km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
Bolgár embercsempész állt a szombathelyi bíróság elé

Bolgár embercsempész állt a szombathelyi bíróság elé

A Szombathelyi Járásbíróság bíróság elé állítás keretében, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt 5 év börtönre és 10 év Magyarország területéről kiutasításra ítélt egy bolgár férfit.

 

A tényállás szerint a vádlottat Németországban egy ismeretlen személy megbízta, hogy embereket csempésszen Magyarország területén, ezért 1000 eurót ígért neki, és rendelkezésére bocsátotta a német forgalmi rendszámú, Audi Q3 típusú személygépkocsit. A vádlott 2022. november 21. napján az Audival a magyar-szerb határ közelében felvett 5 ismeretlen állampolgárságú – a határon, meg nem engedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével Magyarország területére belépett – személyt, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ illegális átlépéséhez. A vádlott az 5 ismeretlen állampolgárságú személyt Szombathely környékén a magyar-osztrák határ közelébe szállította és őket kirakta.


2022. november 21. napján 5 afgán és 1 török állampolgár a szerb-magyar határon, meg nem engedett módon Magyarország területére belépett. A vádlott másnap, 17 óra körül az Audival, a magyar-szerb határ közelében, egy erdős területen felvette a 6 külföldit, hogy nekik segítséget nyújtson a magyar-osztrák határ illegális átlépéséhez. A csempészett személyek Németországba és Franciaországba szerettek volna eljutni. A vádlottat 2022. november 22. napján 20 óra 45 perckor Szombathelyen, a Repülők útján a rendőrjárőrök közúti ellenőrzés alá vonták és a csempészett személyekkel együtt elfogták, erről szóló cikkünk itt olvasható. A vádlott cselekményeit rendszeres haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el.


Az ítélet jogerős.

 

Fotó: Tánczos Mihály/112Press

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.