km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
Burgenland: jövőre emelik a villamosenergia és a gáz árát

Burgenland: jövőre emelik a villamosenergia és a gáz árát

Burgenlandban januártól emelik a villamos energia és a gáz árát. A villamos energia esetében az emelkedés 27 százalékot, azaz havonta 18 euróval többet jelent egy átlagos háztartás számára. A gáz esetében a háztartások többsége számára a növekedés körülbelül havi 50 eurót tesz ki, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, ez az áremelkedés sokkal magasabb lett volna, de Burgenland tartomány fokozatos „hőárfékkel“ lassítja az emelkedést, és átvállalja a többletköltségek egy részét.


A Burgenland Energie és Burgenland tartomány lassítja a villamosenergia- és a fűtési árak emelkedését. Más tartományoktól eltérően az árak csak januártól emelkednek, és a Burgenland Energie további kedvezményt is biztosít. A villamos energia esetében a szövetségi kormány villamosenergia-árfékje is életbe lép. Mindez összességében 27 százalékos áramár-emelkedést jelent egy átlagos háztartás számára.


A gáz esetében a dolgok bonyolultabbak: minden olyan háztartás számára, amelynek éves nettó jövedelme nem haladja meg a 63 000 eurót – ez a Burgenland Energie ügyfeleinek háromnegyede –, szociálisan fokozatos fűtési árfék lép életbe, amelyet a tartomány finanszíroz. Ez nemcsak a gázra, hanem az olajra és a pelletre is vonatkozik. A feltétel az, hogy a háztartás vállalja, hogy ha ez ésszerű, akkor leáll az olajról vagy a gázról. A fogyasztók e csoportja számára a gáz januártól havonta mintegy 50 euróval, azaz 45 százalékkal drágul. A 63 000 eurónál magasabb jövedelemmel rendelkező 25 százalék esetében az emelkedés mintegy 78 százalékos lesz.


Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerint Burgenland jövőre mintegy 40 millió eurót bocsát rendelkezésre a hőáremelkedés lassítására. „Lefelé haladunk az évi 63 000 eurós nettó jövedelemig, a háztartásokat is szociálisan lefelé fokozatosan akarjuk tehermentesíteni, ami azt jelenti, hogy a legalacsonyabb jövedelműek talán észre sem veszik az áremelkedést“ – magyarázta Doskozil.


„Két számjegyű milliós összeget fordítunk arra, hogy lehetővé tegyük ezt a segélyt, mert energiaszolgáltatóként az is a mi felelősségünk, hogy válsághelyzetben biztonságos és megbízható szolgáltató legyünk“ – mondta Stephan Sharma, a Burgenland Energie vezérigazgatója.
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.