km/óra
  2020.10.22., csütörtök  •  Előd napja
Civil kezdeményezés: emlékhely és találkozópont a Szent István-parkban

Civil kezdeményezés: emlékhely és találkozópont a Szent István-parkban

Bár Vas azon megyék közé tartozik, amelyeket különösen sújtott az I. világháborút lezáró békediktátum, a megyeszékhelyen közterületen nincsen emlékműve az elszakított területeknek. Az idén civil szervezetek kezdeményezték, hogy Szombathelyen is legyen Nemzeti Összetartozás Emlékhely.

A Honderű Asztaltársaság Egyesület, a Polgárok a Városért Egyesület, a Polgári Egyesület Szombathelyért, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület, a Rákóczi Szövetség Vas Megyei Szervezete, a Szülőföld Egyesület, valamint a Vas Megyéért Egyesület megalakította a Nemzeti Összetartozás Szombathelyi Emlékbizottságát – ennek a feladata az emlékmű terveinek elkészíttetése, a helyszín kiválasztása, és a szükséges anyagi forrás előteremtése.  


A civil kezdeményezésről dr. Nemény András polgármester is beszélt a januári közgyűlésen a napirend előtti felszólalásában, jelezve, hogy a város is támogatná az elképzeléseket.  Ennek nyomán februárban határozati javaslat került a képviselők elé, a testület egyhangú döntéssel 3 millió forintot szavazott meg az emlékhelyre, dr. Melega Miklós (Fidesz-KDNP) pedig egyhavi képviselői tiszteletdíját ajánlotta fel. Az emlékbizottság – a korábbi közgyűlési döntést magáévá téve – a Szent István parkot, az egykori Kioszk előtti szökőkút helyét választotta ki: itt állítják majd fel a mementót. Erről Melega Miklós, Sátory Károly képviselők (az utóbbi az egyik kezdeményező egyesület vezetője is) és Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész beszélt lapunknak.  


–    Vas vármegye a területének 40 százalékát veszítette el Trianonban – mondta el Melega Miklós –, a lakosságából még ennél is nagyobb arányban maradtak a határon túl. Emlékeztetni szeretnénk mindenkit arra, ami történt, de nem a fájdalmon, a múltba révedésen van a hangsúly, hanem az a célunk, a hely azt üzenje, a magyarság túlélte a tragédiát. Éppen ezért nem Trianon-emlékműnek, hanem a nemzeti összetartozás emlékhelyének nevezzük. Szerettük volna, ha a 100. évfordulóra az alapkövet letehetjük, azonban a járvány miatt csúszásban vagyunk.


A civil szervezetek a legkülönfélébb módon gyűjtenek az emlékhelyre: rendezvények bevételeit ajánlják fel erre a célra, egyházközségek befizetései mellett hétköznapi emberek párezres adományaiból gyűlik össze a pénz. 


A helyszínről, az 1890-es évek végén átadott Szent István parkról Gregersen-Labossa György beszélt.


–    Az emlékhellyel ismét életet szeretnénk vinni a parkba, QR-kódokkal interaktív, információt és tudást nyújtó emlékműben gondolkodunk, amely egyben találkozópontja is a szombathelyieknek. Ha valaki megnézi az egykori szökőkút környékét, látja és érzi annak az egységét. A Szent István név már eleve az államiságot, az összetartozást jelenti. A tervezőknek nem akarjuk megkötni a kezét, de szeretnénk, ha a víz, mint az élet szimbóluma, valahogyan megjelenne a műben. A cél nemcsak a megemlékezés, hanem az is, hogy a szombathelyi polgárok szívesen keressék fel a helyet. 
Az emlékbizottság június 4-én jelenti be az emlékműre kiírt pályázat főbb pontjait, az elkészítendő alkotás értékének a felső határa 25 millió forint – a szervezők továbbra is várják az adományokat.


Emlékmű-történelem

Kezdeményezésemre már 2010-ben közös gondolkodás kezdődött az emlékműről – emlékezett vissza Sátory Károly.  Az emlékművet akkor még nem sikerült elkészíttetni. A képviselő elmondta, a méltó emlékezés szívügye, ezért a Klapka György Egyesület az evangélikus iskolával karöltve évről évre közösen emlékezett meg a tragikus napról és annak következményeiről. 

2017 októberében Balassa Péter (Jobbik) javaslatára a közgyűlés úgy döntött, köztéri alkotással emlékezik Trianonra. Nyílt, országos tervpályázat kiírása szerepelt az érvényes határozathoz csatolva, Balassa a teljes képviselői keretét felajánlotta a célra, de aztán sem a kiírásról, sem pedig a pályázatról nem lehetett hallani többet.
 

Borítókép: A tervezett emlékmű helye és a Kioszk egy 1930-as képeslapon Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyűjteménye

kapcsolódó cikkek
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
A Monarchia szétesése után, 1918. november 12-én Ausztriában kikiáltották – Burgenland nélkül – a Republik Deutschösterreich államot (Német–Ausztria Köztársaság), amely másnap kimondta csatlakozását Németországhoz.
kapcsolódó cikkek
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
Vas megye és a békeszerződés: amit Trianon miatt elveszítettünk
A Monarchia szétesése után, 1918. november 12-én Ausztriában kikiáltották – Burgenland nélkül – a Republik Deutschösterreich államot (Német–Ausztria Köztársaság), amely másnap kimondta csatlakozását Németországhoz.
Savaria Fórum 29. évfolyam 38. szám - 2020.10.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
Az ápolók is igazságos béremelést kérnek
További jelentős béremelést kérnek a kormánytól a szakápolók is – írta közleményében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).
legfrissebbek
Felújítják a gencsapáti vasúti átjárót
Elhajtott a baleset okozója a 84-esen, frontális karambolt előzött meg a Renault vezetője
Áttért a szemközti sávba egy jármű hajnalban a 84-es főúton. A szemből érkező Renault vezetője mentette, ami menthető és a padkára kormányozta az autóját, de így is ütköztek. Az okozó megállás nélkül elhajtott.
Megújul a város egyik emblematikus épülete
Várhatóan 2023-ra megújul a Megyeháza. A Modern Városok Program keretében 2,2 milliárd forintot fordítanak a város emblematikus épületének rekonstrukciójára. A kiemelt beruházás kivitelezése 2021 második felében indulhat.
Hátrányos helyzetű, tehetséges gyermekeket támogat az önkormányzat
Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése a határozatával egyetértett a Szent Márton Esélyegyenlőségi Támogatási Program bevezetésével, ennek a segítségével kíván támogatást nyújtani a tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára. A támogatni kívánt célcsoport a tehetséges, szociálisan rászorult, általános iskola 5. évfolyamába lépő gyermekek, olvasható a város honlapján.
OVSZ: félszáznál több helyen várnak véradókat országszerte
Országszerte több mint 50 helyszínen szerveznek véradást, a helyszínek és időpontok az ovsz.hu és a veradas.hu oldalon követhetők - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradásszervezője csütörtökön az M1 aktuális csatornán.