km/óra
  2024.07.21., vasárnap  •  Dániel, Daniella napja
Bolyai: komplex fejlesztés félmilliárd forintból 

Bolyai: komplex fejlesztés félmilliárd forintból 

Pénteken került sor a „Komplex fejlesztés az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános iskola és Gimnáziumban Szombathelyen” elnevezésű projektzáró rendezvényre az iskola előcsarnokában, majd Papp Tibor igazgató intézménybejáráson mutatta be az 500 milliós korszerűsítés eredményét.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Gyakorló iskolák infrastrukturális fejlesztése című felhívás keretén belül valósította meg a „Komplex fejlesztés az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban Szombathelyen” című projektet. A pályázat célja az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium infrastruktúrájának és eszközállományának fejlesztése volt. Az ELTE az EFOP-felhívás keretében hat gyakorló iskolájának fejlesztésére 2,7 milliárd forint támogatást kapott, amelyből a szombathelyi projekt értéke 500 millió forint. 

Az intézmény a félmilliárdos forrás legnagyobb részét régebbi tornatermének teljes körű felújítására költötte. Ezen kívül futófolyosót alakítottak ki, tantermeket (szám szerint negyvenet) újítottak fel, korszerűsítették a wifihálózatot, az udvaron új játszóteret, streetballpályát és egy műfüves pályát hoztak létre. Digitális táblákat szereztek be, így minden tanteremben van már ilyen eszköz, száznál is több számítógépet és nyolcszázat meghaladó iskolabútort is vásároltak (480 szék és 240 új asztal, szekrényboxok kerültek az iskolába), és még az iskolarádió, a villamoshálózat fejlesztésére is jutott pénz. 

Dr. Scheurer Gyula kancellár: "nem fogunk kajakómába esni"

A pénteki projektzárón dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja afrikai mondást idézve egy nagy elefánt apró harapásokkal való megevésével állította párhuzamba a nagyszabású felújítást: – Úgy gondolom, az elmúlt években itt, a Bolyaiban az elefántnak már egészen nagy részét sikerült megennünk –, mondta, s ígérte, nem fognak „kajakómába esni”, azaz szeretnék tovább folytatni a beruházásokat, fejlesztéseket mind a Bolyai gimnázium, mind a szombathelyi campus tekintetében.

Lenkai Nóra rektori biztos prof. dr. Borhy László gondolatait közvetítette

Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa közvetítette prof. dr. Borhy László rektor gondolatait, hangsúlyozva, hogy a mai projektzáró is az egyetem – melynek fontos pillérei a gyakorlóiskolák – folyamatos fejlődését mutatja, s a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a 21. századhoz méltó oktatás folyjon az intézményben.

Dr. Hende Csaba külföldön élő magyar Nobel-díjasainkat hozta példának

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében Karikó Katalin orvosi és Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjáról szólt: – Nagyon sokan lettek és lesznek ezután közületek orvosok, meg tanulnak tovább olyan szakokon, ahol a fizika, kémia, biológia rendkívüli módon szükséges – szólt a diákokhoz, hozzátéve, hogy mindkét tudós „még egy Szombathelynél is kisebb helyről” jött, s szüleik tisztességes, kétkezi fizikai munkát végző emberek voltak: nem csak értelmiségi családokból lehet a tudományosságnak a tetejére eljutni, fogalmazott Hende, de jó tanárok és jó iskolák segítségével olyan helyekről is, amikről ezt kevésbé gondolnánk. Ezután felidézte, hogy Karikó és Krausz gyakran hangsúlyozzák a tanárok megbecsülésének fontosságát, és biztosított mindenkit, hogy „értik a figyelmeztetést”, és Krausz Ferenc immár a Kutatási Kiválósági Tanács elnökeként fog őrködni, hogy „ezt a szintet” továbbra is hozni tudják. 

Papp Tibor igazgató a házigazda szerepében mondott köszönetet

Papp Tibor, a Bolyai iskola igazgatója végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a projekt megvalósulását: dr. Scheurer Gyula kancellárnak, Pintér Zsolt projektmenedzsernek, az ELTE Pályázati Központ igazgatóhelyettesének,  a munkafolyamatot felügyelő vezetőknek, szakembereknek, a pénzügyi terület munkatársainak, a tervezőknek és a kivitelezőknek. Az igazgató a projektzáró után iskolabejáráson mutatta be a korszerűsítést.

 

TP

Fotó: Nagy Jácint


 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
legfrissebbek
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség
A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.
Magyar Nagydíj: Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen
Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.
A nyári betegségek egy része megelőzhető
Napszúrással, felfázással és a kánikula idején nem megfelelően használt légkondicionáló készülékek okozta megbetegedéssel keresik fel leginkább a betegek az orvosi rendelőket a napokban. A legtöbb bajt ugyanakkor a szakértők szerint meg lehet előzni kis elővigyázatossággal és odafigyeléssel.
Lovaglás, népzene és tánc a Vasi Skanzenben
Játékos természetismereti programok, nemezelés, agyagformázás, csuhézás, fafaragás, íjászkodás, lovaglás, népzene és tánc várta a gyerekeket a 27. alkalommal szervezett Pajta Táborban. Szabad levegőn, a Vasi Skanzen területén tartják a foglalkozásokat.
Újabb fejlesztés indult el a Gondosóra programban
Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a kormány azok számára, akik még nem regisztráltak a Gondosórára, és az internet helyett inkább telefonon intéznék a regisztrációt - közölte a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap a Facebookon.