km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Lírajárat a költészet napján: kulturális területen is összefog a Blaguss és az AGORA

Lírajárat a költészet napján: kulturális területen is összefog a Blaguss és az AGORA

Ezentúl a sportház jegyirodájában is lehet buszbérletet vásárolni, újraindul a 30Y Kultúrbusz, gyermeknapon és a költészet napján pedig a járatokon is tartanak programokat. Hosszú távú együttműködést kötött a Blaguss és az AGORA, erről tartottak ma sajtótájékoztatót a felek.

 

Január 1-től a Blaguss üzemelteti a szombathelyi buszjáratokat. Egyre több helyen lehet már jegyeket és bérleteket vásárolni a városban, a mostani megállapodás értelmében április 1-től az AGORA jegyiroda már a 11. helyszín. Aki május 10-ig itt váltja meg havi bérletét, belépőt nyerhet Halász Judit koncertjére, a moziba, és a Barabás Lőrinc Live Act koncertjére.


A Blaguss és az AGORA együttműködésének része a közös programok szervezése is. Április 11-én, a költészet napján nagyszabású irodalmi program helyszíne lesz a 30Y Kultúrbusz. A Minerva lakóparktól az oladi buszfordulóig közlekedő Lírajárat megállóiban ismert szombathelyi személyiségek szavalják el kedvenc magyar verseiket. Az utasok találkozhatnak mások mellett Székely János megyéspüspökkel, Czetter Ibolya főiskolai tanárral, Lenkai Nórával, az ELTE rektori biztosával és Bujtás Ervin zenésszel is. A végállomáson a vendégek közösen verselnek majd.


Horváth Zoltán, az AGORA Savaria Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a kulturális területen is összefognak, a 30Y kultúrbuszjáratot újraindítják, itt alkalmanként lesznek olyan programok, mint a  versmondás, a kis koncert, a kiállításmegnyitó, amivel a szombathelyiek a buszközlekedés során találkozhatnak. Rögtön az első ilyen program a magyar költészet napja, de ezen túl is szeretnének családi napokra vendégül látni a Blaguss buszait.


Május 29-én, gyermeknapon egy buszt játszótérré alakítanak, ahol játékosan lehet ismerkedni a közösségi közlekedéssel, a kicsik a sofőrülést is kipróbálhatják. Nyáron pedig a KRESZ-parkban és a Víztoronynál lesz hasonló tematikájú rendezvény.


Tóth Gergely, a Blaguss AGORA Hungary Kft. szombathelyi képviselet-vezetője hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják közszolgáltatóként, hogy minél többen vegyék igénybe a tömegközlekedést, minél több fórumon érdemes ezzel az üzenettel megjelenni, és ez is egy jó lehetőség erre. A forgalmi dugók megszüntetése, a környezetszennyezés csökkentése, a belvárosi parkolók tehermentesítése mellett a hatékonyabb üzemanyag-felhasználást is támogatja az AGORA Savaria Nonprofit Kft. a Blaguss Agora Hungary Kft.-vel egyetemben.


A megállapodás összekötő kapocs a minőségi közösségi közlekedés és a kultúra között, mondta el a sajtótájékoztatón Horváth Soma alpolgármester. Bemutatták azt a buszt is, ami egyedi, fiatalos dizájnt kapott. A szombathelyi látnivalókat is bemutató grafika célja, hogy felkeltse a fiatalok figyelmét, és vonzóbbá tegye a buszközlekedést.

 

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint