km/óra
  2024.07.25., csütörtök  •  Kristóf, Jakab napja
Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe

Bloomsday 2024: az itt és most ünnepe

30. alkalommal ünnepli Szombathely városa, hogy James Joyce Ulyssesének főhősét, Leopold Bloomot szombathelyi származásúként írta bele a világirodalomba. Az idei, háromnapossá bővült ír–magyar fesztivál, a Bloomsday első napján már nyilvánvalóvá vált, hogy városunk minden idők legszínesebb kortárs művészeti fesztiválja vette kezdetét, melyen a magaskultúra és könnyedebb szórakozás egyaránt képviselteti magát.

Hagyomány szerint a Fő tér 41. számú házán elhelyezett Joyce-szobornál gyülekeztek péntek kora délután a Bloomsday lelkes résztvevői, a ház előtt, melyről helytörténeti kutatások bizonyították, hogy az 1800-as években bizonyos Blum család otthona volt, s melyet ez a tény városi emlékhellyé emelt: június közepén (június 16-a a regény történetének napja) pedig rendre innen indul útjára a szombathelyi Bloom-nap, nem volt ez másképp a 30. alkalommal sem. A megnyitón jelen volt többek között dr. Nemény András polgármester, Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester, Ragnar Almqvist, Írország budapesti nagykövete családjával, Mark Joyce, a murális műhely idei ír alkotója és a Leopold Bloom Art Alapítvány képviselői. Korponay Zsófi elénekelte az ír és a magyar himnuszt, majd dr. Nemény András lépett a mikrofonhoz, hogy köszöntse az egybegyűlteket.

Magyar, ír, európai kincs

Az idei az évfordulók éve, kezdte beszédét a polgármester, utalva arra, hogy a Bloomsday 30, a Joyce-szobor 20 éves, az Ulysses pedig 120 évvel ezelőtt játszódik. Ezek az évfordulók fontosak, ám valójában jelképesek, hiszen az Ulysses időtlen és örök: a főhősnek bár van kora – 158 éves lenne az idén –, mindez lényegtelen, hiszen utazása térben és időben a végtelenbe tart. Bloom barátságokat köt össze, ihletet ad, igazi teremtő, megtermékenyítő erő, egyszerre hirdeti a gondolat és az érzelmek szabadságát – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy 30 évvel ezelőtt talán ezt a szabadságot érezték meg a Bloom-rajongók, mikor felfedezték az Ulysses univerzumában Szombathelyt, majd azt, hogy a Fő téren élt egy Blum család, akit a szombathelyiek már hittel, elválaszthatatlanul kapcsolnak össze a regénybéli Bloomokkal.

Dr. Nemény András polgármester

De mit hozott ez a 30 év? – tette fel a kérdést dr. Nemény András, a kincskeresés időszakának nevezve ezt az időszakot, ami hozott színesebb és szürkébb éveket egyaránt. De kincseket is, ahogy az Ulysses tengere, hömpölygő tudatfolyama is tele van kincsekkel, melyek közös, egyszerre ír, magyar és európai kincsek, mint maga a Bloomsday. – Büszke vagyok arra, hogy Szombathelyen már 7 ír nagykövet és 5 polgármester vigyázott és vigyáz erre a kincsre –, folytatta, majd felelevenítette dr. Ipkovich György egykori polgármester mondását, miszerint: „Azt akarom, hogy nyüzsögjenek itt az írek, mint a hangyák”. – Mindenkit nagy szeretettel várunk, s azt kívánom, éljék meg az igazi Bloom-érzést, amit szeretnénk itt, Szombathelyen is közvetíteni” – zárta köszöntőjét a polgármester.

Németh Adrienn tolmács és Ragnar Almqvist, Írország budapesti nagykövete

Tartsd magad az itt és mosthoz

Magyarul szólt közönséghez Ragnar Almqvist, Írország budapesti nagykövete, aki feleségével és két lányával érkezett városunkba. Elsőként életéről, pályafutásáról beszélt, elárulta, hogy vörös téglás sorházi otthonuk az Ulysses születésének évében épült, s hogy szobájuk falán Dublin 20. század eleji térképe áll. Családjával múlt ősszel érkezett Magyarországra, azóta tanulja a nyelvet és próbálja megfejteni a politikát. „Mindkettő nagyon nehéz” – konstatálta derűs iróniával, hozzátéve, hogy mindez Horváth Soma alpolgármesternek, aki közel 70 százalékkal nyert az önkormányzati választásokon körzetében, úgy tűnik, nem igazán nehéz.

A nagykövettől azt is megtudtuk, első útja Szombathelyre egy novemberi, hideg napon vezetett, de a polgármester kedvessége, vendégszeretete, csapatának energiája magával ragadta, különös tekintettel a város Joyce-örökség iránt érzett büszkeségére. Almqvist ezután a fesztivált, a murális műhely alkotásait és a szombaton nyíló kortárs művészeti tárlatot méltatta, melyre joggal lehetnek büszkék a szombathelyiek, s melyre igazi írként, dubliniként azt mondta, ez a Bloomsday a legcsodálatosabb az ír tenger zöld és legdermesztőbb pontjától innét.

„A történelem lidércnyomás, melyből próbálok felébredni” – idézte Stephen szavait a regényből, utalva a jelenkori háborús helyzetre: – Az Ulysses egy olyan regény, mely egyetlen napon, egyetlen városban játszódik, legfőképpen egyetlen embernek a fejében, egy olyan kortalan regény, amit folyamatosan olvasnak, újraolvasnak: időtlen, örökké él, és fő mondanivalója mindig ugyanaz marad: csak egy világunk van, egy életünk van, szeretnünk kell egymást, bármi is adódik – mondta Ragnar Almqvist, szavait a regény egy, az ír murális festményen is megjelenő sorával zárva: „Tartsd magad az itt és mosthoz, melyen át a jövő alámerül a múltba.”

Viola László kapta idén a Bloom-díjat

Bloom-díj és porcukor-pecsét

A megnyitón a köszöntőket a Bloom-díj átadása követte. A 2024. év Bloom-díjasa Viola László lett, aki végigkísérte a szombathelyi Bloomsday 30 évét, melynek kezdetektől meghatározó személye. A díjátadást a hagyomány szerint porcukor-pecsételés követte, az első pecsétet Ragnar Almqvist, dr. Nemény András és Horváth Soma helyezték el a Fő tér 41. számú ház előtt.

Kollár Dalma Eszter, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány művészeti vezetője pecsétel

Még egy Joyce Dublinból

A Murális Műhely falfestményeinek átadására vonultak a résztvevők a Fő téri megnyitóról, melynek idei helyszíne a Kőszegi utcai parkolótömb.  A projekt, melynek eredményeképp Közép-Európa legnagyobb szabadtéri kortárs kiállítása valósul meg Szombathelyen, a felénél jár. Az ötlet 4 éve született, mondta el Szántó István, a projekt ötletgazdája, vezetője, s kezdetektől az a célja, hogy a keretében megszülető alkotások ne csak vizuális illusztrációi legyenek az Ulysses egy-egy fejezetének, hanem hogy az ír és magyar művész építse bele azt saját művészeti tevékenységébe. Az alkotásokról Salamon Júlia kurátor és a művészek beszéltek.

Szántó István, a Murális Műhely vezetője

Idén a regény 7. és 9. fejezete alapján festett Koleszár Stella és Komesz Borbála, valamint Mark Joyce ír képzőművész. A 7., Aiolosz című fejezet az élet elbizonytalanító tényezőit jeleníti meg, benne a főhős, Leopold Bloom a Dublini Nemzeti Könyvtárba vonul át, a 9. fejezet pedig itt játszódik – ennek freskóján Mark Joyce a könyvtár mozaikját fogja megjeleníteni. A fejezetek közötti kapcsolat indokolja, hogy az idei két festmény egymás mellett, egy falon foglal helyet. Koleszár Stella és Komesz Borbála több falfestményt készítettek már el közösen, a mostani, 7X11 méteres alkotás eddigi legnagyobb projektjük. A festményt az is különlegessé teszi, hogy a fallal együtt, kihasználva a 3 dimenziós helyzet adta dinamikát, „befordul”, megtörik. Egy ajtó nyílik rajta résnyire, melyből kizúdulnak a fejezet szerkesztőségi jelenetét idéző a színes papírlapok, megidézve Aiolosz szeleit, melyek messze sodorták Odüsszeuszt a tengerről végre megpillantott, szeretett otthonától, Ithakától.

Komesz Borbála (balról), Koleszár Stella és Salamon Júlia

A dublini képzőművész, Mark Joyce először jár Magyarországon, és nagyon jól érezte magát Szombathelyen az alkotás heteiben, árulta el.  „Tartsd magad az itt és mosthoz, melyen át a jövő alámerül a múltba.” – olvasható a falfestményen, mely részletkinagyításos, „rázoomolós” technikával jeleníti meg a dublini nemzeti könyvtár mozaikpadlóját, melyen több motívum között a virág (a regény szombathelyi származású főhőse Leopold Bloom, azaz Virág Lipót) is szerepet kap – ez egyébként az egyik első magyar szó, amit Mark -- aki képével szeretne egy kis Dublint Szombathelyre csempészni --megtanult itt tartózkodása alatt. Az ír művészt munkájában az ELTE SEK Vizuális Tanszékének hallgatói segítették, a festmények elkészültét Szombathely városa, a Trilac, Inter-Alp támogatta.

Mark Joyce és az ELTE SEK Vizuális Tanszékének hallgatói


Bloomlandia születése

A résztvevők a Rákóczi Ferenc utca, azaz a Bloom sétány felé irányították lépteiket, ahol azt tapasztalták, hogy a Göncz Árpád tér Ulysses-udvarrá avanzsált, és helyi művészek (a textilművésztől a keramikuson ás a tetoválóig) népesítették be a fesztivál idejére, a Szombathely Portré felületén ezekben a napokban a Dublin 1994–2024 felirat is olvasható. 
A zeneiskola épülete előtt az ünnepélyes Guinness-csapolás előtt felvonták Bloomlandia magyar és ír színekből komponált zászlaját, miközben szólt Bloomlandia himnusza – ami Joyce hangját, mely éppen az Ulyssesből olvas fel, szövi zenébe.


Vendégmunkások

A zeneiskola felé sétálva két hatalmas munkavédelmi sisakkal találkozhat a hétvégén arra járó. S ha egy pillanatra megáll, azt is hallhatja, ahogy a sisakok beszélgetnek. Horváth Csaba Árpád és Sipos Eszter vidám látványt nyújtó public art-alkotása a hazánkban az utóbbi években egyre jellemzőbb, a vendégmunkások egyszerre nagyon hangsúlyos, mégis láthatatlan jelenlétével foglalkozik. A környék köztereit használva lépten-nyomon halljuk a beszélgetéseiket, történeteiket, amik mesélnek arról a sajátos életformáról, amely a hely átutazóivá tette őket. Sokszor akár hónapokat is eltöltenek itt anélkül, hogy a rövid szociális interakciókon kívül bármilyen kapcsolódást alakítanának ki a hellyel, ahol dolgoznak. Ezzel a jelenséggel, az ő történeteikkel foglalkozik a projekt.

A public art mű két elemből áll, egyrész két szoborelemből, másrészt a belőlük szóló hanginstallációból. A munkavédelmi sisakok párbeszéde nem folyamatos szöveget alkot, hanem körülbelül 45 percnyi ismétlődő anyagot, amely összességébe 10-14 darab hosszabb rövidebb, szünetekkel megszakított részből állt. „Nagyon fontos volt, hogy a dokumentarista szándékon túl szórakoztató, Hacsek és Sajó-szerű párbeszédek megírása is volt a cél. Olyanoké, amelyek érdemesek arra, hogy az arra járók lehetőség szerint hosszan hallgassák őket.” - árulta el Horváth Csaba Árpád, és felajánlotta az alkotást Szombathely városának, mi pedig kíváncsian várjuk, hol nyeri el állandó helyét.


A Bloomsday pénteken koncertekkel, kiállításmegnyitóval, a Joyce Club irodalmi beszélgetésével folytatódott. A szombati és vasárnapi programokról ITT olvashat.

 

Tp

Fotók: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Bloomsday 2024: A Csaknekedkislány, a Mirror Glimpse és a Hundred Sins is zenél idén a Rákóczi utcában
Bloomsday 2024: A Csaknekedkislány, a Mirror Glimpse és a Hundred Sins is zenél idén a Rákóczi utcában
Az idei Bloomsdayen is számos ingyenes koncerten vehetünk részt a fesztivál idejére Bloom sétánnyá avanzsáló Rákóczi utcában.
Bloomsday 2024: Már javában zajlik a Murális Műhely projekt
Bloomsday 2024: Már javában zajlik a Murális Műhely projekt
Koleszár Stella és Komesz Borbála már elkezdtek dolgozni a James Joyce Ulyssesének 7. fejezete ihlette falfestményen.
Bloomsday és új kortárs állandó kiállítás - Háromoldalú megállapodást írt alá a város
Bloomsday és új kortárs állandó kiállítás - Háromoldalú megállapodást írt alá a város
Megállapodást kötött a szombathelyi önkormányzat, Írország Magyarországi Nagykövetsége és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány ma délelőtt Budapesten. A képtárban helyezik el az alapítvány kortárs művészeti magángyűjteményét, és szorosabbra fűzik az együttműködést a Bloomsday és a Murális Projekt kapcsán.
kapcsolódó cikkek
Bloomsday 2024: A Csaknekedkislány, a Mirror Glimpse és a Hundred Sins is zenél idén a Rákóczi utcában
Bloomsday 2024: A Csaknekedkislány, a Mirror Glimpse és a Hundred Sins is zenél idén a Rákóczi utcában
Az idei Bloomsdayen is számos ingyenes koncerten vehetünk részt a fesztivál idejére Bloom sétánnyá avanzsáló Rákóczi utcában.
Bloomsday 2024: Már javában zajlik a Murális Műhely projekt
Bloomsday 2024: Már javában zajlik a Murális Műhely projekt
Koleszár Stella és Komesz Borbála már elkezdtek dolgozni a James Joyce Ulyssesének 7. fejezete ihlette falfestményen.
Bloomsday és új kortárs állandó kiállítás - Háromoldalú megállapodást írt alá a város
Bloomsday és új kortárs állandó kiállítás - Háromoldalú megállapodást írt alá a város
Megállapodást kötött a szombathelyi önkormányzat, Írország Magyarországi Nagykövetsége és a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány ma délelőtt Budapesten. A képtárban helyezik el az alapítvány kortárs művészeti magángyűjteményét, és szorosabbra fűzik az együttműködést a Bloomsday és a Murális Projekt kapcsán.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam különszám - 2024.07.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Embert gázolt a celldömölki vonat
Gázolás miatt szünetel a vonatforgalom Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, a Celldömölk-Ukk-Zalaegerszeg vonalon késésekre kell számítani – közölte a Mávinform kedd reggel Facebook-oldalán.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
legfrissebbek
Közadakozást vár a mérnöki kamara Hollán Ernő első szombathelyi köztéri szobrára
Kétszáz éve Szombathelyen született a nagyszerű mérnök, Hollán Ernő. A jeles évforduló alkalmából a Vas Vármegyei Mérnöki Kamara alapítójának tiszteletére a testület kezdeményezi, hogy a reformkor kiemelkedő mérnök egyéniségének legyen köztéri szobra szülővárosában.
Nem lesz többé Volánbusz, beolvad a MÁV-ba
A MÁV-Volán csoport felett az államot megillető tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket gyakorló építési és közlekedési miniszter hivatalosan is elrendelte a két állami tulajdonú személyszállító nagyvállalat, a MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. egyesülését, írta a Magyarbusz.info. A fúziónak év végéig meg kell történnie.
Újabb szombathelyi akadémista szerződött Szegedre
Takács-Földes Olivér után az Illés Akadémia tavalyi megyei I-es bajnokcsapatának házi gólkirálya, Pruska Dániel is az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadéminál folytatja.
Gyalogjárda épülhet a Jászai Mari utca 1/D kaputól a Krúdy utcai járdáig
Ez a Mira Garden lakóit érintő gyalogos közlekedés problémáit oldhatja meg, derül ki Németh Ákos önkormányzati képviselő (KISZ/SZázhold városrész) posztjából.
Szuverenitásvédelem: hatalmas kínai devizahitelt vett fel a magyar állam, nem verte nagy dobra
Egymilliárd eurónyi (392 milliárd forintnyi) hitelt vett fel kínai bankoktól a kormány idén tavasszal, és ezt egy összegben le is hívta április 19-én, írja a Portfolio az Államadósság-kezelő Központ ÁKK statisztikái alapján. A kötvénytartozásokat nem számolva ez az összeg a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.