km/óra
  2023.03.25., szombat  •  Irén, Irisz napja
Burgenland: jövőre emelik a villamosenergia és a gáz árát

Burgenland: jövőre emelik a villamosenergia és a gáz árát

Burgenlandban januártól emelik a villamos energia és a gáz árát. A villamos energia esetében az emelkedés 27 százalékot, azaz havonta 18 euróval többet jelent egy átlagos háztartás számára. A gáz esetében a háztartások többsége számára a növekedés körülbelül havi 50 eurót tesz ki, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, ez az áremelkedés sokkal magasabb lett volna, de Burgenland tartomány fokozatos „hőárfékkel“ lassítja az emelkedést, és átvállalja a többletköltségek egy részét.


A Burgenland Energie és Burgenland tartomány lassítja a villamosenergia- és a fűtési árak emelkedését. Más tartományoktól eltérően az árak csak januártól emelkednek, és a Burgenland Energie további kedvezményt is biztosít. A villamos energia esetében a szövetségi kormány villamosenergia-árfékje is életbe lép. Mindez összességében 27 százalékos áramár-emelkedést jelent egy átlagos háztartás számára.


A gáz esetében a dolgok bonyolultabbak: minden olyan háztartás számára, amelynek éves nettó jövedelme nem haladja meg a 63 000 eurót – ez a Burgenland Energie ügyfeleinek háromnegyede –, szociálisan fokozatos fűtési árfék lép életbe, amelyet a tartomány finanszíroz. Ez nemcsak a gázra, hanem az olajra és a pelletre is vonatkozik. A feltétel az, hogy a háztartás vállalja, hogy ha ez ésszerű, akkor leáll az olajról vagy a gázról. A fogyasztók e csoportja számára a gáz januártól havonta mintegy 50 euróval, azaz 45 százalékkal drágul. A 63 000 eurónál magasabb jövedelemmel rendelkező 25 százalék esetében az emelkedés mintegy 78 százalékos lesz.


Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerint Burgenland jövőre mintegy 40 millió eurót bocsát rendelkezésre a hőáremelkedés lassítására. „Lefelé haladunk az évi 63 000 eurós nettó jövedelemig, a háztartásokat is szociálisan lefelé fokozatosan akarjuk tehermentesíteni, ami azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelműek talán észre sem veszik az áremelkedést“ – magyarázta Doskozil.


„Két számjegyű milliós összeget fordítunk arra, hogy lehetővé tegyük ezt a segélyt, mert energiaszolgáltatóként az is a mi felelősségünk, hogy válsághelyzetben biztonságos és megbízható szolgáltató legyünk“ – mondta Stephan Sharma, a Burgenland Energie vezérigazgatója.
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
Savaria Fórum 32. évfolyam 9. szám - 2023.03.17.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lomtalanítási időpontok Szombathelyen
A Szomhull közzétette, hogy városunkban mikor és hol lesz lomtalanítás, írja a cég honlapja.
Megyei I. osztály: idegenben nyert a Haladás és a Király SE, hetet rúgott a Sárvár, hatot a Körmend
A Söpte a Táplán, a Jánosháza a Szentgotthárd ellen tartotta otthon mindhárom bajnoki pontot.
Balhé a meccs előtt - Fellöktek egy rendőrt, erősítés érkezett
A hazai másodosztályú labdarúgó mérkőzés előtt támadt rendőrökre egy maréknyi pécsi szurkoló Szombathelyen. Olvasónk szerint egy rendőr földre került, ezután már a rendőrök is rendezték a soraikat, írja a 112press.hu.
Jövő péntektől Húsvéti vásár a Fő téren - sok meglepetéssel
Március 31-étől április 10-éig ismét húsvéti vásár lesz Szombathely Fő terén. A részletekről pénteken délelőtt sajtótájékoztatón számolt be a városvezetés és a szervezők. Minden korosztály megtalálja majd a számára kedves szórakozási lehetőséget: a kicsiket játszópark várja, de lesz sok koncert, emellett főszerepet kap a gasztronómia is.
Megyei I. osztály: a Rábapaty és a Répcelak örülhetett a két vasárnapi mérkőzésen
Előbbi a Vépet, utóbbi a Csepreget győzte le a bajnokság 19. játéknapján.
legfrissebbek
Válik Reese Witherspoon és magyar származású férje
11 év után hozták meg a közös döntést.
Leborotválta a kamion a sávjába átsodródó személyautó oldalát a 86-oson
Az idős gépkocsivezető nem sérült meg.
Vemhes kocát ütött el egy Toyota Rábahídvég közelében
A sofőr egy szemből reflektorral érkező autó miatt lassított, majd nem sokkal ezután egy vaddisznó ugrott az autója elé, amit elütött.
Pár hónapja pótolt betonoszlopot tört egy Seat Balogunyomban, a 86-os főúton
A jármű vezetője későn észlelte, hogy az előtte haladó Ford furgon forgalmi okból lassít. A sofőr jobbra húzta a kormányt, de ütközött a Ford sarkával, majd egy betonoszlopnak ütközött, ami a műszaki mentés ideje alatt eldőlt.
Porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat
A két héttel ezelőtti tömegbalesetet is porvihar okozta.