km/óra
  2022.07.01., péntek  •  Tihamér, Annamária napja
Bérlakások: új megoldást kerestek

Bérlakások: új megoldást kerestek

A szombathelyi önkormányzat a lakhatási problémák enyhítése érdekében indította el márciusban a Magyarországon egyedülálló Közösségi Bérlakás Rendszert (KBR), ami piaci szereplők bevonásával enyhítené és a lakáshatási nehézségeket.

 

A koncepció lényege, hogy az önkormányzat béreli a lakást a tulajdonostól, és kiutalja azt a jogos igénylőnek, miközben gondoskodik a bérleti díj beszedéséről. A tulajdonos így hosszú távon számíthat biztos albérlőre, azonban anyagi oldalon készülnie kell, hogy az ingatlan felbecsült értékénél 15 százalékkal kevesebbet fizet az önkormányzat, viszont nem terheli a 15 százalékos személyi jövedelemadó, hiszen szociális céllal adja bérbe a lakást. A beköltöző pedig igénybe vehet bérletidíj-támogatást.

 

A koncepció jól hangzik, a megvalósításról Vinczéné Dr. Menyhárt Máriát, a Polgármesteri Hivatal Egészségügyi és Közszolgálati Osztályának vezetőjét kérdezte meg lapunk.

 

– Elég régre, a 2010-es évek elejére nyúlik vissza a rendszer ötlete – árulta el az osztályvezető. – Ekkor már látható volt, hogy a magyar városok szociális bérlakáshelyzete egyre nehezebben fog tudni megoldást jelenteni a lakhatási nehézségekkel küzdők számára. Az ingatlanárak emelkedni kezdtek, a bérlakások iránt megnőtt az igény, miközben a meglévő önkormányzati ingatlanállomány karbantartása is sokkal költségesebbé vált.

 

Vinczéné elmondta, hogy már ettől az időszaktól kezdve kereste a város a megoldásokat arra, hogy hogyan lehetne a legkevesebb költséggel jó minőségű és kellő számú lakást a segítséget kérők rendelkezésére bocsátani. Majd 2019-ben, az új ciklus elején született meg az elhatározás, hogy a gyakorlatban is megoldást kell találni az egyre égetőbb problémára.

 

Idén márciusban lépett életbe a Közösségi Bérlakás Rendszer. – Az indulás óta folyamatosan kapjuk a megkereséseket, egyre több ingatlantulajdonos csatlakozna a programhoz – közölte az osztályvezető. Ismertette: „Már 6 lakást tudtunk birtokba adni, és hamarosan egy újabb ingatlanba is beköltöznek a rendszeren keresztül. Két lakást most készítünk elő a bérbeadásra, illetve négy lakásfelajánlást dolgozunk fel éppen.”

 

Vinczéné Dr. Menyhárt Mária kiemelte, hogy a város kvázi közvetítői szerepet tölt be a KBR-ben. Igaz, hogy a lakásokat az önkormányzat veszi bérbe és adja albérletbe, de a beköltözőknek garanciát kell nyújtania, hogy a bérleti díj mértéke és rendezése biztos legyen. A város költsége, hogy saját zsebből állja az állapotfelméréskor az energetikai szakvélemény díját, valamint a közjegyzői díjak megfizetését. A helyreállítandó lakások esetén felújítási költségeket a bérbevevőnek kell finanszíroznia, de a vállalás esetében kedvezményt garantálnak neki a bérleti díjból.

 

Az eddig csatlakozott főbérlők száma elégedettségre ad okot Vinczéné szerint: „első körben az fogalmazódott meg, hogy ha tíz lakást sikerül idén bevonni a rendszerbe, már van létjogosultsága a kezdeményezésnek”. Hozzátette: „lehetséges, hogy sokkal több lakást sikerült volna kiadni, ha nem jön közbe a pandémia, de ennek ellenére is haladunk előre a célunk felé”.

 

Adódik a kérdés, összesen hány KBR-es lakásra van szükség a városi bérlakáshelyzet biztos mederben tartásához? Vinczéné Dr. Menyhárt Máriától megtudtuk, hogy nagyságrendileg nyolcvan, olyan családról van a Lakás Irodának tudomása, akik lakhatási nehézségekkel küzdenek, az ő esetükben is megoldást jelenthet a Közösségi Bérlakás Rendszer.

 

CsA

kapcsolódó cikkek
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Czeglédy Csaba, független önkormányzati képviselő volt a Szombathelyi Televízió Fogadóórájának vendége. Megkérdeztük a politikust a városvezetés új bérlakástervéről, amely magántulajdonosok bevonásával mérsékelné a lakhatási nehézségeket.
kapcsolódó cikkek
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Közösségi Bérlakás Rendszer: egy régi ötlet felturbózva
Czeglédy Csaba, független önkormányzati képviselő volt a Szombathelyi Televízió Fogadóórájának vendége. Megkérdeztük a politikust a városvezetés új bérlakástervéről, amely magántulajdonosok bevonásával mérsékelné a lakhatási nehézségeket.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
Savaria Fórum 31. évfolyam 24.szám - 2022.06.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
A lakosság többsége bízik a biztosítókban
A lakosság fele havi legfeljebb 10 ezer forintot költ biztosításra.
12 445-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön
A beléptetettek közül a rendőrség 309 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Ma zárva lesznek az orvosi rendelők és a gyógyszertárak 
A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet Semmelweis Ignác orvos, "az anyák megmentője" születésnapján, július 1-jén tartanak.
Gyorsan gyarapodnak a Fővárosi Állatkert kis pusztai macskái
Az Ázsia belső területein őshonos macskafélével 2013-ban kezdtek el foglalkozni a városligeti intézményben, és ez az első alkalom, hogy szaporítani is sikerült őket.A szakemberek először nyolchetes korukban vették kézbe a kicsiket az első vizsgálatok elvégzése, az ivar meghatározása, az azonosító chip elhelyezése és a súlymérés céljából. Most, hat hét elteltével újra egyenként megnézték az állatokat, hogy minden rendben van-e velük.
Gyengült csütörtökön a forint