km/óra
  2023.12.08., péntek  •  Mária napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Bérlakások: új megoldást kerestek

Bérlakások: új megoldást kerestek

A szombathelyi önkormányzat a lakhatási problémák enyhítése érdekében indította el márciusban a Magyarországon egyedülálló Közösségi Bérlakás Rendszert (KBR), ami piaci szereplők bevonásával enyhítené és a lakáshatási nehézségeket.

 

A koncepció lényege, hogy az önkormányzat béreli a lakást a tulajdonostól, és kiutalja azt a jogos igénylőnek, miközben gondoskodik a bérleti díj beszedéséről. A tulajdonos így hosszú távon számíthat biztos albérlőre, azonban anyagi oldalon készülnie kell, hogy az ingatlan felbecsült értékénél 15 százalékkal kevesebbet fizet az önkormányzat, viszont nem terheli a 15 százalékos személyi jövedelemadó, hiszen szociális céllal adja bérbe a lakást. A beköltöző pedig igénybe vehet bérletidíj-támogatást.

 

A koncepció jól hangzik, a megvalósításról Vinczéné Dr. Menyhárt Máriát, a Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Közszolgálati Osztályának vezetőjét kérdezte meg lapunk.

 

– Elég régre, a 2010-es évek elejére nyúlik vissza a rendszer ötlete – árulta el az osztályvezető. – Ekkor már látható volt, hogy a magyar városok szociális bérlakáshelyzete egyre nehezebben fog tudni megoldást jelenteni a lakhatási nehézségekkel küzdők számára. Az ingatlanárak emelkedni kezdtek, a bérlakások iránt megnőtt az igény, miközben a meglévő önkormányzati ingatlanállomány karbantartása is sokkal költségesebbé vált.

 

Vinczéné elmondta, hogy már ettől az időszaktól kezdve kereste a város a megoldásokat arra, hogy hogyan lehetne a legkevesebb költséggel jó minőségű és kellő számú lakást a segítséget kérők rendelkezésére bocsátani. Majd 2019-ben, az új ciklus elején született meg az elhatározás, hogy a gyakorlatban is megoldást kell találni az egyre égetőbb problémára.

 

Idén márciusban lépett életbe a Közösségi Bérlakás Rendszer. – Az indulás óta folyamatosan kapjuk a megkereséseket, egyre több ingatlantulajdonos csatlakozna a programhoz – közölte az osztályvezető. Ismertette: „Már 6 lakást tudtunk birtokba adni, és hamarosan egy újabb ingatlanba is beköltöznek a rendszeren keresztül. Két lakást most készítünk elő a bérbeadásra, illetve négy lakásfelajánlást dolgozunk fel éppen.”

 

Vinczéné Dr. Menyhárt Mária kiemelte, hogy a város kvázi közvetítői szerepet tölt be a KBR-ben. Igaz, hogy a lakásokat az önkormányzat veszi bérbe és adja albérletbe, de a beköltözőknek garanciát kell nyújtania, hogy a bérleti díj mértéke és rendezése biztos legyen. A város költsége, hogy saját zsebből állja az állapotfelméréskor az energetikai szakvélemény díját, valamint a közjegyzői díjak megfizetését. A helyreállítandó lakások esetén felújítási költségeket a bérbevevőnek kell finanszíroznia, de a vállalás esetében kedvezményt garantálnak neki a bérleti díjból.

 

Az eddig csatlakozott főbérlők száma elégedettségre ad okot Vinczéné szerint: „első körben az fogalmazódott meg, hogy ha tíz lakást sikerül idén bevonni a rendszerbe, már van létjogosultsága a kezdeményezésnek”. Hozzátette: „lehetséges, hogy sokkal több lakást sikerült volna kiadni, ha nem jön közbe a pandémia, de ennek ellenére is haladunk előre a célunk felé”.

 

Adódik a kérdés, összesen hány KBR-es lakásra van szükség a városi bérlakáshelyzet biztos mederben tartásához? Vinczéné Dr. Menyhárt Máriától megtudtuk, hogy nagyságrendileg nyolcvan, olyan családról van a Lakás Irodának tudomása, akik lakhatási nehézségekkel küzdenek, az ő esetükben is megoldást jelenthet a Közösségi Bérlakás Rendszer.

 

CsA

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.