km/óra
  2022.12.09., péntek  •  Natália napja
Bérlakások: új megoldást kerestek

Bérlakások: új megoldást kerestek

A szombathelyi önkormányzat a lakhatási problémák enyhítése érdekében indította el márciusban a Magyarországon egyedülálló Közösségi Bérlakás Rendszert (KBR), ami piaci szereplők bevonásával enyhítené és a lakáshatási nehézségeket.

 

A koncepció lényege, hogy az önkormányzat béreli a lakást a tulajdonostól, és kiutalja azt a jogos igénylőnek, miközben gondoskodik a bérleti díj beszedéséről. A tulajdonos így hosszú távon számíthat biztos albérlőre, azonban anyagi oldalon készülnie kell, hogy az ingatlan felbecsült értékénél 15 százalékkal kevesebbet fizet az önkormányzat, viszont nem terheli a 15 százalékos személyi jövedelemadó, hiszen szociális céllal adja bérbe a lakást. A beköltöző pedig igénybe vehet bérletidíj-támogatást.

 

A koncepció jól hangzik, a megvalósításról Vinczéné Dr. Menyhárt Máriát, a Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Közszolgálati Osztályának vezetőjét kérdezte meg lapunk.

 

– Elég régre, a 2010-es évek elejére nyúlik vissza a rendszer ötlete – árulta el az osztályvezető. – Ekkor már látható volt, hogy a magyar városok szociális bérlakáshelyzete egyre nehezebben fog tudni megoldást jelenteni a lakhatási nehézségekkel küzdők számára. Az ingatlanárak emelkedni kezdtek, a bérlakások iránt megnőtt az igény, miközben a meglévő önkormányzati ingatlanállomány karbantartása is sokkal költségesebbé vált.

 

Vinczéné elmondta, hogy már ettől az időszaktól kezdve kereste a város a megoldásokat arra, hogy hogyan lehetne a legkevesebb költséggel jó minőségű és kellő számú lakást a segítséget kérők rendelkezésére bocsátani. Majd 2019-ben, az új ciklus elején született meg az elhatározás, hogy a gyakorlatban is megoldást kell találni az egyre égetőbb problémára.

 

Idén márciusban lépett életbe a Közösségi Bérlakás Rendszer. – Az indulás óta folyamatosan kapjuk a megkereséseket, egyre több ingatlantulajdonos csatlakozna a programhoz – közölte az osztályvezető. Ismertette: „Már 6 lakást tudtunk birtokba adni, és hamarosan egy újabb ingatlanba is beköltöznek a rendszeren keresztül. Két lakást most készítünk elő a bérbeadásra, illetve négy lakásfelajánlást dolgozunk fel éppen.”

 

Vinczéné Dr. Menyhárt Mária kiemelte, hogy a város kvázi közvetítői szerepet tölt be a KBR-ben. Igaz, hogy a lakásokat az önkormányzat veszi bérbe és adja albérletbe, de a beköltözőknek garanciát kell nyújtania, hogy a bérleti díj mértéke és rendezése biztos legyen. A város költsége, hogy saját zsebből állja az állapotfelméréskor az energetikai szakvélemény díját, valamint a közjegyzői díjak megfizetését. A helyreállítandó lakások esetén felújítási költségeket a bérbevevőnek kell finanszíroznia, de a vállalás esetében kedvezményt garantálnak neki a bérleti díjból.

 

Az eddig csatlakozott főbérlők száma elégedettségre ad okot Vinczéné szerint: „első körben az fogalmazódott meg, hogy ha tíz lakást sikerül idén bevonni a rendszerbe, már van létjogosultsága a kezdeményezésnek”. Hozzátette: „lehetséges, hogy sokkal több lakást sikerült volna kiadni, ha nem jön közbe a pandémia, de ennek ellenére is haladunk előre a célunk felé”.

 

Adódik a kérdés, összesen hány KBR-es lakásra van szükség a városi bérlakáshelyzet biztos mederben tartásához? Vinczéné Dr. Menyhárt Máriától megtudtuk, hogy nagyságrendileg nyolcvan, olyan családról van a Lakás Irodának tudomása, akik lakhatási nehézségekkel küzdenek, az ő esetükben is megoldást jelenthet a Közösségi Bérlakás Rendszer.

 

CsA

kapcsolódó cikkek
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Czeglédy Csaba, független önkormányzati képviselő volt a Szombathelyi Televízió Fogadóórájának vendége. Megkérdeztük a politikust a városvezetés új bérlakástervéről, amely magántulajdonosok bevonásával mérsékelné a lakhatási nehézségeket.
kapcsolódó cikkek
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Czeglédy Csaba, független önkormányzati képviselő volt a Szombathelyi Televízió Fogadóórájának vendége. Megkérdeztük a politikust a városvezetés új bérlakástervéről, amely magántulajdonosok bevonásával mérsékelné a lakhatási nehézségeket.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
legfrissebbek
A decemberi közgyűlést értékelték a frakciók
Az elmúlt három év eredményeiről, a kibővített 1000 fa programról és a SZOVA likviditásáról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon. Utóbbi téma zárt ülésen került elő, és nagy vitát kavart. A cég összeállított egy húsztételes listát az értékesíthető ingatlanokról.
Horváth Soma: komoly fejlődési pályán a Derkovits
A Fogadóóra soron következő részében a 4. számú választókörzet képviselőjével, Horváth Soma alpolgármesterrel beszélgettünk egy újonnan épült játszótéren a Derkovits-lakótelep fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről és arról, hogy milyen egy képviselői munka a mindennapokban.
Ukrajnai háború - Az orosz erők eltaláltak egy kórházat Herszonban
A tisztségviselő szavai szerint a kórház épületében a lövedékek megrongálták a gyermekosztályt és a hullaházat.
Nőtt a gyermekek online szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos bűncselekmények száma 
Nőtt azoknak a felvételeknek a száma, amelyet a sértettek önmagukról készítettek
Újrahasználati Központot nyit a SZOVA
Szolgáltatási körének bővítéseként a SZOVA Nonprofit Zrt. Újrahasználati Központothoz létre a lakosság részére, melynek célja a hulladékok keletkezésének csökkentése a még használható és jó állapotú tárgyak „újra használatba” kerülésével.