km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség

Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség

Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.

 

A Claudius szálló melletti parkolóba érkezett a teherautó a krumpis zsákokkal. Egy pusztacsaládi termelőtől származik a zöldség, 230 forintos kilónkénti áron sikerült tőle beszerezni. Egyre több a nehéz helyzetű család, a karitász ezzel az adománnyal igyekszik segíteni rajtuk.


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a válság mindenkit előbb-utóbb utolér, megkapják a magasabb rezsicsekkeket és azok a családok, akik igyekeznek ezeket kifizetni, ott mindenre fog jutni, csak élelemre nem. Arra gondolnak, hogy a legkézenfekvőbb élelmiszer a burgonya, hiszen azt idősnek, betegnek, gyereknek, mindenkinek lehet adni. Sajnos annyit nem tudnak adni, mint tavaly. Akkoe 30 kilós zsákok voltak, idén tízkilósak, ebből tudtak ezer zsákkal vásárolni, ez 2,3 millió forint, ez is nehezen jött össze. Egyre kevesebb az adomány az egyházmegyei karitásznál is.


A karitász öt éve kezdte az élelmiszermentő akciót, négy szupermarkettel és két pékséggel vannak kapcsolatban Szombathelyen, Sárváron, Körmenden és Kőszegen. Sok család ennek köszönhetően rendszeresen kap élelmiszercsomagot.


Az igazgató kiemelte, most igyekeztek azokat a plébániákat támogatni, ahol nincs élelmiszermentés, mert ahol az folyik 5 éve, ott a családok egy héten egyszer, vagy kéthetente egyszer közel ötkilós élelmiszercsomagot kapnak, tehát ők most ebből az egyszeri ajándékból így kimaradnak.


A karitász úgy segít a rászorulóknak, hogy maga is nehéz helyzetben van. Az almaosztás - úgy néz ki - el is marad az idén, nincs rá pénz. Az emelkedő rezsiköltségek miatt az ölbői gyógyfüves házat be is kellett zárniuk a fűtési szezonra. Nagyon számítanak az adományozókra: Szent Márton-nap környékén, november 10-től 12-ig a METRO Áruházban gyűjtenek élelmiszer-felajánlásokat. Tavaly 6 tonna élelmiszer gyűlt össze, idén örülnek, ha a fele összejön. Bíznak benne, hogy a Magyarok Kenyere - Egymillió búzaszem karitatív programban még idén tudnak lisztet is juttatni a rászorulóknak.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.