km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Boldogság: pillanataink varázsos ereje

Boldogság: pillanataink varázsos ereje

Vajon mitől függ a boldogságunk? Az iskolázottságtól? A pénztől? Hogy falun vagy városban élünk-e? Hogy sikerül-e elérni a kitűzött céljainkat? A napokban publikált kutatás számos szempontot vizsgált, és arra jutott, Szombathely a legboldogabb magyar város. Ennek kapcsán beszélgettünk Sándorné Bogáth Margit pszichológussal, aki nem egészen azt tapasztalja közvetlen környezetében, amit a kérdőíves felmérés eredménye mutat. 

 

– Jól ismerem a kutatói stábot, amely a felmérést végezte, tanáraim voltak az egyetemen. Tisztelem őket, a munkájukat, ismerem a szemléletüket, és értem a vizsgálat célját is – kezdi a beszélgetést Sándorné Bogáth Margit, akit pszichológusként arra kértünk, mondja el véleményét a boldogságkutatás eredményéről. – Ez a felmérés egy sajátos eszköz arra, hogy a pesszimista, depressziós társadalmat pszichológiai módszerekkel segítse. Ha azt olvassuk, hogy nőtt a boldogságindex, talán valóban elégedettebbnek érezhetjük magunkat. Ám ez ennél jóval összetettebb kérdés. Úgy gondolom, az emberek saját magukból indulnak ki. Ha például azt látják a televízióban, hogy az átlagkereset 460 ezer forint, miközben ők ennek csak töredékét viszik haza, a hír hallatán csak legyintenek. A boldogságkutatás kapcsán is nagyjából ez a helyzet. Tapasztalatom szerint, ha az emberek jól is élnek, akkor sem mindig képesek beazonosítani a boldogságukat. Inkább a másokét veszik észre.

 

– Meglepte az eredmény?

 

– Bevallom, igen. Fontos, hogy az emberek boldogok legyenek, ám ez sok mindentől függ. Nem feltétlenül az anyagi jóléttől és az iskolázottságtól, inkább a mentalitástól, a szemlélettől. Boldogok lehetünk egy szép virágtól, egy szerény otthon melegétől, a megértéstől, vagy ha valaki kedvesen szól hozzánk. A boldogság nem egy permanens dolog, valójában pillanatokról szól, a megélt pillanataink varázslatos erejéről. A boldogságra való képességünk nagyban függ a neveltetésünktől, hogy milyen szülői mintát hozunk.

 

– Boldogságról vagy elégedettségről beszélünk inkább?

 

– Valóban nem egészen ugyanaz. A kutatók iskolázottság, házasság, gyermeknevelés, jóllét, mentális egészség, megküzdőképesség, élettel való elégedettség szempontjaira kérdeztek rá. Mindegyik fogalomról oldalakat lehetne írni. Ha én pszichológusként fel szeretném mérni, hogy valaki boldog-e, megvizsgálom, milyen szükségletei vannak, és mi az, ami ebből teljesül. Mi érték a számára? A minőségi idő, vagy inkább a karrier, az anyagiak? Elégedett-e az életével? Mert lehet, hogy a családi élete kielégítő, de a társadalmi miliővel már nincs megelégedve. Fontos látni azt is, hogy miben hisz. Ez is sok mindent befolyásol. Milyen céljai vannak, és mit tud bevetni ezek elérése érdekében, magyarul mi jellemzi a cselekvő- és megküzdőképességét. A boldogság egyéni, tehát egyéni felmérést igényelne. A kutatás standardek alapján számszerűsít, és ezt vetíti ki a nagy egészre, ami nem biztos, hogy valós képet fest.

 

– Mit gondol, hogyan lehetséges, hogy a járványhelyzet ellenére növekedett a boldogságindex? Hiszen lassan egy éve nem élünk normális életet...

 

– Ezt nem tartom reálisnak. Sem a múlt évben, sem idén eddig nem volt sok okunk a boldogságra. Tavaly, amikor egy addig soha nem látott helyzettel szembesültünk, az eleinte adhatott egyfajta boldogságérzést. Hiszen otthon voltunk, minőségi időt töltöttünk a családdal. Bár jócskán volt benne stressz is, elfogadtuk a helyzetet, és felfedeztük az együttlét intimitását. Akkor még nem tudtuk, mi vár ránk. Ami néhány hétig kihívás, buli, hosszú távon már teher. Amikor szembesültünk a digitális oktatás nehézségeivel, az egészségügy helyzetével, hogy nincs elég pénz rezsire, megszűnt a munkahely, az igazi trauma volt. Kevés boldog embert látok a környezetemben. Számos problémával, pánikkal, depresszióval fordulnak hozzám, megjelentek a gyerekkori panaszok, soha ennyi anorexiás kamasznak nem adtam még tanácsot, többen identitászavarral küzdenek. A szakember dolga az, hogy pozitív gondolkodásra tanítson, megmutassa, hogy minden helyzetből van kiút. Perspektívát, távlatot adunk az emberek kezébe.

 

– Mit hozhat a nyár, és az egyre inkább remélt nyitás?

 

– Óvatos fellélegzésre számítok. Miután egyszer már megéltük az enyhítést, amit a járvány felfutása és újabb szigorítás követett, beköltözött a bizonytalanság az életünkbe. A nyár gyászmunkával és gyógyulással fog telni, hiszen szinte nincs család, amelyiknek ne lenne halottja. Látnunk kell, hogy most elsősorban saját magunkból táplálkozhatunk, az „énerőre” támaszkodhatunk, mert a társadalmi közegben nem tudjuk erősíteni a lelkünket. Nincs közösségi élet, sem lehetőség a feltöltődésre, helyette bezártság van. Meg kell találni azt az energiát, amiből merítkezni tudunk, erre léteznek technikák. Elő lehet venni a gyerekkori énből táplálkozó, vagy a felnőtt énből még fel nem használt tartalékokat. De a legfontosabb, hogy nem szabad félni, szorongani, mert ez eltávolít minket saját magunktól. Igaz ez a szombathelyiekre, a nyíregyháziakra, a békéscsabaiakra, és a többiekre egyaránt.

 

kzs

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

kapcsolódó cikkek
Szombathely Magyarország legboldogabb városa
Szombathely Magyarország legboldogabb városa
Szombathely Magyarország legboldogabb városa, a második helyen Nyíregyháza áll a boldogság világnapja alkalmából készített kutatás szerint - közölte a Jobb Veled a Világ Alapítvány szombaton az MTI-vel.
címkék
kapcsolódó cikkek
Szombathely Magyarország legboldogabb városa
Szombathely Magyarország legboldogabb városa
Szombathely Magyarország legboldogabb városa, a második helyen Nyíregyháza áll a boldogság világnapja alkalmából készített kutatás szerint - közölte a Jobb Veled a Világ Alapítvány szombaton az MTI-vel.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.
Először látható Magyarországon Wayne McGregor Chroma című koreográfiája
Wayne McGregor Chroma című darabja az alkotó szándékai szerint az emberi test drámáját vizsgálja, valamint azt, ahogy a test a legszélsőségesebb gondolatokat és érzelmeket is képes kifejezni.