km/óra
  2023.09.26., kedd  •  Jusztina napja
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás

Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás

A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.

Június 2-án reggel fél 6-tól dolgoznak a munkagépek a Mártírok terén. A tavaly ősszel megalapított civil szervezet, a Szombathelyi Belvárosért Egyesület terve – mely Janzsó Zoltántól, az egyesület alelnökétől ered – válik a napokban valósággá, a cél, hogy a Mártírok terén uralkodó balkáni állapotok helyett szemet gyönyörködtető levendulás fogadja a térre érkezőket.

Péntek hajnaltól folyik a felesleges föld eltávolítása, a gödrökbe humusz kerül majd, szombaton pedig az egyesület tagjai és a belvárosi lakók ültetik el a levendulatöveket. Mint Farkas Balázstól, az egyesület elnökétől megtudtuk, a munkát közel féléves tervezés előzte meg: egyeztetés a Városházával, Dénes Veronika főkertész asszony és Bonti Tamás, a Kommunális és Környezetvédelmi Iroda vezetője segítő közreműködése, de akadályokkal is szembe kellett nézni, hiszen a Mártírok tere alatt sok közmű fut, és kandeláberek is állnak a füves, beültetendő területen, ami az E.On-nal való egyeztetéseket hozta magával: nem volt egyszerű történet, mondta el Farkas Balázs, de a "szó se lehet rólá"-tól végül eljutottak addig, hogy ha az ültetésnél 25 centiméternél mélyebben nem ássák fel a földet, valamint a kandeláberek mellett egy-egy métert meghagynak, a kezdeményezés zöld utat kap.

A levendulástelepítés költsége közel egymillió forint: a mérsékelt összeg annak köszönhető, hogy több vállakozó jutányos áron vagy ingyen ajánlotta fel a szolgáltatását. A kezdeményezés magánadakozásokból valósult meg, 3000 forint volt a legkisebb, a legnagyobb pedig a MagNet Banknak köszönhető 200 ezer forint. Horváth Soma alpolgármester is ajánlott fel egy összeget a fizetéséből a célra, és nagyon sokan adakoztak névtelenül. 

A virágosításhoz a levendula választását annak jó szárazságtűrő természete, szívmelengető látványa indokolta, és nem utolsósorban az, hogy méhlegelőként is szolgál. Körülbelül 700 tő levendulát fognak elültetni ma és szombaton, ezeket azonban gondozni is kell: a város vállalta a levendulás öntözését a továbbiakban, és tervben van – mivel az egyesület célja a belvárosi közösség építése, erősítése is –, hogy levendulaszüreteket tartanak majd, így nem kell Tihanyig menni, hogy levendulát szedhessünk – mondta el Farkas Balázs, aki reméli, hogy meg is óvják a városlakók az ültetvényt.

Az egyesületi elnök elárulta még, hogy jó látnia, más is szívén viseli a tér szebbé tételét: a földmunkagépek miatt lezárt parkolókat ellenőrző Közterületfelügyelet értesítette ma a SZOVA munkatársait, akik, kihasználva a lezárást, újrafestették a parkolók útburkolati jeleit.

Az egyesület céljai között szerepel a felelős kutyatartás népszerűsítése is: rozsdamentes kutyaitató tálakat fognak kihelyezni a Fő téri üzletekhez, hogy a nyári hőséget elviselhetőbbé tegyék négylábú társaink számára is. A Szombathelyi Belvárosért Egyesület tartogat még a tarsolyában terveket, hogy szebb, élhetőbb legyen belvárosunk: kíváncsian várjuk őket!

TP
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó galéria
címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Halálos baleset történt Sorokpolánynál
Egy gépkocsivezető vesztette életét abban a balesetben, amely a 8704-es számú úton történt a Sorokpolány térségében - adta hírül a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
legfrissebbek
Hatból hat: újabb zöld-fehér futsalsiker, a Kecskemét is meghajolt a Haladás előtt
A szombathelyiek 5-0-s győzelemmel tartották itthon a három bajnoki pontot.
Világsztárok az MSH színpadán
A jubiláló Művelődési és Sportház dicsőséges éveket, évtizedeket élt meg a rockzenében is. Ha valaki a nyolcvanas éveket böngészi, szinte hihetetlen dolgokra lel. Az elzárt határvárosban meghatározó lett a minőségi rockzene, világsztárok adták egymásnak a kilincset. Hihetetlen, kiket hallhatott és láthatott élőben egy mezei rocker.
Temetői séta lesz október elején
Orvosok és gyógyszerészek síremlékeit tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Márton utcai temetőben október 5-én délután. A Szombathelyi Szépítő Egyesület rendezvényén a sétát Orbán Róbert vezeti.
SZEDIK: Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért!
Intézményünk fogyatékkal élő lakói és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola 4. osztályos tanulói egy közös participációs programban vesznek részt, melynek célja a társadalmi elfogadás és befogadás erősítésén alapszik, írja közösségi oldalán a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ.
Ötven vaddisznót lőttek ki a vadászok Szombathelyen
Augusztus 31-ig hat ütemben összesen 50 belterületen élő vaddisznót lőttek ki Szombathelyen, írja a szeptemberi közgyűlésre készült anyag.