km/óra
  2024.07.12., péntek  •  Izabella, Dalma napja
Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség

Burgonyát kapnak a rászorulók: egyre kevesebb az adomány, pedig egyre többre lenne szükség

Burgonyát oszt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a rászorulóknak 3,2 millió forint értékben. Elsősorban olyan nagycsaládosok részesülnek az adományból, akik az élelmiszermentő akcióban nem vesznek részt. A tízkilós zsákokat a plébániák osztják szét Vas és Zala megyei településeken.

 

A Claudius szálló melletti parkolóba érkezett a teherautó a krumpis zsákokkal. Egy pusztacsaládi termelőtől származik a zöldség, 230 forintos kilónkénti áron sikerült tőle beszerezni. Egyre több a nehéz helyzetű család, a karitász ezzel az adománnyal igyekszik segíteni rajtuk.


Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy a válság mindenkit előbb-utóbb utolér, megkapják a magasabb rezsicsekkeket és azok a családok, akik igyekeznek ezeket kifizetni, ott mindenre fog jutni, csak élelemre nem. Arra gondolnak, hogy a legkézenfekvőbb élelmiszer a burgonya, hiszen azt idősnek, betegnek, gyereknek, mindenkinek lehet adni. Sajnos annyit nem tudnak adni, mint tavaly. Akkoe 30 kilós zsákok voltak, idén tízkilósak, ebből tudtak ezer zsákkal vásárolni, ez 2,3 millió forint, ez is nehezen jött össze. Egyre kevesebb az adomány az egyházmegyei karitásznál is.


A karitász öt éve kezdte az élelmiszermentő akciót, négy szupermarkettel és két pékséggel vannak kapcsolatban Szombathelyen, Sárváron, Körmenden és Kőszegen. Sok család ennek köszönhetően rendszeresen kap élelmiszercsomagot.


Az igazgató kiemelte, most igyekeztek azokat a plébániákat támogatni, ahol nincs élelmiszermentés, mert ahol az folyik 5 éve, ott a családok egy héten egyszer, vagy kéthetente egyszer közel ötkilós élelmiszercsomagot kapnak, tehát ők most ebből az egyszeri ajándékból így kimaradnak.


A karitász úgy segít a rászorulóknak, hogy maga is nehéz helyzetben van. Az almaosztás - úgy néz ki - el is marad az idén, nincs rá pénz. Az emelkedő rezsiköltségek miatt az ölbői gyógyfüves házat be is kellett zárniuk a fűtési szezonra. Nagyon számítanak az adományozókra: Szent Márton-nap környékén, november 10-től 12-ig a METRO Áruházban gyűjtenek élelmiszer-felajánlásokat. Tavaly 6 tonna élelmiszer gyűlt össze, idén örülnek, ha a fele összejön. Bíznak benne, hogy a Magyarok Kenyere - Egymillió búzaszem karitatív programban még idén tudnak lisztet is juttatni a rászorulóknak.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Jövő hétvégén ismét Szombathely utcáira viszik a művészetet
Tovább dübörög az Érezd Szombathelyt! programsorozat: július 13-án jön az Utcaművészeti nap, melynek keretében zenészek, képzőművészek, táncosok, kézművesek lepik el Szombathely belvárosát. De ezen kívül is sok izgalmas program vár ránk még júliusban, ennek részleteiről tartottak sajtótájékoztatót pénteken délelőtt a szervezők.
legfrissebbek
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.
Kánikula: szünetelnek az őrségi túrák
Az Őrségi Nemzeti Park a nagy hőségre tekintettel határozatlan időre felfüggeszti garantált túráit, tájékoztatott a szervezet Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Osztálya.
NVB: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, jelentette be a szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a testület pénteki ülésén.
Ausztria, Olaszország és Magyaroszág nyugdíjas szervezetei találkoztak Szombathelyen
Ausztriából, Olaszországból és több magyar vármegyéből is érkeztek nyugdíjas szervezeti vezetők az első alkalommal megrendezett Nemzetközi Regionális Idősügyi Fórumra, Szombathelyre. Az eseményen elhangzott: országhatárokon belül és kívül ugyanazok a problémák, ezekre igyekeztek megoldást találni a résztvevők.
Bezárt a debreceni repülőtér a nagy meleg miatt
A kifutón észleltek csütörtökön egy olyan hibát, ami a nagy hőség hatására alakult ki, és amelynek kijavításáig, a repülésbiztonsági előírások szerint, nem fogadhatnak és nem indíthatnak járatokat.