó felé húz.


Október 22-23-án rendezik a Szivárvány Gyermek Néptáncfesztivált Bükön. Több mint húsz művészeti iskola és tánccsoport mutatkozik be a zsűri előtt, a legjobbak továbbjutnak az országos seregszemlére. A fesztivál zártkapus ugyan, de a kísérőprogramok, népzenei koncertek és néptáncbemutatók nyilvánosak. 


Túrázni hívnak a Vasi Vándorok október 24-én. Ezúttal Szombathely környéki látnivalókon át vezet az út öt különböző távon. A kirándulók a skanzent, az oladi kilátót és a Vasfüggöny Múzeumot is felkereshetik.

Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
Savaria Fórum 32. évfolyam 11. szám - 2023.03.31.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: a Rábapaty elvette a Haladás veretlenségét, a Jánosháza is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Répcelak hazai győzelemmel folytatta jó sorozatát, nem született gól a Szentgotthárd és a Celldömölk összecsapásán.
Ez egy családias történet – látogatás a Johanneumban Szabó Miklós intézményvezetőnél
Lendületes, energikus léptekkel jön elénk a Johanneum folyosóján Szabó Miklós, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ intézményvezetője. Az általa vezetett szociális intézmény a társadalom perifériáján lévő csoportokat látja el: az idősek, fogyatékkal élők, pszichiátriai betegek és hajléktalanok ügye ma is takarásban van, és ezen a terepen eleve nehéz klasszikus sikertörténeteket generálni. Szabó Miklós viszont motivált vezető, eredményekkel a háta mögött, s tervekkel a jövőre nézve.
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
Megyei I. osztály: két idegenbeli, valamint egy hazai győzelmet hozott a vasárnapi nap
A Vép a Söpte ellen tartotta otthon a pontokat, a Körmend Táplánból, a Csepreg pedig Szarvaskendről távozott győzelemmel.
Halmosi Zoltán Vas Megyei Kupa: A Haladás VSE, a Király SE és a Rábapaty már biztosan elődöntős
A legjobb négy mezőnyében még egy hely kiadó.
legfrissebbek
Szójaliszt izzott a siló belső falán
Apró vadnyulaknak segített életben maradni a Noé Állatambulancia
Két pici vadnyúl érkezett a Noé Állatambulanciára, akiket egy kedves család mentett meg egy lakótelepről. A betonon hevertek testvérükkel, aki a megtaláláskor sajnos már nem élt, osztotta meg a hírt az állatambulancia közösségi oldalán.
Terítékre kerültek a halvédelmi, a rendészeti és a vízügyi kérdések
Halőri Szakmai Napot szervezett a megyei horgász szövetség Vaskeresztesen, melyre hivatásos és társadalmi halőröket, a társhatóságok képviselőit, egyesületi vezetőket vártak. A találkozón kilenc előadás hangzott el, célja az ismeretbővítés mellett a szakmai kapcsolatok erősítése volt.
Délvirág díszíti a Szily János utcát
Nyitány: itthon kezd a Crushers
A HFL-ben, a magyar amerikaifutball-bajnokság első osztályában kezdi meg idei szereplését a Szombathely Crushers: a csapat most szombaton délután három órától az Újpest Bulldogs csapatát fogadja a Városligeti (SZSE) pályán.