km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Boldogság: pillanataink varázsos ereje

Boldogság: pillanataink varázsos ereje

Vajon mitől függ a boldogságunk? Az iskolázottságtól? A pénztől? Hogy falun vagy városban élünk-e? Hogy sikerül-e elérni a kitűzött céljainkat? A napokban publikált kutatás számos szempontot vizsgált, és arra jutott, Szombathely a legboldogabb magyar város. Ennek kapcsán beszélgettünk Sándorné Bogáth Margit pszichológussal, aki nem egészen azt tapasztalja közvetlen környezetében, amit a kérdőíves felmérés eredménye mutat. 

 

– Jól ismerem a kutatói stábot, amely a felmérést végezte, tanáraim voltak az egyetemen. Tisztelem őket, a munkájukat, ismerem a szemléletüket, és értem a vizsgálat célját is – kezdi a beszélgetést Sándorné Bogáth Margit, akit pszichológusként arra kértünk, mondja el véleményét a boldogságkutatás eredményéről. – Ez a felmérés egy sajátos eszköz arra, hogy a pesszimista, depressziós társadalmat pszichológiai módszerekkel segítse. Ha azt olvassuk, hogy nőtt a boldogságindex, talán valóban elégedettebbnek érezhetjük magunkat. Ám ez ennél jóval összetettebb kérdés. Úgy gondolom, az emberek saját magukból indulnak ki. Ha például azt látják a televízióban, hogy az átlagkereset 460 ezer forint, miközben ők ennek csak töredékét viszik haza, a hír hallatán csak legyintenek. A boldogságkutatás kapcsán is nagyjából ez a helyzet. Tapasztalatom szerint, ha az emberek jól is élnek, akkor sem mindig képesek beazonosítani a boldogságukat. Inkább a másokét veszik észre.

 

– Meglepte az eredmény?

 

– Bevallom, igen. Fontos, hogy az emberek boldogok legyenek, ám ez sok mindentől függ. Nem feltétlenül az anyagi jóléttől és az iskolázottságtól, inkább a mentalitástól, a szemlélettől. Boldogok lehetünk egy szép virágtól, egy szerény otthon melegétől, a megértéstől, vagy ha valaki kedvesen szól hozzánk. A boldogság nem egy permanens dolog, valójában pillanatokról szól, a megélt pillanataink varázslatos erejéről. A boldogságra való képességünk nagyban függ a neveltetésünktől, hogy milyen szülői mintát hozunk.

 

– Boldogságról vagy elégedettségről beszélünk inkább?

 

– Valóban nem egészen ugyanaz. A kutatók iskolázottság, házasság, gyermeknevelés, jóllét, mentális egészség, megküzdőképesség, élettel való elégedettség szempontjaira kérdeztek rá. Mindegyik fogalomról oldalakat lehetne írni. Ha én pszichológusként fel szeretném mérni, hogy valaki boldog-e, megvizsgálom, milyen szükségletei vannak, és mi az, ami ebből teljesül. Mi érték a számára? A minőségi idő, vagy inkább a karrier, az anyagiak? Elégedett-e az életével? Mert lehet, hogy a családi élete kielégítő, de a társadalmi miliővel már nincs megelégedve. Fontos látni azt is, hogy miben hisz. Ez is sok mindent befolyásol. Milyen céljai vannak, és mit tud bevetni ezek elérése érdekében, magyarul mi jellemzi a cselekvő- és megküzdőképességét. A boldogság egyéni, tehát egyéni felmérést igényelne. A kutatás standardek alapján számszerűsít, és ezt vetíti ki a nagy egészre, ami nem biztos, hogy valós képet fest.

 

– Mit gondol, hogyan lehetséges, hogy a járványhelyzet ellenére növekedett a boldogságindex? Hiszen lassan egy éve nem élünk normális életet...

 

– Ezt nem tartom reálisnak. Sem a múlt évben, sem idén eddig nem volt sok okunk a boldogságra. Tavaly, amikor egy addig soha nem látott helyzettel szembesültünk, az eleinte adhatott egyfajta boldogságérzést. Hiszen otthon voltunk, minőségi időt töltöttünk a családdal. Bár jócskán volt benne stressz is, elfogadtuk a helyzetet, és felfedeztük az együttlét intimitását. Akkor még nem tudtuk, mi vár ránk. Ami néhány hétig kihívás, buli, hosszú távon már teher. Amikor szembesültünk a digitális oktatás nehézségeivel, az egészségügy helyzetével, hogy nincs elég pénz rezsire, megszűnt a munkahely, az igazi trauma volt. Kevés boldog embert látok a környezetemben. Számos problémával, pánikkal, depresszióval fordulnak hozzám, megjelentek a gyerekkori panaszok, soha ennyi anorexiás kamasznak nem adtam még tanácsot, többen identitászavarral küzdenek. A szakember dolga az, hogy pozitív gondolkodásra tanítson, megmutassa, hogy minden helyzetből van kiút. Perspektívát, távlatot adunk az emberek kezébe.

 

– Mit hozhat a nyár, és az egyre inkább remélt nyitás?

 

– Óvatos fellélegzésre számítok. Miután egyszer már megéltük az enyhítést, amit a járvány felfutása és újabb szigorítás követett, beköltözött a bizonytalanság az életünkbe. A nyár gyászmunkával és gyógyulással fog telni, hiszen szinte nincs család, amelyiknek ne lenne halottja. Látnunk kell, hogy most elsősorban saját magunkból táplálkozhatunk, az „énerőre” támaszkodhatunk, mert a társadalmi közegben nem tudjuk erősíteni a lelkünket. Nincs közösségi élet, sem lehetőség a feltöltődésre, helyette bezártság van. Meg kell találni azt az energiát, amiből merítkezni tudunk, erre léteznek technikák. Elő lehet venni a gyerekkori énből táplálkozó, vagy a felnőtt énből még fel nem használt tartalékokat. De a legfontosabb, hogy nem szabad félni, szorongani, mert ez eltávolít minket saját magunktól. Igaz ez a szombathelyiekre, a nyíregyháziakra, a békéscsabaiakra, és a többiekre egyaránt.

 

kzs

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

kapcsolódó cikkek
Szombathely Magyarország legboldogabb városa
Szombathely Magyarország legboldogabb városa
Szombathely Magyarország legboldogabb városa, a második helyen Nyíregyháza áll a boldogság világnapja alkalmából készített kutatás szerint - közölte a Jobb Veled a Világ Alapítvány szombaton az MTI-vel.
címkék
kapcsolódó cikkek
Szombathely Magyarország legboldogabb városa
Szombathely Magyarország legboldogabb városa
Szombathely Magyarország legboldogabb városa, a második helyen Nyíregyháza áll a boldogság világnapja alkalmából készített kutatás szerint - közölte a Jobb Veled a Világ Alapítvány szombaton az MTI-vel.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint