km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség

Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség

Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.

 

A Claudius szálló melletti parkolóba érkezett a teherautó a krumpis zsákokkal. Egy pusztacsaládi termelőtől származik a zöldség, 230 forintos kilónkénti áron sikerült tőle beszerezni. Egyre több a nehéz helyzetű család, a karitász ezzel az adománnyal igyekszik segíteni rajtuk.


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a válság mindenkit előbb-utóbb utolér, megkapják a magasabb rezsicsekkeket és azok a családok, akik igyekeznek ezeket kifizetni, ott mindenre fog jutni, csak élelemre nem. Arra gondolnak, hogy a legkézenfekvőbb élelmiszer a burgonya, hiszen azt idősnek, betegnek, gyereknek, mindenkinek lehet adni. Sajnos annyit nem tudnak adni, mint tavaly. Akkoe 30 kilós zsákok voltak, idén tízkilósak, ebből tudtak ezer zsákkal vásárolni, ez 2,3 millió forint, ez is nehezen jött össze. Egyre kevesebb az adomány az egyházmegyei karitásznál is.


A karitász öt éve kezdte az élelmiszermentő akciót, négy szupermarkettel és két pékséggel vannak kapcsolatban Szombathelyen, Sárváron, Körmenden és Kőszegen. Sok család ennek köszönhetően rendszeresen kap élelmiszercsomagot.


Az igazgató kiemelte, most igyekeztek azokat a plébániákat támogatni, ahol nincs élelmiszermentés, mert ahol az folyik 5 éve, ott a családok egy héten egyszer, vagy kéthetente egyszer közel ötkilós élelmiszercsomagot kapnak, tehát ők most ebből az egyszeri ajándékból így kimaradnak.


A karitász úgy segít a rászorulóknak, hogy maga is nehéz helyzetben van. Az almaosztás - úgy néz ki - el is marad az idén, nincs rá pénz. Az emelkedő rezsiköltségek miatt az ölbői gyógyfüves házat be is kellett zárniuk a fűtési szezonra. Nagyon számítanak az adományozókra: Szent Márton-nap környékén, november 10-től 12-ig a METRO Áruházban gyűjtenek élelmiszer-felajánlásokat. Tavaly 6 tonna élelmiszer gyűlt össze, idén örülnek, ha a fele összejön. Bíznak benne, hogy a Magyarok Kenyere - Egymillió búzaszem karitatív programban még idén tudnak lisztet is juttatni a rászorulóknak.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.
Adventi meglepetés a szombathelyi Blaguss járatokon
Az AGORA Savaria Nonprofit Kft. és a Blaguss Agora Hungary Kft. az adventi időszakban versekkel ajándékozza meg a Blaguss helyi járatos buszain utazó közönséget december 26-ig, olvasható a közleményükben.