km/óra
  2022.06.28., kedd  •  Levente, Irén napja
Civil kezdeményezés: emlékhely és találkozópont a Szent István-parkban

Civil kezdeményezés: emlékhely és találkozópont a Szent István-parkban

Bár Vas azon megyék közé tartozik, amelyeket különösen sújtott az I. világháborút lezáró békediktátum, a megyeszékhelyen közterületen nincsen emlékműve az elszakított területeknek. Az idén civil szervezetek kezdeményezték, hogy Szombathelyen is legyen Nemzeti Összetartozás Emlékhely.

A Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgárok a Városért Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület megalakította a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságát – ennek a feladata az emlékmű terveinek elkészíttetése, a helyszín kiválasztása, és a szükséges anyagi forrás előteremtése.  


A civil kezdeményezésről dr. Nemény András polgármester is beszélt a januári közgyűlésen a napirend előtti felszólalásában, jelezve, hogy a város is támogatná az elképzeléseket.  Ennek nyomán februárban határozati javaslat került a képviselők elé, a testület egyhangú döntéssel 3 millió forintot szavazott meg az emlékhelyre, dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) pedig egyhavi képviselői tiszteletdíját ajánlotta fel. Az emlékbizottság – a korábbi közgyűlési döntést magáévá téve – a Szent István parkot, az egykori Kioszk előtti szökőkút helyét választotta ki: itt állítják majd fel a mementót. Erről Melega Miklós, Sátory Károly képviselők (az utóbbi az egyik kezdeményező egyesület vezetője is) és Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész beszélt lapunknak.  


–    Vas vármegye a területének 40 százalékát veszítette el Trianonban – mondta el Melega Miklós –, a lakosságából még ennél is nagyobb arányban maradtak a határon túl. Emlékeztetni szeretnénk mindenkit arra, ami történt, de nem a fájdalmon, a múltba révedésen van a hangsúly, hanem az a célunk, a hely azt üzenje, a magyarság túlélte a tragédiát. Éppen ezért nem Trianon-emlékműnek, hanem a nemzeti összetartozás emlékhelyének nevezzük. Szerettük volna, ha a 100. évfordulóra az alapkövet letehetjük, azonban a járvány miatt csúszásban vagyunk.


A civil szervezetek a legkülönfélébb módon gyűjtenek az emlékhelyre: rendezvények bevételeit ajánlják fel erre a célra, egyházközségek befizetései mellett hétköznapi emberek párezres adományaiból gyűlik össze a pénz. 


A helyszínről, az 1890-es évek végén átadott Szent István parkról Gregersen-Labossa György beszélt.


–    Az emlékhellyel ismét életet szeretnénk vinni a parkba, QR-kódokkal interaktív, információt és tudást nyújtó emlékműben gondolkodunk, amely egyben találkozópontja is a szombathelyieknek. Ha valaki megnézi az egykori szökőkút környékét, látja és érzi annak az egységét. A Szent István név már eleve az államiságot, az összetartozást jelenti. A tervezőknek nem akarjuk megkötni a kezét, de szeretnénk, ha a víz, mint az élet szimbóluma, valahogyan megjelenne a műben. A cél nemcsak a megemlékezés, hanem az is, hogy a szombathelyi polgárok szívesen keressék fel a helyet. 
Az emlékbizottság június 4-én jelenti be az emlékműre kiírt pályázat főbb pontjait, az elkészítendő alkotás értékének a felső határa 25 millió forint – a szervezők továbbra is várják az adományokat.


Emlékmű-történelem

Kezdeményezésemre már 2010-ben közös gondolkodás kezdődött az emlékműről – emlékezett vissza Sátory Károly.  Az emlékművet akkor még nem sikerült elkészíttetni. A képviselő elmondta, a méltó emlékezés szívügye, ezért a Klapka György Egyesület az evangélikus iskolával karöltve évről évre közösen emlékezett meg a tragikus napról és annak következményeiről. 

2017 októberében Balassa Péter (Jobbik) javaslatára a közgyűlés úgy döntött, köztéri alkotással emlékezik Trianonra. Nyílt, országos tervpályázat kiírása szerepelt az érvényes határozathoz csatolva, Balassa a teljes képviselői keretét felajánlotta a célra, de aztán sem a kiírásról, sem pedig a pályázatról nem lehetett hallani többet.
 

Borítókép: A tervezett emlékmű helye és a Kioszk egy 1930-as képeslapon Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteménye

kapcsolódó cikkek
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
A Monarchia szétesése után, 1918. november 12-én Ausztriában kikiáltották – Burgenland nélkül – a Republik Deutschösterreich államot (Német–Ausztria Köztársaság), amely másnap kimondta csatlakozását Németországhoz.
kapcsolódó cikkek
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
A Monarchia szétesése után, 1918. november 12-én Ausztriában kikiáltották – Burgenland nélkül – a Republik Deutschösterreich államot (Német–Ausztria Köztársaság), amely másnap kimondta csatlakozását Németországhoz.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Országos versenyt nyert Andor Sára
Megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt történelemből Andor Sára, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója csaknem maximális pontszámmal. Az öt fordulóból álló maratoni vetélkedés komoly kihívást jelentett a diákoknak: pályamunkájukat történészekből álló bizottság előtt kellett megvédeniük.
Majomhimlő: az EMA megkezdte az Imvanex oltóanyag vizsgálatát
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megkezdte a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a vakcina használatát kiterjessze az emberek majomhimlő betegséggel szembeni védelmére is - jelentette be az uniós ügynökség kedden.
DK: hetente 5-700 benzinkútról hiányozhat az üzemanyag
Hetente akár 5-700 benzinkútról is hiányozhat az üzemanyag, holott a piacon nincsenek jelentős ellátásbeli problémák - mondta a Népszavára hivatkozva a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke.
Meggondolta magát a Renault sofőrje, Opel furgont borított a manőverrel a 74-es főúton
A Vasvár felől Zalaegerszeg irányába tartó személyautó vezetője balra indexelt a győrvári elágazónál és be is hajtott a kanyarodósávba. Közben azonban meggondolta magát és gyorsan visszasorolt volna a főútra, de már mellette volt egy Opel furgon.
A szombathelyi börtönből verte át a sértettet, aki megadta neki a bankkártya adatait
A Körmendi Járásbíróság kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt 6 hónap végrehajtandó börtönre ítélte a különös visszaeső vádlottat, kötelezte továbbá a magánfél részére kártérítés megfizetésére, áll a Szombathelyi Törvényszék közleményében.