km/óra
  2021.10.22., péntek  •  Előd napja
Bonyhádi Károlyt az formálja, amit készít

Bonyhádi Károlyt az formálja, amit készít

„Mindig olyan közegben voltam, ami elvarázsolt. S az érdekelt, bármit készítettem is, hogy legyen hozzá közöm. Az alkotás vágya hajt, ezért próbálom ki magam a legkülönfélébb műfajokban. Ámbár alapból is kíváncsi természet vagyok”, vallja a hetvenesztendős Bonyhádi Károly. Tervezőgrafikus. Fotográfus. Művész. Plakátok, logók, csomagolás-koncepciók, újságok, könyvek, lemezborítók kitalálója, létrehozója. Reklámszakember. Grafikus-művészpalánták mestere.

 

Első tíz esztendejét a fővárosban töltötte. Az Otthon Moziban volt a lakásuk, ahol később Sándor Pál Szabadíts meg a gonosztól című filmjének egyik jelenetét forgatta. Kiskamaszként bejáratos volt az Erkel Színházba, a Pannónia Filmstúdióba, az Állami Bábszínházba. Animáció-filmes leckéket kapott Dargay Attila rendezőtől. Szombathelyen a Tolbuhin (ma Hefele) úti Általános Iskola, majd a „Kanizsai” következett. Ám az iskolai órák helyett inkább animációs filmek készítésével töltötte idejét; Sopronban kötött ki, a Berzsenyi Gimnáziumban. Képzőművész-szakkörbe járt, folytatta a filmezést. Szombathelyen lett dekorációs grafikus, megismerkedhetett a reklám világával. Rendszeres résztvevőjévé vált a Békéscsabai Alkalmazott Grafikai Biennálénak, fölvették a Művészeti Alap Alkalmazott Grafikai Szakosztályába, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába. Tárlatokon szerepeltek alkotásai, folyóiratok közölték fotóit. Csaknem két évtizedig a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola grafika szakán tanított. 2019-től az Artopolis Művészeti Iskola oktatója.


Aki úgy gondolja, hogy nem ismeri ezerszínű munkásságának egyetlenegy vetületét sem, az bizonyára téved. Ugyanis a Weöres Sándor Színháznak száznál is több plakátot készített. A teátrum „arculat-arzenálja” neki köszönhető. Tavaly Szép Magyar Könyv Díjas lett (szakkönyv kategóriában) az általa tervezett A rovartani kutatások története Magyarországon című kötet, melynek szerzője dr. Vig Károly múzeumi igazgató-helyettes (a Savaria megyei hatókörű Városi Múzeum a kiadó). 


„Minél nehezebb a kihívás, annál érdekesebb. Engem nem csak a magasművészetek meg az elvont dolgok érdekelnek, hanem a műszakiak éppúgy, akárcsak a technika vívmányai. Terveztem olyan könyvborítót is, ami a húrelmélet és az agyi történések közötti összefüggésekről szólt. Nem könnyű megrendelésre dolgozni. Amikor az ember leteszi a munkáját az asztalra, a megrendelő vagy elfogadja, vagy azt mondja, jó-jó, csak ezt vagy azt, kicsikét feljebb kellene vinni; ez ne kék, inkább zöld legyen! Éppen emiatt fontos, hogy már a munkakapcsolat elején ráhangolódjak a megrendelőre. Bele kell tudnom helyezkedni az ő elvárásrendszerébe. S ha ez sikerül, akkor már nem lesz olyan nagy az eltérés az elvárás és a kész munkám között. A témát igyekszem a saját elképzeléseimmel szintetizálni. Az esetek döntő részéből jövő pozitív visszajelzések engem igazolnak. Valószínűleg azért is keresnek, mert harmonikusan tudok dolgozni a megrendelőkkel. Gondom inkább az „időtlenséggel” van –mármint a szűk határidő(k) szorításával. Irigylem azokat a kollégákat, akik rendszeres napi ritmusban dolgoznak.


A művészek nagy része belső késztetésből alkot. Nálam viszont fontosak a kívülről érkező impulzusok, akár a munkaeszközeimtől is. Ha egy tervezési folyamat elindul, a számítógép folyamatosan újabb és újabb lehetőségeket kínál fel, olyanokat is, amikre az induláskor még nem is gondolhattam. Izgalmas alkotói folyamat. Merthogy ezekkel az új elemekkel magam is gazdagodok. Valójában az formál, amit készítek. Már gyerekként is sokféle hatás ért, és ezeket mind szerettem volna úgymond kipróbálni. Az a visszacsatolás, ami az alkotás során ’jön’, az fantasztikusan jó. Pozitív élmény. Nyilván az alkotás önmagában ilyen: de hát inkább a járatlan utakat keresi az ember. Azok izgalmasak. Abból jön a legnagyobb sikerélmény. A tenni akarás időnként más-más műfajok irányába terel. Gyakran a fókuszba kerül a fotózás is, de talán nem véletlen, hogy a legbiztosabb pont az alkalmazott grafika, aminek a nevéből is következik, hogy itt mindig meghatározott keretek között kell megtalálnom a legjobb megoldást. Külső megbízások nyomán készülnek a művek, és ez nagyon jó. Csak a magam elhatározásából valószínűleg jóval kevesebb munka készülne. Befogadó típus vagyok, jönnek a külső hatások, amik időnként olyat hoznak ki belőlem, ami korábban talán bennem sem volt. De a mű elkészültével ezek már saját részemmé válnak.”

 

„A Weöres Sándor Színházzal való kapcsolatomban nemcsak az onnan érkező grafikai feladatok fontosak számomra, de az a tudat is, hogy magamat is ’csapattagnak’ érezhetem. S olyan művészek alkotótársa lehetek, akik már korábban is példaképeim voltak.”

 

Szenkovits Péter

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Ruha nélkül vezetett a kamion elé hajtó sofőr, halottat találtak a férfi lakóhelyén
Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés egy délelőtt felfedezett Veszprém megyei haláleset és a reggeli, nemeskeresztúri halálos közlekedési baleset között, de az eset furcsaságai miatt valószínűsíthető, hogy nem véletlen egybeesésről van szó.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Alec Baldwin halálos balesetet okozott
A színész a forgatásán lelőtte az operatőrét egy biztosítottnak hitt kellékfegyverrel.
Tapssal búcsúztatták Angela Merkelt
Az Európai Unió tagállamainak vezetői állva tapsolva búcsúztatták pénteken brüsszeli csúcstalálkozójukon a 16 év kormányzás után visszavonuló Angela Merkel német kancellárt.
Plusz pénz jár az oltás mellett kampányoló orvosoknak
Legalább heti két órát kell a vakcina mellett kampányolni a jutalomért.
Hivatalosan is megnyílt a város szíve
1,6 milliárd uniós, valamint 508 millió városi forrásból újult meg a szombathelyi Vásárcsarnok. A korszerű épületegyüttesben 200 őstermelő, kistermelő és kereskedő kínálja portékáját. A felújított piac ünnepélyes megnyitóját ma tartották.
Kitüntetéseket adtak át a megyeházán a nemzeti ünnep alkalmából
Megemlékezést tartott a Vas Megyei Önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából a Megyeházán ma délelőtt. Kitüntetéseket is átadtak: 15-en részesültek elismerésben a megye érdekében végzett, kimagasló színvonalú tevékenységükért.