km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
Magyar rekord született: egy csaknem 3 és fél kilométer hosszú kolbász készült

Magyar rekord született: egy csaknem 3 és fél kilométer hosszú kolbász készült

Második lett a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász csapata a Győrváron rendezett böllérversenyen. Az idén 7. alkalommal megrendezett gasztronómiai fesztiválon magyar rekord is született: egy csaknem 3 és fél kilométer hosszú kolbász készült, amelyből egy tonnát a karitásznak ajánlottak fel a szervezők. Az adományt 1000 rászoruló család között osztották szét szerte a megyében.

30 disznót vágtak le és dolgoztak fel a csapatok a böllérversenyen. Az Egyházmegyei Karitász tagjai az elsők között érkeztek, a reggeli vendégeknek már sült vért és májat is tudtak kínálni. Mindenütt nagy volt a sürgés-forgás: a vasi települések mellett erdélyi, felvidéki és muravidéki települések is képviseltették magukat.


Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy minden versenyző elhozta magával az otthon ízeit, különlegességeit. A rendezvényen megízlelhették a kitűnő ételeket, barátságok szövődtek, emberi kapcsolatok jöttek létre, ami a legfontosabb az életben. 


A csapatok folyamatosan kínálták a finom falatokat: az otthonról hozott szalonnát, a toros káposztát, közben sült a tepertő, a húsos kolbász, a véres és májas hurka. A sátraknál óriási volt a tolongás, több ezren szerették volna megkóstolni a finomságokat.


Frissen főtt húslevest és gazdagon rakott disznótoros tálakat értékelt a zsűri, amelynek tagjai az ízek mellett a higiéniát, a feldolgozás és a tálalás módját is figyelembe vették.  A versenyt végül az oszkói csapat nyerte, a karitász a 2. helyen végzett. Tuczainé Régvári Marietta, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója az eredménynél is fontosabbnak tartotta, hogy az egésznapos munka egy csapatépítő tréninggel ért fel. Hozzátette, hogy ők sokszor a nap 14 órájában szociális problémákkal foglalkoznak, de most egy kicsit mindenki elfelejthette a hétköznapokat, minden háziasszony, apuka elővette az otthoni tudását, gyarapítva ezzel a csapatot. 

 


Miközben a vendégek ettek-ittak, s a színpadon mulatós zene szólt, a nagysátorban a kolbásztöltés magyar rekordját állították fel. Reggel 6-tól délig megállás nélkül 28-an töltötték a kolbászt, amihez mintegy 3 ezer kiló húst használtak fel.  Székely István, a Győrvári Léhűtők csapatkapitánya elárulta, hogy a teljes hossz 3490 méter lett, de a korrekciós mérték miatt hivatalosan 3460 méteres lett a győrvári, jelen pillanatban Magyarország leghosszabb kolbásza. 


A győrvári rendezvénynek jótékony célja is volt: ezúttal az egyházmegyei karitászt támogatták - tudtuk meg Kaczor Zsolttól, Győrvár polgármesterétől. Felajánlásokból húst és 1 tonna kolbászt kaptak, melyet a rászorulóknak osztottak szét. 


A felajánlott húst másnap reggel már csomagokba is rakták a karitász munkatársai. A jáki karitász kapott 50 csomag kolbászt, melyet Jákon a nagycsaládosoknak és egyedülálló öregeknek osztottak szét. Az adománynak köszönhetően összesen mintegy 1000 család asztalára kerülhetett hús a megye több településén.
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.