km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
Bűnösnek vallotta magát a Trump-vállalkozások adócsalással vádolt egykori pénzügyi igazgatója

Bűnösnek vallotta magát a Trump-vállalkozások adócsalással vádolt egykori pénzügyi igazgatója

 Allen Weisselberg bűnösnek mondta magát mind a 15  vádpontban, és beismerte, hogy elmulasztotta az adó befizetését 1,7 millió dollárnyi jövedelem után.

Vádalkut követően bűnösnek vallotta magát csütörtöki bírósági meghallgatásán Donald Trump volt amerikai elnök vállalkozásainak egykori pénzügyi igazgatója az adócsalás miatt indult eljárásban, és jelezte, hogy hajlandó tanúskodni is egykori munkaadója ellen. Allen Weisselberg bűnösnek mondta magát mind a 15  vádpontban, és beismerte, hogy elmulasztotta az adó befizetését 1,7 millió dollárnyi jövedelem után, amikor - könyvelője elől is eltitkolva - tudatosan a valósnál kevesebb jövedelmet tüntetett fel adóbevallásában. Az adózatlan jövedelmet többek között luxuscikkekre, manhattani ingatlanjának fenntartására, valamint unokái magániskolai tandíjára költötte.  

 

A vádalku része, hogy befizet kétmillió dollár elmaradt adót kamatokkal és büntetéssel, és lemond a fellebbezés jogáról. Az ügyben eljáró bíró közölte, hogy a Trump-vállalkozások (Trump Organization) elleni per után születik majd ítélet Weisselberg ellen, a vádalku keretében ez 5 hónap börtön lesz, majd 5 év próbaidővel szabadulhat. A bíró figyelmeztette a vádlottat, hogy ha a megállapodás egyetlen elemét is elmulasztja teljesíteni, akkor 5-től 15 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható rá. 

 

A vizsgálat 15 éven át folytatólagosan elkövetett adóvisszaélés gyanújával zajlik New Yorkban a cég ellen. Az eljárás keretében a múlt héten Donald Trumpot is meghallgatta a vizsgálatot vezető főügyész. A volt elnök alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadta a válaszadást, és "politikailag motivált boszorkányüldözésnek" nevezte az eljárást. A vádalku nyomán Allen Weisselberg szembekerült a Trump-vállalkozással, amelynek csaknem 40 éven át dolgozott, és amelynek komoly kárt okozhat az októberi bírósági tárgyaláson várható terhelő vallomásával. Ugyanakkor vallomása nem irányul majd a Trump család egyetlen tagja ellen sem - áll a CNN amerikai hírtelevízió beszámolójában. Amennyiben a Trump-vállalkozások ellen hozott perben elmarasztaló ítélet születik, akkor az ingatlancsoportnak komoly pénzbüntetéssel kell számolnia, az elmaradt adó, kamatok és bírságok formájában, de börtönbüntetés egyetlen emberre sem vár.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Futsal: gálázva vette el a HVSE a rangadón az Aramis veretlenségét
A szombathelyiek 9-2-es győzelmet arattak a budaörsiek felett a bajnokság 6. fordulójában.
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.